Το ένα πλήγμα δέχεται πίσω από το άλλο ο δήμος Βιάννου, καθώς άλλα τρία χωριά της διοικητικής του περιφέρειας έμειναν χωρίς νερό. Έτσι πρακτικά επτά από τα είκοσι τέσσερα χωριά του δήμου βρίσκονται στη δίνη της λειψυδρίας την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει κανένα θέμα.
Όπως προκύπτει, οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν με νερό το Μηλιαράδο, το Κατοφύγι και το Ξενιάκο έχουν στεγνώσει, και έχουν περιέλθει στην ίδια κατάσταση που βρισκόταν η Μέση, ο Βαχός και το Αφρατί το καλοκαίρι που βρέθηκαν χωρίς σταγόνα νερό.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, τονίζει ότι πρόκειται για μια εφιαλτική κατάσταση όπου το κρίσιμο ζήτημα είναι πώς θα εξελιχθεί. Όπως εξηγεί, προσπαθεί να διαχειριστεί τη δραματική κατάσταση της λειψυδρίας είτε μεταφέροντας νερό από άλλες περιοχές για να καλυφθούν οι ανάγκες των χωριών που ξέμειναν από νερό, είτε επιστρατεύοντας βυτία για να μπορέσουν να ξεδιψάσουν οι κάτοικοι των χωριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύδρευσης.
Είναι μια απελπιστική κατάσταση και το χειρότερο από όλα είναι – όπως επισημαίνει ότι – η φετινή χρονιά ξεκινά με δυσοίωνες προοπτικές, αφού μέχρι στιγμής οι βροχές που έχουν πέσει είναι εντελώς περιορισμένες. Το μείζον ζήτημα που έχει τεθεί κατ΄ επανάλειψη και με όλους τους τρόπους είναι ότι, οι Δήμοι δεν έχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωποι.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «από το καλοκαίρι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα δοθεί μια χρηματοδότηση έστω και περιορισμένη στους Δήμους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της λειψυδρίας, τελικά ούτε και αυτά τα ελάχιστα χρήματα δεν δόθηκαν για να εκτελεστούν κάποια έργα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση της κατάστασης».
Ο κ. Μπαριτάκης εκφράζει την αγωνία του για το πώς θα εξελιχθεί η φετινή χρονιά για την οποία, όπως τονίζει ο Δήμος, έχει λάβει μήνες πριν έκτακτα αυστηρά μέτρα στο πλαίσιο των οποίων έχουν απαγορευτεί οι νέες καλλιέργειες, καθώς δεν θα συνδέονται με νέες παροχές νερού, και στις 15 Απριλίου θα λήξει η καλλιεργητική περίοδος.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπαίνει φρένο στις νέες καλλιεργητικές εκμεταλλεύσεις που αυξάνουν το μέγεθος της καλλιέργειας σε στρέμματα σε σχέση με τις προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους, καθώς και στην καλλιέργεια δεύτερης θερμοκηπιακής ή υπαίθριας καλλιέργειας σε όλα τα είδη καλλιεργειών.
Το κανονιστικό πλαίσιο προβλέπει την ελλειμματική άρδευση ελαιώνων αν διαπιστωθεί πτώση στάθμης των γεωτρήσεων και διακοπή της άρδευσης από μικτές γεωτρήσεις ή από πηγές, στις περιπτώσεις που παρουσιαστεί μείωση στάθμης ή παροχής αντίστοιχα, προκειμένου να δίδεται προτεραιότητα στην εξασφάλιση νερού για ύδρευση.
Επίσης, υπάρχει πλαφόν στην κατανάλωση του νερού για τις ελιές και για όσους το παραβαίνουν θα υπάρχουν πρόστιμα μέχρι και αφαίρεση υδρομέτρων.