ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΕΝΔΟΙΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Το μεγάλο κεφάλαιο της προστασίας και της φροντίδας των ανήλικων θυμάτων βίας ανοίγει ο Λότζια, βάζοντας ευθέως στο τραπέζι του διαλόγου την ανάγκη δημιουργίας μιας δομής που θα στεγάσει και θα προσφέρει βοήθεια σε παιδιά που βρίσκονται αντιμέτωπα με κακοποιητικές συμπεριφορές ή την παραμέληση τους από τις οικογένειες τους.

Ήδη με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής κ. Ρένας Παπαδάκη Σκαλίδη έχει εξασφαλιστεί για το σκοπό αυτό ο χώρος που μπορεί να στεγάσει αυτή τη δομή, και το κρίσιμο ζητούμενο είναι να εξασφαλιστεί ο εξοπλισμός της και κατά κύριο λόγο το προσωπικό που θα τη στελεχώσει. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με την Περιφέρεια Κρήτης, και συγκεκριμένα με τον αντιπεριφερειάρχη κοινωνικής πολιτικής κ.Λάμπρο Καμπουράκη, με σκοπό να διαπιστωθεί πως μπορεί να δοθεί διέξοδος στα δύο κρίσιμα ζητούμενα που μένει να διευθετηθούν για να προχωρήσει η εξαιρετικά σημαντική αυτή δομή.

Εκρηκτικό πρόβλημα

Το θέμα της προστασίας των ανήλικων θυμάτων βίας, είναι ένα εκρηκτικό πρόβλημα για το Ηράκλειο, αφού η έλλειψη δομής φιλοξενίας έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να οδηγούνται στο νοσοκομείο χωρίς να είναι άρρωστα, επειδή δεν υπάρχει άλλος χώρος να φιλοξενηθούν.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση που χωρίς υπερβολή μας προσβάλλει ως κοινωνία, αφού τα παιδιά που έχουν βιώσει σκληρές τραυματικές ψυχικές δοκιμασίες οδηγούνται σε ένα απολύτως ακατάλληλο περιβάλλον από αυτό που έχουν πραγματικά ανάγκη για να μπορέσουν να διαχειριστούν αυτό που τους συμβαίνει και να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Το δραματικό της υπόθεσης είναι ότι η μετάβαση των παιδιών στα νοσοκομεία δεν είναι μια ολιγοήμερη μεταβατική λύση, αφού η παραμονή τους στο χώρο αυτό μπορεί να κρατήσει μέχρι και τρεις μήνες (!) μέχρι να οδηγηθούν σε ίδρυμα ή σε αναδοχή.

Εισαγγελική παρέμβαση

Μάλιστα για το επίμαχο θέμα υπάρχει και Εισαγγελική παρέμβαση που θέτει προ των ευθυνών του τόσο το Δήμο Ηρακλείου όσο και την Περιφέρεια Κρήτης για να αναλάβουν πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας δομής που θα στεγάσει τα ανήλικα θύματα βίας.

Η παρέμβαση αυτή αναδεικνύει την έκταση του προβλήματος, τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις ευθύνες της πολιτείας που οφείλει να ανταποκριθεί στο αυτονόητο χρέος της απέναντι στα παιδιά που δοκιμάζονται σκληρά από τις κακοποιητικές συμπεριφορές ή από την παραμέληση που ζουν από τις οικογένειες τους.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής 		κ. Λάμπρος Καμπουράκης
Ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Λάμπρος Καμπουράκης

Για να μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί την έκταση του προβλήματος τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η αντιδήμαρχος Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη, αρκεί να σκεφτεί ότι μέσα στην περίοδο 2016-2021, υπήρχαν 300 εισαγγελικές εντολές που αφορούσαν περιπτώσεις παιδιών που είχαν αντιμετωπίσει ενδοοικογενειακή βία.

Από αυτά,  απομακρύνθηκαν συνολικά 125 παιδιά, πολλά από τα οποία φιλοξενήθηκαν αρχικά σε παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων της πόλης μας, σε κάποιες περιπτώσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα  από 1-3 μήνες, έως ότου είτε φιλοξενηθούν σε ίδρυμα, είτε προχωρήσουν σε αναδοχή (συγγενική ή άλλη).

Στο πλαίσιο αυτό όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με το νέο αντιπεριφερειάρχη κοινωνικής πολιτικής κ. Λάμπρο Καμπουράκη προκειμένου να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή οι πόροι της νέας χρηματοδοτικής περιόδου που δίνουν διέξοδο σε τέτοιας μορφής ζητήματα όπως αυτό που μας απασχολεί. Από την πλευρά του ο κ. Καμπουράκης τονίζει ότι μετά την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του στον κρίσιμο τομέα της κοινωνικής πολιτικής έχει ξεκινήσει μια σειρά επαφών και συναντήσεων με τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να υπάρξει ένας συντονισμός για την προώθηση και την επιλογή των καλύτερων λύσεων.

Έχουμε το χώρο θέλουμε και το προσωπικό

Η αντιδήμαρχος τονίζει ότι από το 2019 είχαν αρχίσει οι επαφές με το αρμόδιο υπουργείο το οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά και εγγράφως για την έκταση του προβλήματος. Παράλληλα για το σκοπό αυτό εξασφαλίστηκε από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης ένας χώρος 214 τ.μ. στον οποίο μπορεί να στεγαστεί η Δομή αυτή με την προϋπόθεση ότι θα λυθούν τα δύο βασικά ζητήματα που είναι το προσωπικό και η υλικοτεχνική υποδομή της. Η προοπτική είναι να φτιαχτεί μια Δομής Προστασίας και Φροντίδας Ανηλίκων Θυμάτων Βίας, που θα λειτουργεί με δύο πυλώνες.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη

Ο πρώτος θα είναι το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων, το οποίο θα στελεχωθεί από 4 Κοινωνικούς Λειτουργούς και 2 Ψυχολόγους, αρμοδιότητα των οποίων θα είναι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα κακοποίησης, παραμέλησης ανηλίκων.

Επίσης θα αναλαμβάνουν τη  διαγνωστική εκτίμηση σε περιπτώσεις παραμέλησης κακοποίησης ανηλίκων και το σχεδιασμός παρεμβάσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης, συμβουλευτικής καθοδήγησης και απομάκρυνσης από το κακοποιητικό περιβάλλον αν αυτό απαιτηθεί.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι το Τμήμα Βραχείας Μεταβατικής Φιλοξενίας Ανηλίκων Θυμάτων Βίας, για τις περιπτώσεις που απαιτείται από τις εισαγγελικές αρχές η άμεση απομάκρυνση παιδιών από το κακοποιητικό περιβάλλον μέχρι την οριστική τοποθέτησή τους σε κάποια δομή ή σε οικογένειες για αναδοχή ή υιοθεσία ή ακόμη και επιστροφή στις βιολογικές οικογένειες. Η δομή φιλοξενίας θα είναι δυναμικότητας έως 12 ανηλίκων και δύναται να στελεχωθεί από 1 Κοινωνική Λειτουργό, 1 Παιδαγωγό, 1 Ψυχολόγο, 3  Φροντιστές Ανηλίκων, 1 Υπάλληλο Καθαριότητας και έως 4-5 φύλακες (η ανάθεση φύλαξης με διαγωνιστική διαδικασία). Ενδεικτικό ετήσιο κόστος περίπου 300.000,00 ευρώ.