Με το σταγονόμετρο το νερό από το φράγμα του Αποσελέμη

Στην καρδιά του χειμώνα επελαύνει ο εφιάλτης της λειψυδρίας που σαρώνει την ανατολική Κρήτη, με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού στο φράγμα Αποσελέμη να έχει περιοριστεί στα 2.234.000 κυβικά, γεγονός που αναγκάζει τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να μειώσει κι άλλο την τροφοδοσία των δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου από τα 500 στα 200 κυβικά την ώρα, μέχρι το Μάρτιο.

Η νέα μείωση της τροφοδοσίας των τριών δήμων προκύπτει ως απόλυτη ανάγκη, προκειμένου να κρατηθεί μια διαθέσιμη ποσότητα νερού 1εκ. κυβικών νερού που θα διατεθεί τους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πράγμα που για να επιτευχθεί θα απαιτηθεί το προηγούμενο τρίμηνο το φράγμα να κλείσει.

Το προσεχές διάστημα μέχρι και το Μάρτιο είναι ένας κομβικός χρόνος μιας πρόβας τζενεράλε για τους δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου να καλύπτουν τις ανάγκες κατανάλωσης των δημοτών τους χωρίς την ουσιαστική στήριξη του Αποσελέμη, που πλέον περιορίζεται από τα 500 στα 200-220 κυβικά την ώρα.

Για την ακρίβεια με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί, το Ηράκλειο θα περιοριστεί στη λήψη 180 κυβικών, ο Άγιος Νικόλαος στα 40 κυβικά και η Χερσόνησος θα παίρνει νερό μόνο όταν προκύπτει ανάγκη. Η «αιματηρή» αυτή εξοικονόμηση έχει σκοπό να κρατηθεί για, όσο το δυνατό, μια εφεδρεία νερού μέχρι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα για τους δύσκολους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Για να συμβεί αυτό η τροφοδοσία νερού από τον Αποσελέμη θα συνεχιστεί μέχρι το Μάρτιο και από εκεί και πέρα το φράγμα αναγκαστικά θα κλείσει.

Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι για να βγει η ποσότητα των 200 κυβικών τη μέρα, θα πρέπει η διύλιση του φράγματος μια μέρα να δουλεύει και δύο να απενεργοποιείται. Αυτό είναι ένα ευαίσθητο τεχνικά θέμα διότι ο μηχανισμός αυτός δεν είναι κατασκευασμένος για να μπαίνει και να βγαίνει από την πρίζα…

Όπως αντίστοιχα υπάρχει προβληματισμός για το αν θα προκύψουν τεχνικά ζητήματα όταν χρειαστεί να κατεβάσει ρολά το φράγμα για τρεις μήνες μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, που θα ενεργοποιηθεί ξανά για να αρχίσει να ανατροφοδοτεί με νερό τους τρεις δήμους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΚ κ. Θεόδωρος Νίνος με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι αναγκαστικά θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα όχι εύκολα δεδομένα τα οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Διανύουμε την τρίτη κατά σειρά υδρολογική χρονιά και αυτό που έχουμε διδαχτεί από την εμπειρία είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης του φράγματος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μέχρι τώρα διαθέταμε το νερό στους δήμους έχοντας ως δεδομένο ότι θα προκύψουν δύο χρονιές με μειωμένες ποσότητες νερού και την τρίτη χρονιά το φράγμα θα ξαναγεμίσει.

Όμως η πραγματικότητα πλέον μας δείχνει ότι είναι αναγκαίο να κάνουμε μεγαλύτερη οικονομία του πόρου και η διανομή του να γίνεται στη βάση ότι μπορούμε να έχουμε και τρία ξηρά υδρολογικά έτη, ενδεχομένως προοπτικά και τέσσερα…

Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν παγκοσμίως ο πιο θερμός

Στο μεταξύ έντονο προβληματισμό προκαλεί η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του μετεωρολόγου Κώστα Λαγκουβάρδου στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus Climate Change Service, ο Ιανουάριος του 2025 ήταν παγκοσμίως ο πιο θερμός Ιανουάριος στην ιστορία των καταγραφών, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2024.

Συγκεκριμένα, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν κατά 0.79 °C πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 και 1.75 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα (1850 έως το 1900). Ως εκ τούτου, ο Ιανουάριος ήταν ο 18ος από τους τελευταίους 19 μήνες που ξεπέρασε το όριο του 1.5°C.

Όσον αφορά την Ευρώπη, η μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου 2025 ήταν 2.51 °C πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020, οπότε ήταν ο δεύτερος θερμότερος Ιανουάριος στην ιστορία των καταγραφών, πίσω μόνο από αυτόν του 2020».