Με μεγάλη λαμπρότητα και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα, τα εγκαίνια για το νέο Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), που στεγάζεται στο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο επί των οδών Αβέρωφ & Ζωγράφου, στο Ηράκλειο.
Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος.
Χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους της Υφυπουργού Ανάπτυξης κας Ζωής Ράπτη, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κα Ελένη Μαράκη Μπελαδάκη, η οποία μετέφερε τα συγχαρητήρια της Υφυπουργού τονίζοντας ότι η δημιουργία από το ΙΤΕ ενός πολυχώρου που συνδυάζει την έρευνα, την τεχνολογία και τον πολιτισμό, αποδεικνύει ότι η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να είναι προσιτές στο κοινό, και συμβάλλει στη διάχυση της γνώσης.
«Εύχομαι κάθε επιτυχία στη λειτουργία του νέου χώρου, που είμαι βέβαιη ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την επιστημονική και πολιτιστική ζωή του Ηρακλείου» ανέφερε τέλος.
«Στο Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού και στο ΙΤΕ γράφεται ένα νέο κεφάλαιο για την Κρήτη που οραματιζόμαστε» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κάνοντας λόγο για ένα λαμπρό οικοδόμημα του ύστερου νεοκλασικισμού, που εκσυγχρονίστηκε στα σύγχρονα πρότυπα της αρχιτεκτονικής, μέσω του οποίου μεταφέρονται, στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου, τα ερευνητικά και επιστημονικά επιτεύγματα που παράγονται στα εργαστήρια και τα αμφιθέατρα του μεγαλύτερου ερευνητικού οργανισμού της χώρας.
«Χαιρετίζουμε αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία του ΙΤΕ, καθώς από σήμερα η Κρήτη της καινοτομίας, η Περιφέρεια που συνεχώς αναβαθμίζει τη θέση της στον Παγκόσμιο Χάρτη Τεχνολογίας και Έρευνας, αποκτά μια νέα δομή. Ο στόχος είναι κοινός, να διευρύνουμε τα όρια της εξωστρέφειας της Κρήτης, στον σύγχρονο κόσμο της έρευνας και της καινοτομίας, επιτυγχάνοντας μια πραγματική επανάσταση, στον κόσμο των επιστημών, στοχεύοντας στον επαναπατρισμό των ανθρώπων με ταλέντο και υψηλές δεξιότητες». Ο κ. Αρναουτάκης συνεχάρη τον απερχόμενο Πρόεδρο του ΙΤΕ, τον καθηγητή Νεκτάριο Ταβερναράκη για την προσφορά του στο Ίδρυμα, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον νέο Πρόεδρο, καθηγητή Βασίλη Χαρμανδάρη, και ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Διοίκησης για την παραγωγική συνεργασία.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Αλέξης Καλοκαιρινός ευχαρίστησε το ΙΤΕ τονίζοντας:
«Αυτό είναι ένα μεγάλο δώρο του ΙΤΕ στην πόλη. Αυτό το Κέντρο της γνώσης, του βιβλίου, της επιστήμης, της τεχνολογίας, στην καρδιά της πόλης, σε αυτό το νεοκλασικό κτίριο από το οποίο πολλοί από εμάς έχουμε αναμνήσεις και το οποίο ξαναζεί. Και ξαναζεί χάρις στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Παίρνει μια ζωή που πλέον θα έχει όρους διαφορετικούς. Αλλά απευθύνεται ξανά κυρίως στους νέους όπως και στην προηγούμενη ζωή του, τώρα όμως μέσα από το ΙΤΕ για να συνδέσει την πόλη. Και ιδιαίτερα, όπως τονίζει ο Πρόεδρός του Νεκτάριος Ταβερναράκης, τους νέους ανθρώπους με την επιστήμη, την τεχνολογία και τη γνώση. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι τα βιβλία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης αποκτούν τον δικό τους χώρο στο κέντρο της πόλης. Οι ΠΕΚ αποτελούν έναν εκδοτικό οίκο υψηλής ποιότητας, αντάξιο του ονόματος του ΙΤΕ, έχοντας διανύσει μια εξαιρετική πορεία, υπό τη διεύθυνση του κ. Στέφανου Τραχανά και, τώρα, της κας Διονυσίας Δασκάλου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, και προσωπικά, στον Νεκτάριο Ταβερναράκη που σε αυτή την θητεία έδωσε μια σημαντική ώθηση στο ΙΤΕ, καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο, το ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος. Εύχομαι καλή δύναμη και στον τωρινό Πρόεδρο Βασίλη Χαρμανδάρη και θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος θα συμβάλει τα μέγιστα για την βέλτιστη αξιοποίηση αυτού του χώρου».
