Γεύσεις που ταξίδεψαν τον ουρανίσκο από τη Μινωική ως την σύγχρονη Κρήτη είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι προσκεκλημένοι στην κοπή της πίτας της Ολυμπιακής Ομάδας Γαστρονομίας. Τα επτά νόστιμα πιάτα, αποτελούσαν ένα τμήμα, των 45 πιάτων που η ομάδα των επτά executive chef και του ενός pastry chef παρουσίασαν στην Ολυμπιάδα Γαστρονομίας κατακτώντας την ιδιαίτερα τιμητική τέταρτη θέση.
Η Ολυμπιακή Ομάδα, που λειτουργεί με την στήριξη του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου, με φρέσκες ακόμα τις αναμνήσεις από ένα διαγωνισμό κορυφαίου επιπέδου, κάλεσε όσους την βοήθησαν στην προσπάθεια αλλά και κάποιους ακόμα για να κόψει την πίτα της και να δείξει τη δουλειά της. Μεταξύ αυτών πολλοί αυτοδιοικητικοί, πολιτικά πρόσωπα και πολλοί chef.
Όπως είπε μιλώντας στην «Π» ο επικεφαλής της ομάδας executive chef, Γιώργος Δαμιανάκης: «είμαστε ευχαριστημένοι από τη θέση που πήραμε και ετοιμαζόμαστε ήδη για την επόμενη Ολυμπιάδα. Ήταν μια παγκόσμια διοργάνωση κι εμείς πήγαμε σε αυτήν με συνταγές που φθάνουν ως τη Μινωική περίοδο ενώ μαγειρέψαμε σε πήλινα μινωικά σκεύη».
Στον προθάλαμο του χώρου σε ταβέρνα στο Ζαρό, υπήρχε Μινωική διακόσμηση αλλά και τα πιάτα που προσφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Την ομάδα που μαγείρεψε στην Ολυμπιάδα αποτελούν οι executive chef Γιώργος Δαμιανάκης, Αντώνης Κόκλας, Αιμίλιος Ασλάνης, Γιώργος Κουκλάκης, Γιώργος Παπουτσιδάκης, Μανόλης Αλεξάκης, Βασίλης Γουλιδάκης και ο pastry chef Μάνος Χατζάκης.
Τα ονόματα των πιάτων που απόλαυσαν οι προσκεκλημένοι της Ολυμπιακής Ομάδας είναι: Κρητικό καλωσόρισμα, Ευ ζην, Λαβύρινθος, Ο μεζές των Κουρητών, Σαλάτα του Δία, Το πιάτο του Μίνωα, Η γλύκα της Αριάδνης.
Για την παρασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ξινομυζήθρα, κρίταμο, άγρια πράσα, ξινόγαλο, ξυνόχοντρος, αρνάκι, ασκολύμπροι, διάφορα χόρτα, άγρια αγκινάρα, μοσχάρι κρητικής εκτροφής, χαρουπάλευρο και άλλα προϊόντα της Κρήτης.