Ο Μανόλης Λεμπιδάκης στην δίκη
Ο Μανόλης Λεμπιδάκης (στο μέσον) ευχαρίστησε όλους εκείνους που προσευχήθηκαν για τον αδερφό του

Τις ημέρες και τις νύχτες της δικής τους εξάμηνης «ομηρείας» περιέγραψε στο δικαστήριο ο αδερφός του Μιχάλη Λεμπιδάκη, Μανόλης, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που σήκωσε το δυσβάσταχτο βάρος των επαφών με τους απαγωγείς.

Συναισθηματικά φορτισμένος ο Μανόλης Λεμπιδάκης ανέφερε ότι αμέσως μετά την αρπαγή όλη η οικογένεια «μετακόμισε» στο σπίτι μιας θείας τους, στο κέντρο του Ηρακλείου, μαζί με τους αστυνομικούς που τους στήριζαν και τους καθοδηγούσαν σε αυτήν τη δύσκολη δοκιμασία.

«Υπήρχε στενή συνεργασία με την Αστυνομία και αμέριστη στήριξη. Ήταν απίστευτο το ανθρώπινο στοιχείο. Και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, από τον στρατηγό μέχρι τον αστυνομικό που ήταν απ’ έξω από το σπίτι και αφιέρωνε στην υπόθεσή μας περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι στην οικογένεια του».

Ο Μ. Λεμπιδάκης ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια και όλους εκείνους που προσευχήθηκαν για τον αδελφό του.  «Βλέπω ότι τρέμετε. Είναι από τη συγκίνηση; Θέλετε μία καρέκλα;» τον ρώτησε η πρόεδρος. «Είμαι καλά, μια χαρά» απάντησε εκείνος και συνέχισε.

«Ο αδερφός σας φαίνεται πιο δυνατός από εσάς» σχολίασε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης. «Είναι η εσωτερική δύναμη που έχει, η εσωτερική ισορροπία. Ακόμα και οι άνθρωποι αυτοί κατανόησαν την αξία του Μιχάλη και δεν προέβησαν στην κακοποίησή του» υποστήριξε ο μάρτυρας. «Μα αυτό προβλέπει το πρωτόκολλο των απαγωγών» παρατήρησε η πρόεδρος.

Ο Μανόλης Λεμπιδάκης με τη βοήθεια των σημειώσεων του αναφέρθηκε αποκλειστικά στις επικοινωνίες που είχε με τους απαγωγείς στο διάστημα της εξάμηνης κράτησης του αδερφού του. Επιστράτευσε όλη την ψυχραιμία του προκειμένου να περιγράψει τις δύσκολες ώρες που βίωναν κάθε φορά που οι απαγωγείς προσπαθούσαν να τους γεμίσουν με ενοχές, κατηγορώντας τους ουσιαστικά ότι δεν κάνουν αυτό που πρέπει για τον Μιχάλη. «Εμείς κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Πρώτο μέλημα μας ήταν πάντα να μην πάθει κάτι και πάντα προτάσσαμε την υγεία του».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις υπερπροσπάθειες που κατέβαλε η οικογένεια για να συγκεντρώσει όσα περισσότερα χρήματα μπορούσε. Ήδη από τις 4 Απριλίου, Μεγάλη Παρασκευή, η οικογένεια πρότεινε στους απαγωγείς το ποσό των 6 εκατομμυρίων 134.000 ευρώ, το οποίο όμως απορρίφθηκε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο δραματικό διάστημα κατά το οποίο οι απαγωγείς, θέλοντας να εκβιάσουν την οικογένεια, διέκοψαν κάθε επικοινωνία μαζί τους, στέλνοντας το μήνυμα: «Παίξαμε και χάσαμε και οι δύο, και εσείς και εμείς».

Μίλησε επίσης για το διάστημα από τις 9 Σεπτεμβρίου και μετά οπότε και για πρώτη φορά οι απαγωγείς στις επικοινωνίες με την οικογένεια δεν χρησιμοποίησαν το συμφωνηθέν συνθηματικό ΑΒ, παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε από τον ίδιο, ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν περάσει στην δεύτερη ομάδα.