Ομιλία έδωσε ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, στην οποία ανέφερε ότι η μέρα αυτή είναι ιδιαίτερα συγκινητική, μια μέρα ορόσημο για το Ίδρυμα, γιατί αποκτά πλέον παρουσία στο κέντρο της πόλης. «Βασική αποστολή του ΙΤΕ είναι η διεξαγωγή έρευνας, αλλά μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η σύνδεση με την Κοινωνία και τον Πολιτισμό. Στόχος είναι να φέρουμε εγγύτερα την έρευνα στην Κοινωνία, ώστε να εκτιμηθεί περισσότερο η προσφορά και η αξία της έρευνας στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της ανθρωπότητας, και φυσικά να προσθέσει το ΙΤΕ το δικό του λιθαράκι στον πλούσιο πολιτισμό που έχει αναπτυχθεί στην Κρήτη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε στο ΙΤΕ ένα περιβάλλον που να ευνοεί την έρευνα, τη μάθηση και την καινοτομία, τα οποία θεωρούμε πυλώνες για μία βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία της πατρίδας μας. Πάντα το ΙΤΕ είχε γνώμονα και οδηγό την αριστεία, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ανταγωνιστικό, με στόχο όχι απλά να επιβιώνει αλλά να οδηγεί τις εξελίξεις εκεί που υπάρχει προστιθέμενη αξία για τη Χώρα. Από το 1983 που ιδρύθηκε το ΙΤΕ, με μόλις 3 Ινστιτούτα, σήμερα είναι ένα μεγάλο διαπεριφερειακό Ίδρυμα, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, που αποτελείται από 10 ερευνητικά Ινστιτούτα, με παρουσία σε οκτώ πόλεις της Ελλάδας. Σήμερα το ΙΤΕ βρίσκεται σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης, με τη διασφάλιση άνω των 55 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την κατασκευή 10 νέων κτιρίων σε 5 πόλεις της Ελλάδας, όπου εδρεύουν τα Ινστιτούτα του.
Πρέπει να επισημάνω ότι η απόκτηση και ανακαίνιση του κτιρίου αυτού ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Με γνώμονα τον σεβασμό στην ιστορία και την υπόστασή του, ανακαινίστηκε, με τη σημαντική προσπάθεια όλων των στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος, και κυρίως του Διευθυντή Βαγγέλη Χαρκουτσάκη και της αρχιτέκνονος του ΙΤΕ κας Κάλλιας Πλατύρραχου».
Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος σε όλες τις εταιρείες και εξωτερικούς συνεργάτες που συνέβαλαν στην ανακαίνιση του κτιρίου.
Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων εκλεκτών παριστάμενων, οι βουλευτές Μάξιμος Σενετάκης, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Φραγκίσκος Παρασύρης και Μανώλης Συντυχάκης.
Το κτίριο θα είναι προσβάσιμο στο κοινό, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το ερευνητικό έργο του ΙΤΕ, την ιστορία και την προσφορά του στην κοινωνία, από την ίδρυσή του έως σήμερα. Στο ισόγειο θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο που θα φιλοξενεί τα μοναδικής ποιότητας βιβλία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, επιστημονικού αλλά και γενικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί εκθεσιακός χώρος όπου θα φιλοξενούνται σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα ενώ θα λειτουργήσει και ως Μουσείο Τεχνολογίας.