Ένα… ξεχασμένο ένταλμα επαναφέρει στο προσκήνιο μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις που είχαν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο του Ηρακλείου στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Δύο βομβιστικές επιθέσεις στα μαγαζιά ισχυρού επιχειρηματία της εποχής με σκοπό την εκβίαση και την απόσπαση εκατομμυρίων για να τον… αφήσουν ήσυχο. Η πρώτη βόμβα έσκασε απροειδοποίητα. Το πρώτο μήνυμα εστάλη στον «στόχο» αμέσως μετά την έκρηξη. Σχεδόν ένα μήνα μετά και αφού οι δράστες διέγνωσαν ότι ο επιχειρηματίας δεν είχε σκοπό να ενδώσει, τοποθέτησαν και νέα βόμβα, διαμηνύοντάς του ότι θα ισοπεδώσουν τα καταστήματά του, εντός και εκτός Κρήτης.
Η σοβαρότητα της υπόθεσης ήταν τέτοια, που αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου κίνησαν γη και ουρανό για να βρουν την άκρη του νήματος. Αν και τότε δεν υπήρχαν τα σημερινά τεχνικά και τεχνολογικά μέσα, οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε τοπικό επίπεδο, είχαν χαρακτηριστεί πρωτοποριακές! Tο κουβάρι της δύσκολης αυτής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από τηλεφώνημα από θάλαμο στο σπίτι του επιχειρηματία. Το σύστημα αναγνώρισης κλήσεων κατέγραψε τον αριθμό του θαλάμου.
Από την ώρα κλήσης, οι Αρχές βρήκαν τον αριθμό της τηλεκάρτας που χρησιμοποιήθηκε. Ακολούθως η έρευνα επικεντρώθηκε στις κλήσεις που είχαν γίνει από τη συγκεκριμένη κάρτα και έτσι εντόπισαν τους αποδέκτες των κλήσεων αυτών και ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Έτσι προέκυψε η ταυτότητα ατόμου που είχε τηλεφωνήσει στον επιχειρηματία! Από την ανάλυση των κλήσεων αλλά και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στον σωματότυπο του βομβιστή, όπως αυτός είχε αποτυπωθεί σε κάμερα ασφαλείας, άνοιξαν στην Ασφάλεια τον δρόμο των ερευνών.
Δύο μήνες μετά τη δεύτερη βομβιστική επίθεση, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι «εγκέφαλοι» του σχεδίου εκβίασης ήταν δύο έγκλειστοι των φυλακών Αλικαρνασσού, οι οποίοι φέρονταν να έδιναν εντολές σε εξωτερικούς συνεργούς τους, σε Κρήτη και Αθήνα, για την εκτέλεση του σχεδίου. Ο ένας εκ των δύο παραμένει μέχρι και σήμερα στη φυλακή, έχοντας δημιουργήσει τον δικό του μύθο στον κόσμο της παρανομίας.
Η εξιχνίαση της υπόθεσης είχε χαρακτηριστεί από την Αστυνομία επιτυχία πρώτου μεγέθους.
Στο εδώλιο παραπέμφθηκαν συνολικά έξι άτομα. Ο έβδομος εμπλεκόμενος είχε εξαφανιστεί μετά την πρώτη κατάθεση που είχε δώσει στην Αστυνομία. Το βαρύτατο κατηγορητήριο «κατέρρευσε» στο ακροατήριο σαν χάρτινος πύργος με τους περισσότερους από τους κατηγορούμενους να αθωώνονται πανηγυρικά. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε «μούδιασμα» στην τοπική ΕΛ.ΑΣ.
Για τον κατηγορούμενο που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, η δικογραφία διαχωρίστηκε και τελικώς καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης. Του αποδίδεται ότι είχε κάνει πολλά από τα απειλητικά τηλεφωνήματα στον επιχειρηματία και φέρεται να είχε αναγνωριστεί η φωνή του. Πριν λίγες ημέρες εντοπίστηκε τυχαία στην Αθήνα, προέκυψε ότι είναι φυγόποινος και συνελήφθη. Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε… άγνοια για την καταδίκη του αφού, όπως υποστηρίζει, δεν του κοινοποιήθηκε ποτέ, και έχει κινήσει τις διαδικασίες για την άσκηση έφεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του.