Νόμος είναι το δίκιο του… αυθαιρετούχου, όπως επιβεβαιώνεται περίτρανα στον τόπο μας από τη νέα παράταση που για πολλοστή φορά δίδεται για το πάγωμα των κατεδαφίσεων των προκλητικών αυθαιρεσιών που καταπατούν αιγιαλό και παραλίες στην Κρήτη. Για την ακρίβεια, όσες παράνομες κατασκευές δεν καλύφθηκαν από τον πρόσφατο νόμο που τακτοποιεί νομικά συγκεκριμένες κατηγορίες αυθαιρέτων πριν από το 2011, πετυχαίνουν να επεκτείνουν τη χρήση τους, καθώς δόθηκε και νέα παράταση που διατηρεί «στον πάγο» τα περίφημα αμετάκλητα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Από τη μια οι νομιμοποιήσεις και από την άλλη οι αναστολές, τινάζουν για μια ακόμα φορά στον “αέρα” την πολυδιαφημισμένη αμείλικτη «απάντηση» της Πολιτείας στις προκλητικές αυθαίρετες καταπατήσεις.
Όπως είναι γνωστό στο τέλος του Μάρτη έληγε η προθεσμία της αναστολής εκτέλεσης των αμετάκλητων πρωτόκολλων κατεδάφισης 400 αυθαίρετων κτισμάτων τα οποία βρίσκονται σε αιγιαλούς, παραλίες δάση σε όλη την Κρήτη. Έτσι ενώ θεωρητικά έπρεπε από χθες ο ανάδοχος του έργου της κατεδάφισης να βάζει μπροστά τις μπουλντόζες και να αρχίζει να γκρεμίζει τις προκλητικά αυθαίρετες κατασκευές πάνω στο κύμα εκτελώντας τα τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, δόθηκε νέα αναβολή στην εκτέλεση των εργασιών. Αυτή τη φορά μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα 400 -κατά τα άλλα- αμετάκλητα πρωτόκολλα κατεδάφισης, χρειάστηκαν μια διαδρομή 10- 15 χρόνων μέχρι να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο ωριμότητας.
Και όταν ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια και τα πάντα ήταν έτοιμα για να αρχίσουν οι κατεδαφίσεις, ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι αναβολών χωρίς τέλος. Οι αδιάλειπτες παρατάσεις των κατεδάφισεων αφήνουν μια πικρή γεύση σε όσους περίμεναν την εφαρμογή του νόμου, αφού περνάει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το πώς αντιμετωπίζονται όσοι κλείνουν με παράνομες κατασκευές αιγιαλό και παραλίες για να εξυπηρετήσουν το ιδιωτικό συμφέρον της τσέπης τους.
Ανάμεσα στις αναβολές, μεσολάβησε η ψήφιση πρόσφατου νόμου που νομιμοποιεί συγκεκριμένες κατηγορίες αυθαίρετων διαμορφώσεων στον αιγιαλό και τις παραλίες (τα οποία κατασκευάστηκαν πριν το 2011) με πράξη της Κτηματικής Υπηρεσίας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την περίφημη λίστα των προκλητικών αυθαίρετων καταπατήσεων που έχει στα χέρια της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, και αριθμεί περισσότερες από 400 περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε όλη την Κρήτη, αφαιρείται ένα 20% που εμπίπτει στην παραπάνω κατηγορία. Όσα λοιπόν αυθαίρετα δεν τακτοποιούνται με τον νέο νόμο παραμένουν στη θέση τους αμετακίνητα από τη νέα παράταση που δόθηκε για τον Οκτώβρη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τα 15 χρόνια που χρειάστηκαν για να τελεσιδικήσουν και να γίνουν αμετάκλητα τα περίφημα πρωτόκολλα χρειάστηκαν και άλλα δύο χρόνια μιας αφόρητης γραφειοκρατίας για να μπει στην τελική ευθεία η ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει την εκτέλεση της μεγάλης επιχείρησης κατεδαφίσεων σε κτίσματα που απλώνονται προκλητικά καταλαμβάνοντας αιγιαλούς και παραλίες της Κρήτης.