Η εφαρμογή του σχεδίου πόλης αναγκάζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να καταβάλουν υπέρογκα ποσά ως εισφορά σε χρήμα
Σoκ έχουν προκαλέσει τα χιλιάδες μπιλιετάκια της Πολεοδομίας που στέλνονται αφειδώς σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων του παλιού σχεδίου πόλης, όπου κυρώθηκαν οι πράξεις εφαρμογής, και οι πολίτες σε περιοχές όπως η Θέρισσος, τα Δειλινά, το Ατσαλένιο, το Κορώνι Μαγαρά, και ο Μασταμπάς καλούνται να πληρώσουν την εισφορά σε χρήμα που τους αντιστοιχεί.
Οι χρεώσεις αυτές έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, καθώς εγείρονται τεράστια ζητήματα με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις. Καταρχάς ένα βασικό στοιχείο που προκύπτει είναι η κατάφωρη αδικία σε βάρος των ιδιοκτητών των ακινήτων οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν την εισφορά σε χρήμα με χρέωση που αντιστοιχεί στο κόστος του ακινήτου την περίοδο που έγινε η κύρωση της πράξης εφαρμογής, ενώ την ίδια στιγμή στις ρυμοτομήσεις η οικονομική υποχρέωση του Δήμου προκύπτει με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου τον χρόνο που καταβάλλεται η αποζημίωση.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι σε δύο ακίνητα με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά ο ιδιώτης θα πρέπει να καταβάλει για παράδειγμα το ποσό των 100 ευρώ για να πληρώσει την εισφορά σε γη, αφού λαμβάνεται υπόψη η τιμή του ακινήτου πριν από 15 χρόνια που έγινε η πράξη εφαρμογής.
Την ίδια στιγμή ο Δήμος για να πληρώσει τις αποζημιώσεις που προκύπτουν από τη ρυμοτόμηση των ακινήτων στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου πόλης, θα καταβάλει 70 ευρώ, διότι η υποχρέωση του Δήμου προκύπτει με βάση τη σημερινή αντικειμενική αξία των ακινήτων που έχουν πέσει κυριολεκτικά στα τάρταρα… Όπως τονίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Στ. Αρχοντάκη Καλογεράκη, η διαφοροποίηση αυτή είναι ένα από τα περίεργα του νόμου, τον οποίο όμως η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει.
Η ίδια εξηγεί ότι οι οφειλέτες της εισφοράς σε χρήμα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρήματα που τους αναλογούν αφού ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, που τους εξασφαλίζει μια μακρά περίοδο αποπληρωμής μέσα από πιο ευέλικτες δόσεις.
Παράλληλα σημειώνει ότι είναι κρίσιμο οι πολίτες να μην αγνοήσουν την εξόφληση της χρέωσης, επειδή, εάν, θελήσουν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, θα πρέπει να έχουν πληρώσει τουλάχιστον το 30% της βεβαιωθείσας οφειλής που αφορά την εισφορά σε χρήμα. Η ίδια τονίζει ότι η τακτοποίηση των ιδιοκτησιών, όσον αφορά την πληρωμή της εισφοράς σε χρήμα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας ή τη μεταβίβαση του ακινήτου.
Τα ίδια ισχύουν και για την εισφορά σε γη, που είναι επίσης ανάλογη με την έκταση του οικοπέδου. Αν κάποια ιδιοκτησία ρυμοτομείται υπέρμετρα, δηλαδή πέρα από την οφειλόμενη εισφορά σε γη, ο Δήμος υποχρεούται να αποζημιώσει τον κάτοχό της για τα επιπλέον μέτρα ή να τα συμψηφίσει με την οφειλόμενη από τον ιδιοκτήτη εισφορά σε χρήμα με την ίδια ακριβώς τιμή.
Σε κάθε περίπτωση η μεταχρονολογημένη αποστολή των χρεώσεων της εισφοράς σε χρήμα έχει δημιουργήσει τεράστια ερωτηματικά και σε σχέση με το πώς προκύπτουν τα ποσά που έχουν χρεωθεί, αφού σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνονται αποκλίσεις και είναι θολός ο τρόπος με τον οποίο υπολογίστηκε η οφειλή.
Όπως σημειώνει η αντιδήμαρχος, η εισφορά σε χρήμα προκύπτει με βάση τη τιμή της αντικειμενικής που ίσχυε κατά το χρόνο κύρωσης της πράξης εφαρμογής. “Τώρα, εάν ένας πολίτης διαπιστώσει ότι κάτι δεν πάει καλά ή έχει κάποια απορία μπορεί να έρθει στην υπηρεσία και να εξετάσουμε την περίπτωσή του δίδοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις”.
Δεν κερδίζουν έκπτωση όσοι πληρώσουν εφάπαξ
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, όσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους, δυστυχώς δεν μπορούν να κερδίσουν την έκπτωση του 20% καθώς έληξε ο σχετικός νόμος που έδινε τη δυνατότητα αυτή.