Δεν ανακόπτεται η εξέλιξη του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη διευρυμένη ανάπλαση ενός δικτύου δρόμων και πλατειών στην «καρδιά» του Ηρακλείου με επίκεντρο την πλατεία Ελευθερίας, καθώς η Λότζια κέρδισε την προσφυγή που έκανε στην Επιτροπή του Άρθρου 152. Όπως είναι γνωστό, σε πρώτη φάση η διαγωνιστική διαδικασία είχε μπλοκάρει με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που έκρινε ότι θα έπρεπε η μελέτη του μεγαλεπίβολου αυτού σχεδιασμού να έχει την έγκριση όχι της Οικονομικής Επιτροπής αλλά του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ωστόσο, ο Δήμος Ηρακλείου αποφάσισε να προσφύγει στην Επιτροπή του Άρθρου 152, από όπου δικαιώθηκε, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι προχωρά κανονικά ο διαγωνισμός που ανοίγει τον δρόμο για μια νέα εμβληματική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης μετά την ανάπλαση του πλέγματος των οδών της Δικαιοσύνης.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γ. Αναστασάκης τονίζει ότι έχει δοθεί τρίμηνη παράταση στην κατάθεση των προσφορών που θα γίνουν κανονικά μέσα στον Φεβρουάριο. Η παράταση δόθηκε λόγω της εμπλοκής που ανέκυψε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία όμως ξεπεράστηκε μετά τη δικαίωση του Δήμου από την Επιτροπή του Άρθρου 18. Ο ίδιος σημειώνει ότι ο σχεδιασμός της ανάθεσης της μελέτης αφορά σε μια νέα στρατηγική παρέμβαση με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη εικοσαετία.
Οι περιοχές που τίθενται στο επίκεντρο της μελέτης
Όπως είναι γνωστό, το πλάνο προβλέπει να μελετηθεί ένα διευρυμένο τμήμα της πόλης υπό το πρίσμα της αισθητικής και λειτουργικής αλληλεπίδρασης στο οποίο εντάσσονται η λεωφόρος Ικάρου, (από το ύψος του σταθμού των ΚΤΕΛ), η Δουκός Μποφώρ, η πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου, η πλατεία Δασκαλογιάννη, η πλατεία Ελευθερίας, η οδός Αβέρωφ, ο ανώνυμος δρόμος που συνδέει την Ικάρου με τη Δημοκρατίας, η οδός Ιδομενέως, η Δημοκρατίας από το ύψος που βρίσκεται το άγαλμα του Βενιζέλου μέχρι το ύψος που συναντά τη Χ.Τρικούπη.
Ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι το ζητούμενο στην ανάθεση της σημαντικής αυτής μελέτης είναι να απαντήσουμε και στις προκλήσεις του μέλλοντος με τρόπο συγκροτημένο και μεθοδικό, διαμορφώνοντας αισθητικά και λειτουργικά οδούς και πλατείες που είναι σημαντικό να αποκτήσουν μια μορφή που θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης υπό το πρίσμα του απόλυτου σεβασμού της ιστορικότητάς της και των ειδικών χαρακτηριστικών της φυσιογνωμίας της.
Ο κ. Αναστασάκης περιγράφει ότι όλος ο σχεδιασμός ο οποίος γίνεται με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον έρχεται να δώσει απάντηση σε σχέση με την αισθητική και λειτουργική διαμόρφωση δύο δρόμων- εισόδων στην πόλη, όπως είναι η Δ.Μποφώρ και η Ικάρου. Πρόκειται για δρόμους ήπιας κυκλοφορίας που μπορούν να πλακοστρωθούν και να αποκτήσουν μια ενιαία διαμόρφωση για να οδηγούν τον επισκέπτη στο κέντρο της πόλης, όπου θα φτάνει στην πλατεία του Μουσείου, την πλατεία Ελευθερίας και την πλατεία Δασκαλογιάννη που θα αποκτήσουν ενιαία διαμόρφωση.
Ο αντιδήμαρχος εξηγεί ότι ειδικά για την πλατεία Ελευθερίας η προσέγγιση είναι να μην έχουμε εκ βάθρων αλλαγές, αλλά μια ήπια παρέμβαση που θα αποκαθιστά προβλήματα που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα με τρόπο οικονομικό και όχι πολυδάπανο. Αυτό σημαίνει ενίσχυση του πρασίνου, αντικατάσταση των φθαρμένων πλακών, αφαίρεση των μη λειτουργικών στοιχείων, ενδεχομένως και κάποιων φωτιστικών στοιχείων που βρίσκονται περιμετρικά και δεν λειτουργούν, κ.ά.
Στο πλαίσιο του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, θα μελετηθεί και η ανώνυμος (που συνδέει την Ικάρου με τη Δημοκρατίας), όπως επίσης η Δημοκρατίας, μέχρι το ύψος που συναντά τη Χ.Τρικούπη. Στο ίδιο πλαίσιο θα μπουν και οι δρόμοι γύρω από το Καπετανάκειο μέχρι και την Τίτου Γεωργιάδη ώστε να αποκτήσει συνοχή μια ευρύτερη περιοχή που δυστυχώς δεν έχει μελετηθεί με τρόπο ενιαίο και συγκροτημένο, παρά μόνο αποσπασματικά.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη, οραματιζόμαστε μια ενιαία παρέμβαση που θα “κουμπώσει” σε μια ενιαία αισθητική και λειτουργική χρήση ένα σημαντικό τμήμα της πόλης με βάση τις προοπτικές ανάγκες του μέλλοντος.