Μεγάλη Παρασκευή: Το «Μοιρολόι της Παναγίας» που ψάλλεται στο μικρό προσφυγικό χωριό Κάτω Πουλιές

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στο μικρό προσφυγικό χωριό Κάτω Πουλιές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας ψάλλονται τα Κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής.

Τα Κάλαντα, που έχουν θρηνητικό χαρακτήρα και αναφέρονται στη Σταύρωση του Χριστού, όπως διασώθηκαν προφορικά και μεταδόθηκαν από 3 γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας με προσφυγική καταγωγή από τα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας.

Μάλιστα σε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους παρουσιάζεται μια ακατάγραφη έως σήμερα μουσική παραλλαγή του γνωστού “Μοιρολογιού της Παναγίας”, όπως διασώθηκε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που έφτασαν στην Κρήτη.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει με συνοπτικό και εύληπτο τρόπο τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Το Μοιρολόι της Παναγίας ως μνημονικό σχήμα», το οποίο είχε ως βασικό στόχο την καταγραφή και ανάδειξη ενός κοινωνικο-θρησκευτικού δρώμενου, τοπικής εμβέλειας.

Η έρευνα αναδεικνύει, εκτός άλλων, τη σημασία και τη δυναμική των “από τα κάτω” πρωτοβουλιών μικρών τοπικών κοινοτήτων στη διάσωση, μετάδοση και αναπλαισίωση εθίμων, παραδόσεων και παρελθοντικών μνημών και στη δυναμική παρουσία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη σύγχρονη εποχή.

Τραγούδι, Μουσική Επιμέλεια, Σχεδιασμός & Υλοποίηση Προγράμματος: Αγγελική Σπυριδάκη
Ιστορική Έρευνα, Σενάριο: Αγγελική Καραγιάννη
Αφηγητής: Παντελής Ζεμπίλης
Σκηνοθεσία, Μοντάζ, Εικονοληψία: Μιχάλης Αλεξάκης
Ηχοληψία, Ηχογραφήσεις, Mixing, Mastering: Νίκος Βογιατζάκης (Mad Hat Music)
Παραγωγή: Κέντρο Πολιτισμικής Διαχείρισης (Κρήνη) ©
Με την υποστήριξη του: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ερευνητικό Πρόγραμμα: «Το Μοιρολόι της Παναγίας ως μνημονικό σχήμα»: Έργο για την Καταγραφή και τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.