Κτηματολόγιο

Πάτο πιάνουν τα ποσοστά συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία κτηματογράφησης στους τέσσερις Δήμους του νομού Ηρακλείου, όπου έχει ξεκινήσει η καταγραφή όλων των ιδιοκτησιών δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων. Όπως είναι γνωστό, η διαδικασία της κτηματογράφησης σε αυτή τη φάση γίνεται στους Δήμους Βιάννου, Μινώα, Γόρτυνας και Φαιστού, όπου όλοι όσοι έχουν σπίτια ή ακίνητα θα πρέπει να σπεύσουν να τα δηλώσουν μέχρι τις 18 Απριλίου.

Ωστόσο προκύπτει ότι στον Δήμο Βιάννου δεν έχει κατραγραφεί ούτε το 1,5% των ιδιοκτησιών της περιοχής, στο Δήμο Μινώα κατατίθενται καθημερινά 100- 120 αιτήσεις ενώ ο συνολικός αριθμός καταγραφής θα πρέπει να ξεπεράσει τις 200 χιλιάδες. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στους Δήμους Γόρτυνας και Φαιστού, όπου καταγράφεται εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στην όλη διαδικασία.

Λίγο η γραφειοκρατία, λίγο το κόστος χρέωσης της όλης διαδικασίας, λίγο η αντίληψη της τελευταίας στιγμής που μας χαρακτηρίζει σαν στάση ζωής, φαίνεται ότι παίζουν το ρόλο τους στη θεαματικά χαμηλή συμμετοχή στη διαδικασία της κτηματογράφησης.

Και μάλιστα όπως τονίζουν οι δήμαρχοι των παραπάνω περιοχών στην «Π», παρά το γεγονός ότι ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον για την όλη διαδικασία και θέλει να ενημερωθεί πως μπορεί να δηλώσει τα ακίνητα του, στην πορεία δεν εκδηλώνεται η αναμενόμενη συμμετοχή για να προχωρήσει η κτηματογράφηση.

Σύμφωνα με τους δημάρχους, αφενός η γραφειοκρατία και αφετέρου το κόστος συμμετοχής λειτουργούν αποτρεπτικά στη συμμετοχή των πολιτών που αναβάλλουν για αργότερα την κατάθεση των αιτήσεών τους. Όπως είναι γνωστό για να δηλωθεί μια ιδιοκτησία θα πρέπει να κατατεθούν οι τίτλοι μεταβίβασης ιδιοκτησίας ή τα συμβόλαια κτήσης, ωστόσο επειδή στην Κρήτη είναι έντονο το στοιχείο της χρησικτησίας τα πράγματα μπερδεύουν περίεργα καθώς απαιτείται μια επιπλέον διαδικασία, σημειώνουν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλει κάθε πολίτης είναι να συμπληρώσει ένα σχετικό έντυπο δήλωσης της ιδιοκτησίας του, να καταθέσει ένα απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας (συμβόλαιο, παραχωρητήριο κ.λπ.). Επίσης να καταθέσει ένα απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του τίτλου και ένα  αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος που προσαρτάται στον τίτλο ή νεώτερο από αυτό ή άλλο στοιχείο εντοπισμού του ακινήτου.

Επίσης χρειάζεται αντίγραφο του δελτίου ταυτότητας ή του  διαβατηρίου, αντίγραφο εγγράφου από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ του δηλούντος (εκκαθαριστικό Εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ / ΔΕΥΑ, κ.λπ.). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πάγιο τέλος που πληρώνει ο πολίτης για τα αστικά ακίνητα είναι 35  ευρώ, ανά ακίνητο (π.χ.) οικόπεδο, διαμέρισμα, κατάστημα) και 20 ευρώ για βοηθητικό χώρο (π.χ. αποθήκη ή γκαράζ με χιλιοστά).

Για τα αγροτικά ακίνητα (εκτός σχεδίου, εκτός ορίων οικισμού) εντός του ίδιου ΟΤΑ θα πρέπει να πληρώσει πάγιο τέλος  μόνο για τα δύο  πρώτα αγροτεμάχια, δηλ. 2Χ35 ευρώ ίσον 70 ευρώ το πολύ (από τα φυσικά πρόσωπα). Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί και από αντιπρόσωπο με προσκόμιση απλής εξουσιοδότησης.

Σε περίπτωση που τρίτο πρόσωπο συμπληρώσει, υπογράψει και καταθέσει τη δήλωση απαιτείται εξουσιοδότηση με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής. Η κτηματογράφηση υποστηρίζεται από ειδικούς επιστήμονες καθώς εκτός από τους διοικητικούς υπαλλήλους θα υπάρχει μηχανικός και νομική υποστήριξη ώστε να διευκολύνεται ο πολίτης στη διαδικασία της δήλωσης της ιδιοκτησίας του.

Υποχρεωτική η δήλωση ιδιοκτησίας

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δήλωση ιδιοκτησίας είναι υποχρεωτική. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει  κίνδυνος να χαθούν ιδιωτικά ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν  εγκαίρως στο κτηματολόγιο, εάν οι πολίτες γυρίσουν την πλάτη στη διαδικασία της κτηματογράφησης.

Όσοι δεν δηλώσουν εγκαίρως την ιδιοκτησία τους θα είναι αναγκασμένοι στην πορεία να προσφύγουν δικαστικά για να μπορέσουν να κερδίσουν την κυριότητα της περιουσίας τους. Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν εγκαίρως χαρακτηρίζονται ως «ορφανά» και προοπτικά καταλήγουν στα χέρια του Δημοσίου, εάν στο μεταξύ δεν εμφανιστεί κάποιος «χρυσοδάκτυλος» να  δηλώσει ως δικό του, ακίνητο άλλου ιδιοκτήτη.

Με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης τονίζει ότι η υλοποίηση του κτηματολογίου είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία ένα σπουδαίο εργαλείο ανάπτυξης, καθώς ουσιαστικά οριοθετεί τις ιδιοκτησίες και ξεκαθαρίζει την ιδιωτική και τη δημόσια γη.

Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου είναι προϋπόθεση για να υπάρξει ένας οργανωμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει όλοι οι πολίτες να σπεύσουν να δηλώσουν εγκαίρως τις ιδιοκτησίες τους.