Μαζικές προσφυγές από σεισμόπληκτους

Σε μαζικές προσφυγές προχωρά ο  Σύλλογος Σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα «Ελπίδα» που ζητά την ίδια στιγμή την παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη, της Ένωσης Καταναλωτών, της Γενικής Γραμματείας Προστασίας Καταναλωτή και του Μεσολαβητή Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, με στόχο να αντιμετωπιστεί το νέο εκρηκτικό πρόβλημα που δημιουργείται στην τοπική κοινωνία από την άρνηση των τραπεζών να εφαρμόσουν το νόμο για την παροχή άτοκου δανείου στους πληγέντες από το σεισμό.

«Πρόκειται για το βαρύτερο πλήγμα που έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα, το οποίο βάλλει ευθέως στην προσπάθεια για την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα» Κ. Γκαντάτσιος, ο οποίος σημειώνει ότι με όλα αυτά που βλέπουμε, δυστυχώς δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Είναι τρομερό το πλήγμα για όλους αυτούς που πέρασαν από «φωτιά και σίδερο» ώστε να καταφέρουν να εξασφαλίσουν την έγκριση των φακέλων τους και να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των σπιτιών τους, τώρα να προσκρούουν στην άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια τους όπως ο νόμος ορίζει…».

Όπως είναι γνωστό, βάσει του νόμου οι σεισμόπληκτοι για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους από τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός, ενισχύονται οικονομικά σε ποσοστό 80% από την κρατική αρωγή και το υπόλοιπο 20% της χρηματοδότησης, θα πρέπει να καλύπτεται με άτοκο δάνειο από τις τράπεζες.

Ο νόμος αυτός αφορά το σύνολο των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, είτε μιλάμε για σεισμό ή πυρκαγιές ή πλημμύρες.

Ωστόσο τα αιτήματα των σεισμόπληκτων προσκρούουν στην άρνηση, την αδιαφορία και την απροθυμία των τραπεζών να τους χρηματοδοτήσουν με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται σε πλήρες αδιέξοδο.

Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα αφού μόνο με τα χρήματα της κρατικής επιδότησης οι σεισμόπληκτοι  δεν μπορούν να ξαναφτιάσουν τα σπίτια τους, επειδή το ύψος της αποζημίωσης που τους έχει εγκριθεί, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία και δεν είναι εναρμονισμένες με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά.

O κ. Κ. Γκαντάτσιος
O κ. Κ. Γκαντάτσιος

Άρα χωρίς τον τραπεζικό δανεισμό δημιουργούνται εκρηκτικά προβλήματα αφού από τη μία πλευρά δεν μπορούν οι σεισμόπληκτοι να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους και από την άλλη, όσοι προσπαθήσουν να κάνουν αποκατάσταση αλλά δεν φτάσουν τα χρήματα της κρατικής αρωγής θα κληθούν αργά ή γρήγορα να τα επιστρέψουν. Ωστόσο οι τράπεζες όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος «Ελπίδα», γυρίζουν την πλάτη στους σεισμόπληκτους,  στα αιτήματα που έχουν κατατεθεί για δανεισμό με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος αποφάσισε να αντιδράσει δυναμικά ζητώντας την παρέμβαση όλων των θεσμικά εμπλεκομένων φορέων προκειμένου να δώσει λύση στα αδιέξοδα που δημιουργεί η άρνηση των τραπεζών να στηρίξουν τους σεισμόπληκτους.

Στο πλαίσιο αυτό προσφεύγει στον Συνήγορο του Πολίτη, όπως επίσης στην Ένωση Καταναλωτών. Αντίστοιχα προσφεύγει     στη Γενική Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή, αλλά και στον Μεσολαβητή Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, προκειμένου να βρεθεί λύση στα αδιέξοδα που δημιουργούνται για τους σεισμόπληκτους.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος, το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, διότι όσοι επιχειρήσουν να καταναλώσουν τα χρήματα της αρωγής και δεν καταφέρουν να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους θα βρεθούν εκτεθειμένοι και θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους διατέθηκαν.

Παράλληλα ο ίδιος αναδεικνύει και μια ακόμα κρίσιμη παράμετρο που αφορά στους ηλικιωμένους ανθρώπους της περιοχής οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό (λόγω ορίου ηλικίας) για να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των σπιτιών τους.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, αν δει κάποιος το μέσο όρο ηλικίας στα σεισμόπληκτα χωριά του Δήμου θα διαπιστώσει ότι είναι υψηλός με δεδομένη και την πληθυσμιακή διαρροή που έχει καταγραφεί αφού οι νέοι άνθρωποι της περιοχής μετακινήθηκαν σε άλλα σημεία για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από την αρχή.

 

 

 

 

.