ανάγκες του πρασίνου των κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων της πόλης
Master plan για τη διαχείριση του πρασίνου στο Ηράκλειο σχεδιάζει ο Δήμος Ηρακλείου

Ποιες είναι οι ανάγκες του Ηρακλείου σε πράσινο; Τι είδους φυτά θα πρέπει να επιλεγούν για να φυτευτούν; Πώς πρέπει να διαμορφωθούν οι κοινόχρηστοι χώροι της πόλης, ώστε να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων;

Αυτά και πολλά άλλα είναι μόνο μερικά από τα κρίσιμα ερωτήματα που πρόκειται να απαντηθούν στο πλαίσιο μιας μεγάλης μελέτης που σχεδιάζει να βάλει μπροστά ο Δήμος Ηρακλείου, με σκοπό να διαμορφώσει έναν στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος θα συνδέσει τις ανάγκες του πρασίνου με τη διαμόρφωση και τη διαχείριση των κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων της πόλης. Στόχος είναι να προκύψει έναν συνολικό master plan, το οποίο θα δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη που θα χαράσσει τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση του πρασίνου της πόλης και τη συνολική διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων του Ηρακλείου.

Το όλο θέμα συζητήθηκε χθες στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Υπηρεσία Πρασίνου με τη συμμετοχή του πολιτικού προϊσταμένου της υπηρεσίας   κ. Ν. Φακουρέλη,  της συντονίστριας του ΣΟΑΠ ΒΑΑ κ. Ευγενίας Στυλιανού και υπηρεσιακών παραγόντων. Είναι προφανές ότι το μεγάλο κεφάλαιο της διαχείρισης του πρασίνου και των κοινόχρηστων χώρων της πόλης ανοίγει με αφορμή τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει στην πόλη για την παρέμβαση που σχεδιάζει ο Δήμος στο πάρκο Γεωργιάδη.

Η πλευρά της δημοτικής αρχής δηλώνει διά των εκπροσώπων της ότι είναι πρόθυμη να ανοίξει ακόμα περισσότερο τον διάλογο και να εμπλέξει ολόκληρη την κοινωνία, ώστε να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες της σε ό,τι αφορά στο πράσινο και παράλληλα να υπάρξει ένα πλαίσιο συνδιαμόρφωσης  για τη μορφή και τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων.

Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο και υπερβατικό εγχείρημα για τα δεδομένα της πόλης, τονίζουν στελέχη της Λότζια, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος για να κρίσιμα αυτά ζητήματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Φακουρέλη,  «πρώτο βήμα της μεγάλης μελέτης που θα ανατεθεί είναι η αποτύπωση της κατάστασης που σήμερα υπάρχει στο Ηράκλειο. Δηλαδή θα καταγράψουμε αναλυτικά το σύνολο των φυτεύσεων, σε ποια κατάσταση βρίσκονται, το σύστημα άρδευσης και πόσο σωστά λειτουργεί. Επόμενο βήμα», όπως εξηγεί, «είναι η χαρτογράφηση των αναγκών της πόλης. Δηλαδή να διαπιστώσουμε και να προσδιορίσουμε με ακρίβεια ποιες είναι οι ελλείψεις πρασίνου σε κάθε περιοχή.

Για παράδειγμα πόσο πράσινο χρειάζονται το κέντρο και τα προάστια της πόλης, όπως ο Μασταμπάς, τα Δειλινά, ο Γιόφυρος, το Ατσαλένιο κ.ά…». Η μελέτη, σύμφωνα με τον ίδιο, θα δώσει απάντηση επίσης και στο είδος των φυτεύσεων που θα πρέπει να επιλεγούν, ώστε να υπάρχουν τεκμηριωμένες θέσεις και να μην υπάρχουν άστοχες επιλογές.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι ότι η προσπάθεια αυτή δεν περιορίζεται με αυστηρότητα στο πράσινο και στις ανάγκες που έχει η πόλη, αλλά προεκτείνεται και συνδέεται λειτουργικά με τους κοινόχρηστους χώρους. Όπως  ο ίδιος εξηγεί, «στο πλαίσιο του master plan θα καταγραφούν και οι κοινόχρηστοι χώροι, ποιοι έχουν απαλλοτριωθεί και ποιοι εκκρεμούν σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση τους, και εδώ θα ζητήσουμε την άποψη των κατοίκων της κάθε περιοχής για το ποια θα πρέπει να είναι η μελλοντική εικόνα τους αισθητικά και λειτουργικά».

Από την πλευρά της η συντονίστρια του ΣΟΑΠ  ΒΑΑ κ. Ευγενία Στυλιανού, τονίζει ότι «μέσα από την προσπάθεια αυτή ο Δήμος Ηρακλείου ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο με διευρυμένα όρια που έχει αυτοσκοπό να υπάρξει ένας ανοικτός διάλογος με την κοινωνία. Θέλουμε να αποτυπώσουμε την κατάσταση να καταγράψουμε τις ανάγκες και να συζητήσουμε με τους πολίτες για το πώς θέλουν την πόλη τους, ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο συναπόφασης  και συνδιαμόρφωσης των κοινόχρηστων χώρων.

Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν σε ό,τι αφορά στο πράσινο, να ενισχύσουμε τις φυτεύσεις και να ανοίξει μια δυναμική συζήτηση με την κοινωνία για το θέμα του πρασίνου, η οποία θα επεκταθεί σε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να κατασκευαστούν πράσινες στέγες, σχολικοί κήποι και λαχανόκηποι.  Αντιλαμβανόμενοι πλήρως τη ζωτική σημασία που έχει το πράσινο στη ζωή των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα, θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε αισθητικά και λειτουργικά την πόλη μας».