στο κτίριο του πρώην «Αθηνά»

H AΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ

Το κτίριο του “Αθηνά”  θα έχει και… ξενοδοχείο

Υπερπολυτελές ξενοδοχείο; Χώρος σεμιναρίων και εκθέσεων; Ή μουσείο; Όπως όλα δείχνουν, οι νέες εγκαταστάσεις του υπεραστικού ΚΤΕΛ στο κτίριο του πρώην «Αθηνά» χωρούν πάρα πολλές δραστηριότητες και προοπτικές.

Και μπορεί προς το παρόν να μην έχει κλείσει επίσημα τίποτα, αφού η διοίκηση του ΚΤΕΛ απλώς δέχεται προτάσεις κι επεξεργάζεται σε αρχικό επίπεδο τα δεδομένα, ωστόσο φαίνεται πως οι χώροι που στο παρελθόν φιλοξενούσαν κατά κανόνα τη νυχτερινή ζωή της πόλης έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν μετά την οριστική μετακίνηση του επιβατικού σταθμού των λεωφορείων εκεί.

Το τελευταίο διάστημα πάντως υπάρχει εντονότατη φημολογία, η οποία θέλει τουριστικούς κολοσσούς να ετοιμάζονται για μια πρόταση – βόμβα, που θα αλλάξει τα δεδομένα σε μια ευρύτερη περιοχή που στο παρελθόν άκμαζε κι επιδιώκει να ακμάσει ξανά.

Πολλές οι προτάσεις για αξιοποίηση χώρων του νέου επιβατικού σταθμού μέσα στο ΚΤΕΛ

Επίσημα, όπως και στο παρελθόν έχει δηλώσει ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Μανώλης Χαχλιούτης, η διοίκηση του ΚΤΕΛ επιθυμεί κι επιδιώκει την καλύτερη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, με τον μετασχηματισμό του πρώην «Αθηνά» σε έναν πολυχώρο: υποδοχής του τουρισμού κρουαζιέρας, υποδοχής πλήθους επισκεπτών γενικότερα και φιλοξενίας μέρους του πολιτισμού και των προϊόντων της Κρήτης. Γι’ αυτό άλλωστε και είχε κερδίσει έδαφος από το παρελθόν η δημιουργία εντός του χώρου μιας αγοράς τοπικών προϊόντων με χαρακτηριστικό άρωμα Κρήτης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η περιοχή αντιμετωπίζεται συνολικά ως περιοχή δυνητικά ευρύτερης ανάπτυξης, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι του Ηρακλείου. Η απελευθέρωση του πρώην σταθμού των ΚΤΕΛ μάλιστα, η ύπαρξη του Θεατρικού Σταθμού Ηρακλείου, η γειτνίαση με μεγάλα ξενοδοχεία πόλης από τη νοτιοδυτική πλευρά του σταθμού αλλά και η πολύ εύκολη πρόσβαση προς την καρδιά της πόλης αποτελούν συστατικά στοιχεία, τα οποία δημιουργούν προϋποθέσεις τεράστιας και συνολικής ανάπτυξης σε όλο το νότιο τμήμα του λιμανιού.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση του επιβατικού σταθμού θα υπάρχουν στο σημείο περίπου 15 τέρμιναλ για άφιξη και αναχώρηση λεωφορείων, θα υπάρχει αίθουσα αναμονής, τουριστικό γραφείο CTRS των ΚΤΕΛ, γραφεία διοίκησης, αποθήκες, καταστήματα για τις ανάγκες των επιβατών, ανάμεσα στα οποία κυλικείο, εστιατόριο και καταστήματα με σουβενίρ. Υπάρχουν επίσης σκέψεις για μουσείο Οδυσσέα Ελύτη στο χώρο, αλλά και για ανάπτυξη γενικότερων δράσεων πολιτισμού.

Το τέρμιναλ έχει συνολικό εμβαδό 2.500 τετραγωνικά μέτρα και τα κτίρια εμβαδό 1.400 τετραγωνικών μέτρων. Με δεδομένα τα νούμερα και τις ανάγκες, ο χώρος για αναβάθμιση, ανάπτυξη και επενδύσεις είναι πάρα πολύ μεγάλος, ενώ υπάρχει η σημαντικότατη ευκαιρία μέσα από τη δράση και τις στρατηγικές επιλογές του ΚΤΕΛ να μην μετατραπεί σε «κόσμημα» μονάχα ο επιβατικός σταθμός, αλλά να δημιουργηθεί ένα τεράστιο «κόσμημα» για την πόλη με «καρδιά» των σταθμό και «σώμα» όλη την περιοχή περιφερειακά από αυτόν.