ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Τα «γυαλιά» στους …παραδοσιακούς ληστές έχουν βάλει οι διαδικτυακοί απατεώνες, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την πανδημία, σε χρόνο dt, άκοπα, χωρίς σταγόνα ιδρώτα στο πρόσωπο τους, «αδειάζουν» χιλιάδες ευρώ από τους λογαριασμούς δεκάδων κρητικών. Ούτε όπλα, ούτε κουκούλες, ούτε ρίσκο. Είναι οι σύγχρονοι ληστές του διαδικτύου, οι οποίοι έχουν κάνει επιστήμη τη διαδικτυακή  «αφαίμαξη».  Οι «ληστές του λευκού κολάρου».

Σχεδόν καθημερινές είναι οι καταγγελίες για διαδικτυακές απάτες και στις αστυνομικές υπηρεσίες της Κρήτης, ενώ εικόνα της «σφαγής» που συντελείται στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών έχουν και αρκετοί δικηγόροι του Ηρακλείου, στους οποίους απευθύνονται οι παθόντες, σε μία ύστατη προσπάθεια να πάρουν τα λεφτά τους πίσω, κάτι όμως που είναι εξαιρετικά δύσκολο, όπως σχολιάζουν.

Στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων οι προσφυγές από τα θύματα διαδικτυακής απάτης είναι μαζικές. Νομικοί κύκλοι τονίζουν στην «Π» ότι οι τράπεζες απαλλάσσονται από οποιαδήποτε ευθύνη εφόσον οι παθόντες έδωσαν στους δράστες με δικές τους ενέργειες  τους κωδικούς, χωρίς φυσικά να γνωρίζουν ότι πρόκειται για απάτη.

Συνήθως οι απατεώνες, με τη μέθοδο fishing, εμφανίζονται ότι ενεργούν για λογαριασμό δήθεν κάποιας τράπεζας και αποστέλλουν στα υποψήφια θύματα sms ή email, ενημερώνοντας  ότι θα πρέπει είτε να πατήσουν σε κάποιο συγκεκριμένο link επειδή ο λογαριασμός τους έχει παραβιαστεί είτε ζητούν επιβεβαίωση κωδικού διότι υπήρξε πρόβλημα με συγκεκριμένη συναλλαγή τους.

Δικηγόρος του Ηρακλείου ανέφερε στην «Π» ότι πρόσφατα άρπαξαν από λογαριασμό καθηγήτριας στο Ηράκλειο περισσότερα από 3.500 ευρώ. Έλαβε  μήνυμα στα αγγλικά ότι συναλλαγή της δεν είχε ολοκληρωθεί και έπρεπε να γίνει μία διαδικασία επαλήθευσης που απαιτούσε τον κωδικό της. Και το πουλάκι πέταξε μαζί με τα χρήματα της.

Σε άλλη περίπτωση στα Χανιά, «εξαφανίστηκαν» περισσότερα από 1500 ευρώ από το λογαριασμό μίας γυναίκας, η οποία μπήκε σε link που της υποδείκνυαν, δήθεν από  τράπεζα, για να ελέγξουν παραβίαση.

Μόλις προχθές, έγραψε η «Π» για ακόμα δύο συμπολίτες μας, οι οποίοι επίσης εξαπατήθηκαν και έχασαν μεγάλο χρηματικό ποσό.  Σύμφωνα με πληροφορίες οι  δράστες φέρονται να υπέκλεψαν το e-banking δύο ατόμων, άγνωστων μεταξύ τους. Έκαναν τραπεζική μεταφορά από τον πρώτο στον δεύτερο και μετά έκαναν με το e-banking του δεύτερου αγορά κρυπτονομισμάτων.

Θραύση κάνουν όμως και οι διαδικτυακές απάτες μέσω αγγελιών. Σχεδόν 10.000 κλαίει κρητικός που έβαλε  αγγελία για την πώληση μηχανήματος. Υποψήφιος αγοραστής-απατεώνας  κατάφερε μέσα από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής συναλλαγής για την υποτιθέμενη αγοραπωλησία, να τον πείσει να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς τους και έτσι απέσπασε το  ποσό των 9.800 ευρώ.