Το μαρτύριο της σταγόνας στο νερό

Το μαρτύριο της σταγόνας για τους κατοίκους στο κέντρο

Αντιμέτωποι με το  μαρτύριο της σταγόνας βρίσκονται δεκάδες κάτοικοι και επαγγελματίες του κέντρου της πόλης που ζουν δύσκολες ώρες λόγω της έλλειψης νερού,  η οποία έχει μετατρέψει τη ζωή τους σε εφιάλτη.

Όπως προκύπτει, όλο το τμήμα της πόλης από την πλατεία Κορνάρου με κατεύθυνση προς βορρά  μέχρι την Ίδης και την Ψαρομηλίγκων αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα υδροδότησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κεντρικοί δρόμοι όπως η οδός Καγιαμπή και η  Αργυράκη που βλέπουν στις βρύσες τους  νερό  μόνο μία ώρα και για ελάχιστες μέρες της εβδομάδας.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και των κατοίκων του κέντρου, αλλά κυρίως των  καταστηματαρχών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, καθώς οι βρύσες τους δεν στάζουν σταγόνα νερό! Κεντρικά μαγαζιά του Ηρακλείου βρίσκονται   στην εφιαλτική δίνη της έλλειψης νερού και αναγκάζονται να καταφεύγουν σε παραγγελίες νερού από  βυτιοφόρα.

ΒΛΑΒΗ - ΔΕΥΑΗ
Με δηλώσεις τους στην «Π» καταγγέλλουν ως απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΗ δεν έχει λύσει ακόμα το πρόβλημα της υδροδότησης στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιώτες για να καλύψουν τις ανάγκες τους. «Είμαστε συνεπείς πολίτες. Δεν χρωστάμε χρήματα στη ΔΕΥΑΗ και εκείνη από την πλευρά της όφειλε να μας εξασφαλίζει νερό και όχι να το πληρώνουμε «χρυσάφι» σε ιδιώτες» τονίζουν.

Όπως έχει γράψει η «Π»,  η αποδιοργάνωση της ομαλής υδροδότησης στην πόλη άρχισε από   μια ανεντόπιστη βλάβη στο κέντρο της πόλης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν κάποια κεντρικά κτήρια. Η βλάβη σημειώθηκε πριν από 1,5 χρόνο και ακόμα δεν έχει εντοπιστεί.

Όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια προσπάθεια για τον εντοπισμό της βλάβης, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2007. Τότε έγιναν κάποιες παρεμβάσεις από την πλευρά της υπηρεσίας που αποδείχτηκαν αποτελεσματικές, καθώς έλυσαν το πρόβλημα για μια δεκαετία.

Όμως το πρόβλημα εμφανίστηκε ξανά όπου πλημμυρίζουν κτίρια και το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι στο σημείο αυτό βρίσκεται ένας υποσταθμός της ΔΕΗ. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει την υπηρεσία να είναι εξαιρετικά προσεκτική με τους χειρισμούς της, ώστε να προστατεύσει τη λειτουργία του υποσταθμού.

Επομένως, ακολουθείται μια διαδικασία ελεγχόμενης υδροδότηση, δηλαδή σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Σε όλα τα κεντρικά σημεία υδροδότησης έχουν τοποθετηθεί 150 βάνες, οι οποίες ανοιγοκλείουν από τη ΔΕΥΑΗ, στην προσπάθειά της να διαπιστώσει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και να διαπιστωθεί από πού χάνεται το νερό.

Δυστυχώς, το παλαιωμένο δίκτυο  παροχής νερού στο κέντρο της πόλης δεν βοηθά, επειδή σημειώνονται συνεχώς νέες βλάβες, οι οποίες υπολογίζονται στις 3.000 μέσο όρο ετησίως.