Αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα με ιό κοξάκι στα παιδιά σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και το θέμα απασχολεί πολλούς γονείς και τους προκαλεί ανησυχία.
«Στην Κρήτη, έχουμε αρκετά σποραδικά κρούσματα όπως κάθε χρόνο,κάτι αναμενόμενο για όλο το φθινόπωρο και οπωσδήποτε διαχειρίσιμα, ωστόσο κάτι σοβαρό δεν έχουμε δει» είπε στην «Π» ο καθηγητής παιδιατρικής και ειδικός στις λοιμώξεις Μανόλης Γαλανάκης.
Λοιμώξεις από ιό κοξάκι παρατηρούνται κάθε χρόνο και συνήθως παρουσιάζουν έξαρση, το φθινόπωρο.
Η λοίμωξη από τον ιό αποτελεί ιογενές νόσημα, συχνά της πρώιμης παιδικής ηλικίας, με συνήθη συμπτώματα όπως πυρετός, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό σύστημα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αυτοϊώμενο.
Το νόσημα δεν υπάγεται στα επιτηρούμενα νοσήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και στη χώρα μας.
Τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, είναι:
-
Η απομάκρυνση του ασθενούς από τη σχολική του μονάδα μέχρι την ολοκλήρωση 24 ωρών από την υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών) και την ύφεση των λοιπών συμπτωμάτων του
- Η συστηματική εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας και της οικογένειας (παιδιά και ενήλικες)
- Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ιδίως πριν το φαγητό και μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα.
- Κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα και το φτάρνισμα.
- Πλύσιμο μολυσμένων ρούχων, κλινοσκεπασμάτων και πετσετών σε υψηλή θερμοκρασία.
- Αποφυγή στενής επαφής και κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων (σκεύη φαγητού, ποτήρια, πετσέτες κλπ) για αρκετές εβδομάδες μετά τη λοίμωξη.
Επιπρόσθετα, συνιστάται ο καλός αερισμός, όλων των χώρων.
Σε σχολικές μονάδες που έχουν παρατηρηθεί ένα ή περισσότερα περιστατικά λοίμωξης συστήνεται η ενημέρωση των γονέων των υπολοίπων παιδιών και η ευαισθητοποίηση τους για την αναγνώριση των πιθανών συμπτωμάτων.
Σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη από ιούς, συστήνεται η παραμονή του παιδιού στο σπίτι και η αντιμετώπιση του σύμφωνα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.
Σημειώνεται ότι το κλείσιμο της σχολικής μονάδας, όπου έχει εκδηλωθεί το κρούσμα ή τα κρούσματα, δεν ενδείκνυται ως μέτρο πρόληψης.