ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΟ, ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΗ Με… σκανάρισμα καταγγελιών ξεκινά η λειτουργία του Pet scan στο ΠΑΓΝΗ
Η κ. Κεραμέως

Με καταγγελίες για κερδοσκοπίες εταιρειών και αναφορές για υπερδιπλάσια κόστη αρχίζει η λειτουργία του PET-CT στην Κρήτη.

Την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει, όπως σημειώνει, από τη δωρεά Νιάρχου τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων (κυκλοτρόνιο) από τα νοσοκομεία και το ΠΑΓΝΗ, απαραίτητων για τη λειτουργία του PET-CT, καταγγέλλει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Πολάκης: Δική μας η πρόταση αλλά όχι για να κερδοσκοπούν κάποιοι

Στην προμήθεια του PΕΤ-CT αναφέρθηκε σε χθεσινή του ανάρτηση ο Π. Πολάκης αναφέροντας μεταξύ άλλων:

o κ. Πολάκης

“Ήταν δική μας ιδέα του Υπουργείου Υγείας επι ΣΥΡΙΖΑ, προς το ίδρυμα Νάρχος που την αποδέχτηκε μαζί και με άλλες (παιδιατρικό Θεσσαλο-νίκης, νοσοκομείο Κομοτηνής, εναέρια μέσα ΕΚΑΒ).

Δυστυχώς, υλοποιείται πρώτον με καθυστέρηση δύο ετών από τον αρχικό προγραμματισμό που είχαμε κάνει και δεύτερον “κουτσουρεμένη” καθώς η συμφωνία που είχαμε κάνει εμείς, προέβλεπε και την προμήθεια του κυκλοτρονίου παραγωγής του ραδιοφαρμάκου που χρησιμοποιείται στην εξέταση!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη (επί Κικίλια-Κοντοζαμάνη-Θεμιστοκλέους) κατήργησε από τη δωρεά τα κυκλοτρόνια που προβλέπονταν (σε Κρήτη, Γιάννενα, Πάτρα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη) για να συνεχίσει να κερδοσκοπεί ασύστολα εταιρεία (…) παρά τη μείωση των τιμών που έκανε μόλις ξεκινήσαμε την προμήθεια των κυκλοτρονίων (προμηθεύτηκαμε άλλα δυο κυκλοτρόνια στο ΕΣΥ, σε Μεταξά και Αγίους Αναργύρους από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής επι Δούρου)”.

Χαλκιαδάκης: Θα πληρώνουμε υπερδιπλάσια

Από την πλευρά του ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γ. Χαλκιαδάκης τονίζει ότι τα κόστη λόγω της έλλειψης του ραδιοφαρμάκου από την Κρήτη θα είναι υπερδιπλάσια, αφού θα μεταφέρεται με ιδιωτική πτήση από Αθήνα και η μισή ποσότητα θα αχρηστεύεται από τη μεταφορά λόγω του περιορισμένου χρόνου ζωής του, μόλις 1,5 ώρας.

Γιώργος Χαλκιαδάκης
Η κ. Αρχοντάκη- Καλογεράκη

Ο ίδιος ανέφερε:

“Η διοίκηση του νοσοκομείου με τη συνδρομή του υπουργείου αναζητά λύσεις για εγχώρια παραγωγή του ραδιοφαρμάκου για να μπορούν να εκτελεσθούν όσο το δυνατόν περισσότερες εξετάσεις που τόσο χρειαζόμαστε”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ αρχικά το σχέδιο της δωρεάς σύμβασης περιελάμβανε και τη μονάδα παραγωγής του ραδιοφαρμάκου, στη συνέχεια η σύμβαση της δωρεάς τροποποιήθηκε.

Τασσόπουλος: Είχε κυρωθεί από τη Βουλή και η δημιουργία μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκων

Με αφορμή δημοσίευμα της “Π” για την οδύσσεια του PET-Scan μέχρι να φθάσει στην Κρήτη, ο πρώην διοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Γιάννης Τασσόπουλος επικοινώνησε μαζί μας αναφέροντας σε επιστολή του τα εξής:

Γιάννης Τασσόπουλος
Γιώργος Χαλκιαδάκης

“Θα ήθελα σε σχέση με το δημοσίευμα να συμπληρώσω ορισμένα στοιχεία και χαίρομαι ιδιαίτερα που προχώρησε το έργο αυτό το οποίο αφορά όλους τους Κρητικούς και όχι μόνο:

Το PET -Scan είναι σε συνδυασμό με τα δύο υπερσύγχρονα μηχανήματα ακτινοθεραπείας που τοποθετήθηκαν στο ΠΑΓΝΗ με δωρεά του Νιάρχου 2017 -2018.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε και την παραγωγή ραδιοφαρμάκου στο ΠΑΓΝΗ (θα ήταν δίπλα στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής) με υπόδειξη των ειδικών και του  ιδρύματος. Κοστολογήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου, εγκρίθηκε από το Υπουργείο και κυρώθηκε η σύμβαση απο τη Βουλή.

Το βασικό ήταν παράλληλα και η παραγωγή του ραδιοφαρμάκου στο ΠΑΓΝΗ λόγω του περιορισμένου χρόνου χρησιμοποιήσης του και υψηλού κόστους μεταφοράς του στην Κρήτη”.

Ο ίδιος επισύναψε δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2019, σύμφωνα με το οποίο υπογράφηκε και κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η σύμβαση δωρεάς με το κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PΕΤ-CT) και παράλληλα τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκων (κυκλοτρόνιο) στο ΠΑΓΝΗ.