Αναφέρθηκε όμως και στο πιο χαρούμενο τηλεφώνημα που έχει δεχτεί στην ζωή του, το πρωί της 2ας Οκτωβρίου, από τον στρατηγό της ΕΛΑΣ που τον ενημέρωσε ότι ο Μιχάλης είχε απελευθερωθεί.

Πέραν των επικοινωνιών που είχε, οι οποίες άλλωστε καταγράφονται στη δικογραφία αναλυτικά, ο Μανόλης Λεμπιδάκης δεν έδωσε απαντήσεις στις ερωτήσεις της έδρας σχετικά με τους εμπλεκόμενους, με βάση τα όσα του έχει εκμυστηρευθεί ο αδερφός του, υπογραμμίζοντας κατ’ επανάληψη ότι δεν θέλει να προβεί σε εικασίες.

«Έχετε υποχρέωση να καταθέσετε ό,τι έπεσε στην αντίληψη σας, δεν έχετε δικαίωμα να το κάνετε αυτό» του είπε η πρόεδρος. «Κοιτάξτε, καταλαβαίνω ότι είστε όχι απλώς φοβισμένοι αλλά τρομοκρατημένοι».

-«Με όλον τον σεβασμό δεν είμαστε ούτε φοβισμένοι ούτε τρομοκρατημένοι και το αποδείξαμε στους έξι μήνες. Δεν μπορώ να κάνω εικασίες» ανταπάντησε ο μάρτυρας.

Ωστόσο, η έδρα επανήλθε λίγο αργότερα και μάλιστα δεν έκρυψε την ενόχλησή της. «Ήρθατε εδώ και δεν θέλετε να καταθέσετε το παραμικρό. Λίγο νωρίτερα αναφερθήκατε στη συμβολή της Αστυνομίας. Ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός ασχολήθηκε με την υπόθεσή σας και ήρθατε εδώ και λέτε “δεν κάνω εικασίες”».

Εντάξει, ο αδερφός σας την γλύτωσε, την άλλη φορά όμως δεν θα την γλυτώσει κάποιος άλλος. Δεν ξέρω ποιοι σας έχουν δασκαλέψει για να έρθετε με κλειστό το στόμα. Αυτό κατάθεση ουσιώδη μάρτυρα δεν λέγεται. Λέγεται άρνηση κατάθεσης, άρνηση μαρτυρίας!».

Η πρόεδρος επέμεινε μέχρι τέλους να αντλήσει κάποια στοιχεία από την κατάθεση του Μανόλη Λεμπιδάκη. «Ποιος είναι αυτός που μπορεί να έδωσε πληροφορίες στους απαγωγείς; Ψάξατε; Είναι βέβαιο ότι είναι άτομο του περιβάλλοντος σας. Ψάξατε ποιος μπορεί να είναι αυτός που συνδέεται με τους κατηγορούμενους;»

«Μπορεί να το σκεφτήκαμε αυτό, δεν εντοπίσαμε όμως κάτι» απάντησε. «Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τη στάση σας. Δεν ξέρω ποιο σας είπε τι είναι εικασίες και τι πραγματικά γεγονότα» επανήλθε η πρόεδρος, η οποία ρώτησε τον Μανόλη Λεμπιδάκη: «Από την προχθεσινή συνεδρίαση μέχρι σήμερα έχει αλλάξει κάτι; Και ο αδερφός σας είναι αλλαγμένος και εσείς αρνείστε να καταθέσετε».

«Μας βοήθησε η πίστη μας, η Παναγία και η προσευχή του Αρχιεπισκόπου» τόνισε, ολοκληρώνοντας την μακροσκελή κατάθεση του ο Μαν. Λεμπιδάκης.

«Μπορεί να βοήθησε η Παναγία, ο Χριστός και ο Αρχιεπίσκοπος όμως εμείς εδώ θέλουμε να αποδώσουμε ανθρώπινη δικαιοσύνη και εσείς δεν μας βοηθάτε» ήταν το τελευταίο σχόλιο της προέδρου πριν αποσυρθεί η έδρα.

Διαβάστε τα αναλυτικά ρεπορτάζ: