Στις συμπληγάδες των απλήρωτων έργων και της δραματικής έλλειψης εργατοτεχνικού προσωπικού είναι εγκλωβισμένος ο εργοληπτικός κλάδος που δέχεται αφόρητη πίεση καθώς το επόμενο διάστημα ξεκινά το 70% του κύκλου εργασιών των μεγάλων έργων και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα εκτελεστεί.
Πρόκειται για μια κατάσταση -χωρίς υπερβολή- εκρηκτική, καθώς η ροή των πληρωμών από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία καταγράφει τεράστιες καθυστερήσεις και την ίδια στιγμή η έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού καθηλώνει την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των έργων. Και τα δύο κρίσιμα ζητήματα, παρά το γεγονός ότι αποτελούν πρόταγμα στην ατζέντα των διεκδικήσεων των εργοληπτών, αντιμετωπίζονται με χαρακτηριστική αναβλητικότητα από την Κυβέρνηση με αποτέλεσμα τα προβλήματα να οξύνονται.
Σύμφωνα με το στέλεχος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών κ.Ζαχαρία Αθουσάκη η πίεση στον κλάδο είναι τρομακτική, καθώς υπάρχουν δεκάδες απλήρωτοι λογαριασμοί που σύρονται από τους δύο προηγούμενους μήνες και δυστυχώς παραμένουν ακάλυπτοι.
Όπως ο ίδιος εξηγεί, εμπλοκές υπάρχουν στις πληρωμές από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία με αποτέλεσμα να εκκρεμούν δεκάδες απλήρωτοι λογαριασμοί, την ίδια ώρα που οι εργολήπτες οφείλουν να είναι συνεπείς χρονικά στις πληρωμές τους απέναντι στο κράτος σε σχέση με την απόδοση του ΦΠΑ. Ο κ. Αθουσάκης τονίζει ότι είναι κρίσιμο να ανοίξουν οι χρηματοδοτικές ροές και να αποφορτιστεί η πίεση που σήμερα υπάρχει στον εργοληπτικό κλάδο που κινείται εντελώς οριακά.
Ο ίδιος σημειώνει ότι κρίσιμη παράμετρος του θέματος είναι και το γεγονός ότι η αργοπορία στις πληρωμές μοιραία θα προκαλέσει και καθυστέρηση στην παράδοση των έργων τα οποία θα σύρονται από παράταση σε παράταση. Είναι λοιπόν διττό το πρόβλημα.
Αφενός πρέπει να λυθεί το ζήτημα της αποκατάστασης της ροής πληρωμών και την ίδια στιγμή έχει ευθύνη η κυβέρνηση να δώσει διέξοδο στο οξύτατο πρόβλημα που αφορά στη δραματική έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού, που ναρκοθετεί την πορεία χιλιάδων έργων. Ειδικότερα όπως σημειώνει ο κ. Αθουσάκης, δυστυχώς σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια κενά από την έλλειψη του αναγκαίου εργατοτεχνικού προσωπικού, το οποίο τα χρόνια της οικονομικής κρίσης εγκατέλειψε τη χώρα μας και μετακινήθηκε σε χώρες του εξωτερικού.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ασφυκτική κατάσταση στους μικρομεσαίους εργολήπτες οι οποίοι χωρίς προσωπικό δεν μπορούν να εκτελέσουν τα έργα τα οποία έχουν αναλάβει και μάλιστα δίδοντας υψηλές εκπτώσεις, και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι χωρίς την ενίσχυση του αναγκαίου προσωπικού δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού δεν υπάρχουν τα αναγκαία εργατικά χέρια για να τα εκτελέσουν.
Το 70% των μεγάλων έργων δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι στελεχιακό εξειδικευμένο δυναμικό χρειάζεται για να προχωρήσει ο νέος κύκλος των εργασιών.
Σε κάθε περίπτωση όλες οι πλευρές αυτό το οποίο επισημαίνουν είναι ότι η Κυβέρνηση όφειλε να έχει ασχοληθεί με το κρίσιμο αυτό θέμα, και να φροντίσει μέσα από διακρατικές συμφωνίες να ανοίξει το δρόμο για την είσοδο εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού από άλλες περιοχές όπως την Ινδία, την Αίγυπτο και χώρες των Βαλκανίων.
Χρειάζονται μηχανικοί, οικοδόμοι, σιδεράδες, ειδικότητες που δυστυχώς σήμερα είναι ανύπαρκτες.