η χάραξη του ΒΟΑΚ, η οποία διασχίζει τον Αποσελέμη στο σημείο της κεντρικής οδικής αρτηρίας στη διαδρομή Γούρνες-Χερσόνησος

Άρχισαν οι αρχαιολογικές εργασίες στην περιοχή  Φαραγγούλι, προκειμένου να ελεγχθούν  σπηλαιώσεις που βρίσκονται στη χάραξη του ΒΟΑΚ,  η οποία  διασχίζει τον Αποσελέμη. Πρόκειται για το σημείο της κεντρικής οδικής αρτηρίας στη διαδρομή Γούρνες-Χερσόνησος  της οποίας η διαμόρφωση βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Οι εργασίες ξεκίνησαν μετά από παρέμβαση της Εφορίας Παλαιονθρωπολογίας Σπηλαιολογίας, η οποία  ζήτησε να «παγώσουν» τα έργα και να γίνει έρευνα στις σπηλαιώσεις, καθώς  παρουσιάζουν εξαιρετικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο, οι εργασίες αυτές έχουν προκαλέσει αναστάτωση στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, λόγω της αφόρητης πίεσης που ασκεί  το αυστηρό χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου που  λήγει τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον διευθυντή συγκοινωνιακών έργων του ΒΟΑΚ κ. Γιώργο Αγαπάκη, θα γίνει συνάντηση πιθανότατα αύριο με το κλιμάκιο των αρχαιολόγων από το οποίο θα ζητηθεί να προχωρήσουν μια σειρά από παράλληλες τεχνικές εργασίες για το επόμενο δίμηνο.

Δηλαδή θα ζητηθεί, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αρχαιολογική έρευνα στα λεγόμενα «Σπηλιαράκια» στην περιοχή της κοιλάδας του Αποσελέμη, ο ανάδοχος του έργου να μη διακόψει και να προχωρά την προετοιμασία του τεχνικού έργου που δρομολογείται στην περιοχή. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι μέχρι το επόμενο δίμηνο είναι κρίσιμο να έχει ολοκληρωθεί η αρχαιολογική έρευνα για να ξεκινήσει και το υπόλοιπο τεχνικό έργο, ώστε να μην απειληθεί η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ.

Όπως είναι γνωστό, για να γίνει η αρχαιολογική έρευνα, η διαχειριστική αρχή του έργου δέχτηκε να καταβάλλει το ποσό των 375 χιλ. ευρώ.  Με τα χρήματα αυτά αναμένεται να προσληφθούν συνολικά 35 επιστήμονες οι οποίοι θα ελέγξουν την περιοχή. Συγκεκριμένα προσλαμβάνονται τέσσερις αρχαιολόγοι, 23 εργατοτεχνίτες, δύο εργατοτεχνίτες, ένας συντηρητής, δύο σχεδιαστές, ένας τεχνικός συντήρησης, ένας πολιτικός μηχανικός, ένας τοπογράφος.

Η πλευρά του ΟΑΚ έχει ξεκαθαρίσει με σαφή τρόπο ότι ο αρχαιολογικός έλεγχος αυτός δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από ένα δίμηνο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση εγείρονται σοβαρότατα ζητήματα απένταξης του έργου, το οποίο θα πρέπει να έχει παραδοθεί στο σύνολό του στις 20 Οκτωβρίου. Παράλληλα, τα στελέχη του Οργανισμού έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν διασφαλιστεί η εμπρόθεσμη παράδοση του έργου, τότε η χώρα μας θα επιβραβευθεί με ένα μπόνους 120 εκ. ευρώ, και με τα χρήματα αυτά  θα μπορέσει να υλοποιήσει και άλλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Μάλιστα, για το όλο θέμα έχει προκληθεί η παρέμβαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτη  Κορκολή προς τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Βλαζάκη, από την οποία ζήτησε την επίσπευση των εργασιών, ώστε να μην τορπιλιστεί η πορεία υλοποίησης του έργου, η εμπρόθεσμη παράδοση του οποίου έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τόπο μας.