Δύο χρόνια μετά τον φονικό σεισμό του Αρκαλοχωρίου, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα απλοποιήσει τη διαδικασία για την έγκριση των αποζημιώσεων των σεισμόπληκτων «πράσινων» και «κίτρινων» κτηρίων με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση χιλιάδων σπιτιών που οι ιδιοκτήτες τους σήμερα ζουν σε οικίσκους.
Αυτό προέκυψε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος με στελέχη υπουργείων, τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργο Στασινό και τον πρόεδρο του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργο Ταβερναράκη.
Ήταν η τρίτη κατά σειρά συνάντηση τηλεργασίας, στη διάρκεια της οποίας διατυπώθηκε η ξεκάθαρη δέσμευση ότι άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις εκλογές ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει τους 8.000 ιδιοκτήτες «πράσινων» και «κίτρινων» σπιτιών να αποκαταστήσουν τις ιδιοκτησίες τους.
Όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Γιώργος Ταβερναράκης, το ζήτημα που τέθηκε στη διάρκεια της συζήτησης ήταν ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διατείνεται ότι έχουν μοιραστεί 65 εκ ευρώ, στους λογαριασμούς των σεισμόπληκτων πολιτών που έχουν περάσει τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο ζήτημα στην πράξη δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στο Αρκαλοχώρι.
Αυτό από μόνο του, όπως είπε, είναι η πιο περίτρανη απόδειξη ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία που δυσκολεύει τους σεισμόπληκτους και ανακόπτει με κάθε τρόπο την οικιστική ανοικοδόμηση της περιοχής, που είναι και το κρίσιμο ζητούμενο.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αθροιστικά 8.000 φάκελοι, οι μισοί από τους οποίους αφορούν σπίτια «πράσινα» και οι υπόλοιποι αφορούν σε σπίτια «κίτρινα». Με την απλοποίηση της γραφειοκρατίας μέσα σε δύο με τρεις μήνες τα μισά από αυτά θα έχουν αποκατασταθεί και αυτό θα είναι πολύ μεγάλο κέρδος.
Τι περιλαμβάνει η νέα νομοθετική ρύθμιση
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, τα κυβερνητικά στελέχη φάνηκε ότι υιοθετούν την πρόταση που έχει διατυπωθεί από το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου για Fast track διαδικασία αποκατάστασης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κτήρια που έχουν κριθεί ως «Πράσινα με ζημιές» στο δευτεροβάθμιο έλεγχο, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εκτός την υφιστάμενη τυπική έγκριση χρηματοδότησης και μία Fast Track διαδικασία όπου θα τους δίνει τη δυνατότητα μιας εφάπαξ αποζημίωσης της τάξεως των 5.000 – 8.000 ευρώ για εργασίες αποκατάστασης, των οποίων η ολοκλήρωσή θα βεβαιώνεται από υπεύθυνη δήλωση ιδιώτη μηχανικού σε πληροφοριακό σύστημα ή στη ΔΑΕΦΚ.
Η διαδικασία αυτή θα απαλλάξει από γραφειοκρατία τη ΔΑΕΦΚ και θα πάρουν προτεραιότητα οι πιο κρίσιμες παρεμβάσεις σε κτήρια με μεγαλύτερη ζημιά.
Αντίστοιχη πρόταση έχει διατυπωθεί και στα χαρακτηρισμένα «κίτρινα» κτήρια με διαπιστωμένες βλάβες τοπικού χαρακτήρα, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα εμφανίζουν προβλήματα στατικότητας στον φέροντα οργανισμό.
Γι αυτές τις περιπτώσεις προτείνεται οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας των κτηρίων να μπορούν να επιλέξουν την αποζημίωση τους μέσα από την υφιστάμενη διαδικασία έγκρισης ή εναλλακτικά να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, με τον ίδιο τρόπο μια εφάπαξ διαδικασία αποζημίωσης 12.000-15.000 ευρώ και με τα χρήματα αυτά να αποκαταστήσουν τις καταστροφές των σπιτιών τους.
Με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ότι με τη συμβολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου ανοίγει ο δρόμος μιας νομοθετικής ρύθμισης που έρχεται να λύσει ένα κομβικό πρόβλημα του σεισμόπληκτου Δήμου Μινώα σε σχέση με την απλούστευση των διαδικασιών αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτηρίων του.
Η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοδο και οι πολίτες θα πρέπει να κάθε τρόπο να απεγκλωβιστούν από αυτή τη δυσχέρεια της πολιτείας να στηρίξει επί της ουσίας την προσπάθεια τους να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους.