Ο Μιχάλης Αλμπαντάκης, ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης, ο Σταύρος Γαβαλάς
Ο Μιχάλης Αλμπαντάκης, ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης, ο Σταύρος Γαβαλάς

Ακόμα δεν υπάρχει η δυνατότητα ακριβούς υπολογισμού ζημιάς στην φετινή παραγωγή ελαιόλαδου, αν και το σίγουρο είναι πως η Κρήτη «φλερτάρει» επικίνδυνα με μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της ελαιοκομικής περιόδου των τελευταίων πενήντα χρόνων.

Ένα μήνα μετά την επίσημη έναρξη της περιόδου, τα πρώτα δείγματα είναι αρκετά αρνητικά, ενώ στο σύνολο τους συνηγορούν σε ένα και μόνο γεγονός: η ζημιά θα είναι τεράστια.

Όπως βεβαιώνουν παραγωγοί, ελαιουργοί και τυποποιητές μιλώντας στην «Π» οι πρώτες ποσότητες ελαιόλαδου που έχουν παραχθεί δείχνουν αφενός μια μεγάλη μείωση της παραγωγής κι αφετέρου μια πολύ κακή αρχικά ποιότητα λαδιού, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ σε οξύτητα τις 9 γραμμές. Την ίδια ώρα, η παρατεταμένη ξηρασία και οι πολύ κακές για την ελαιοκομική περίοδο συνθήκες του φθινοπώρου, στέρησαν ακόμα και από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τα αρωματικά εκείνα χαρακτηριστικά και τα φρουτώδη, που του προσέδιδαν υπεραξία στις διεθνείς αγορές.

«Τα οξέα στα ελαιόλαδα είναι ανεβασμένα, ενώ τα αρωματικά στοιχεία δεν υπάρχουν» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιουργών Βαγγέλης Πρωτογεράκης για να προσθέσει:

«Αυτό συμβαίνει λόγω καιρικών συνθηκών και λόγω δάκου ο οποίος επίσης μας απειλεί. Φαίνεται πως μάλλον θα ξεφύγουμε ακόμα και από τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις μας που ήθελαν τη φετινή παραγωγή να φθάνει το 40 % της περυσινής».

Όπως εξηγεί ο κ. Πρωτογεράκης, δεν μπορεί κανένας παραγωγός να έχει πραγματική εικόνα, καθώς τα δεδομένα είναι ευμετάβλητα λόγω και των καιρικών συνθηκών που τη φετινή χρονιά μεταλλάσσονται βίαια, αλλά και λόγω του δάκου, ο οποίος έχει κάνει ήδη μεγάλη ζημιά παρά τις προσπάθειες αντιμετώπισης του, είτε από την Περιφέρεια, είτε ιδιωτικά.

Το θετικό μέσα στα όλα αρνητικά της φετινής περιόδου είναι πως οι τιμές στο ελαιόλαδο έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και ειδικά για την περιοχή της Μεσαράς βρίσκονται κοντά στα 8 ευρώ ανά λίτρο.

Και μπορεί στην περιοχή της Μεσσαράς μια μείωση της τάξης του 60 % στην παραγωγή να θεωρείται αναμενόμενη και λογική, ωστόσο στο βόρειο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, οι μειώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. «Πολύ δύσκολα θα βγάλουμε πάνω από το 15 % σε σχέση με το λάδι που βγάλαμε πέρυσι» αναφέρει ο τυποποιητής Μιχάλης Αλμπαντάκης για να προσθέσει:

«Εκτός από τις ποσότητες, έχουμε προβλήματα και με τις ποιότητες, γιατί τα λάδια που έρχονται είναι από 9 γραμμές και πάνω. Ευελπιστούμε κι αυτό φαίνεται πως θα συμβεί, ότι οι επόμενες παρτίδες που θα αλεστούν θα είναι καλύτερης ποιότητας».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Αλμπαντάκης, η ελαιοκομική περίοδος θα έχει τελειώσει μέχρι τα Χριστούγεννα σε όλη την Κρήτη, αφού δεν υπάρχουν πολλά ελαιόδεντρα με καρπό για να μαζευτούν.

Και ο κ. Αλμπαντάκης πάντως τονίζει, ότι τη δεδομένη στιγμή η Κρήτη δίνει τις καλύτερες τιμές στο λάδι, με το βόρειο τμήμα του νησιού να αγοράζει από τα 8 ευρώ και πάνω.

Και ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου πάντως, βλέπει πως θα υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στις ποσότητες, τις οποίες ο ίδιος προσδιορίζει στο 70 % – 80 % της περσυνής χρονιάς.

Μέχρι στιγμής η ποιότητα του ελαιολάδου που έχει παραχθεί δεν είναι πολύ καλή, ωστόσο η προσδοκία είναι πως οι επόμενες ποσότητες θα δώσουν καλύτερες ποιότητες.

«Είναι μια κακή χρονιά» σχολιάζει ο κ. Γαβαλάς προσθέοντας: «Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς θα κλείσει αλλά μοιάζει μία από τις χειρότερες των τελευταίων 50 χρόνων. Δυστυχώς το νησί υποφέρει και θα χαθούν πάρα πολλά χρήματα, τα οποία είχαν περάσει πέρυσι στην πραγματική οικονομία και στην αγορά».