Ένα ζωηρό παρασκήνιο πολιτικών επαφών και συναντήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στους δημάρχους της Κρήτης με κορυφαία στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς βαδίζουμε στην τελική ευθεία για τη συγκρότηση των νέων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).
Αυτό το οποίο καταγράφεται σε αυτή τη φάση είναι αφόρητες πιέσεις, σε ό,τι αφορά το σενάριο που τελικά θα επικρατήσει, καθώς γίνεται χωρίς υπερβολή «μάχη» για το αν θα πάμε σε δύο ή τρεις ΦΟΔΣΑ. Μάλιστα οι δήμαρχοι της ανατολικής Κρήτης που κινούνται σαν ενιαίο μπλοκ διεκδικώντας τη διατήρηση του ΦΟΔΣΑ βόρειας Πεδιάδος κάνουν ένα αγώνα ζωής για να επιβάλουν την επιβίωση του και να εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη αφομοίωσή του σε άλλα σχήματα.
Με την άποψη αυτή, όπως είναι γνωστό, διαφωνούν Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ενώ η πλευρά των Χανίων έχει ως σταθερή πολιτική γραμμή τη διατήρηση της ΔΕΔΙΣΑ, την οποία υπερασπίζονται με ισχυρά επιχειρήματα σε σχέση με το ολοκληρωμένο έργο που έχει παραχθεί. Μάλιστα οι δήμαρχοι του Ρεθύμνου ασκούν αντίστοιχες πιέσεις προς το Υπουργείο προκειμένου να επικρατήσει το σενάριο για τη λύση των δύο ΦΟΔΣΑ. Ένα στα Χανιά και ένα όλη η υπόλοιπη Κρήτη.
Το τι τελικά θα γίνει όπως δείχνει το ρεπορτάζ θα είναι μια εξέλιξη που θα καθοριστεί από δύο βασικά στοιχεία. Αφενός την αξιολόγηση μιας σειράς τεχνικών θεμάτων που θα αξιολογηθούν και αφετέρου τα μεγέθη των πιέσεων που θα ασκήσουν οι πολιτικοί συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί. Στο πλαίσιο αυτό πυκνώνουν οι επαφές με το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο θα κληθεί πολύ σύντομα να δρομολογήσει εξελίξεις, καθώς θα πρέπει να μπει ένα τέλος κάποια στιγμή στις συζητήσεις που εξελίσσονται.
Αυτό που θα επισφραγίσει την όλη διαδικασία θα είναι η διαπιστωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία θα κλείσει το θέμα οριστικά με την έννοια ότι έχει άμεσα εκτελεστό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται ως κλίμα η αντικειμενική ανάγκη που υπάρχει η διαπιστωτική πράξη που θα εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να είναι θεμελιωμένη με τρόπο αδιαμφισβήτητο.
Δηλαδή να έχει όλη την αναγκαία, συγκροτημένη τεκμηρίωση ώστε να μην υπάρξουν προσφυγές οι οποίες θα μπορούν να προκαλέσουν ανατροπές. Με κάθε τρόπο αυτό το οποίο θέλουν όλοι να αποφύγουν είναι μια διαδικασία προσφυγών που θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταπέσει η διαπιστωτική πράξη, διότι σε μια τέτοια περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα, αφού οδηγούμαστε σε έναν και μοναδικό ΦΟΔΣΑ σε όλη την Κρήτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Όπως είναι γνωστό, η όλη διαδικασία της συρρίκνωσης των ΦΟΔΣΑ είναι πυλώνας του «Κλεισθένη». Σύμφωνα με τον νέο νόμο με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί μεγαλύτερη ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φ.Ο.Δ.Σ.Α.) μέσα από τη θέσπιση νέων κανόνων λειτουργίας σε πλήρη εναρμόνιση με το κοινοτικό και συνταγματικό περιβαλλοντικό κεκτημένο και στοχεύοντας στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, στη μείωση της παραγωγής και σε μία εν γένει περιβαλλοντικά ενδεδειγμένη διαχείριση που θα καλύπτει το σύνολο της χώρας και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.