Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, αφού ήρθε η ώρα των περικοπών της απολήψιμης ποσότητας νερού από το φράγμα Αποσελέμη το πλαίσιο της οποίας συμφώνησαν οι Δήμοι Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου εμφανώς προβληματισμένοι για τις δύσκολες μέρες που έρχονται.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή του δημάρχου Χερσονήσου Γ.Σεγκου του πρόεδρου της ΔΕΥΑΗ Γ. Βουρεξάκη, του Διευθυντή Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ Βαγγέλη Μαμαγκάκη οριοθετήθηκαν οι ποσότητες νερού που θα πάρει ο κάθε Δήμος, από τις οποίες προκύπτουν περικοπές που ξεπερνούν και το 50(!).
Όπως ξεκαθαρίστηκε, αυτή τη στιγμή η ποσότητα του νερού που έχει απομείνει στο φράγμα έχει περιοριστεί στα 10.519.574 κυβικά νερού, αφού οι ελάχιστες βροχοπτώσεις που έχουν μέχρι σήμερα σημειωθεί δεν ήταν αρκετές για να το ανατροφοδοτήσουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, ο νεκρός όγκος νερού μέσα στο φράγμα που αφορά σε λάσπη που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί είναι 910.000 κυβικά.
Η εκτίμηση του Οργανισμού για την εξάτμιση του νερού του ταμιευτήρα υπολογίζεται στα 500.000 κυβικά νερού, ενώ η οικολογική παροχή προσδιορίζεται στα 400.000 κυβικά νερού. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω συνδυαστικά με το γεγονός ότι δεν μπορεί να αφαιρεθούν όλες οι ποσότητες του νερού του φράγματος διότι σε αντίθετη περίπτωση θα προκύψουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, η διαθέσιμη ποσότητα νερού που απομένει στο φράγμα είναι 8.709.574 κυβικά νερού.
Από την ποσότητα αυτή το 58% θα διατεθεί για τις ανάγκες του Δήμου Ηρακλείου που θα μπορεί μέχρι το τέλος του χρόνου να αντλήσει 4.149.360 κυβικά νερού.
Αντίστοιχα οι Δήμοι Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου θα μοιραστούν ο καθένας το 20,73% της διαθέσιμης ποσότητας νερού που απομένει, που μεταφράζεται σε 1.468.800 κυβικά νερού. Για να μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί τις διαφορές αρκεί να σκεφτεί ότι το 2022 το Ηράκλειο άντλησε από το φράγμα 9.621.000 κυβικά νερού η Χερσόνησος 3.265.000 κυβικά νερού, και ο Άγιος Νικόλαος 2.569.000 κυβικά νερού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2015 που τέθηκε σε λειτουργία το φράγμα Αποσελέμη μέχρι σήμερα, το Ηράκλειο άντλησε 48 εκ. κυβικά νερού, που αντιστοιχεί στο 65 % της ποσότητας που συγκεντρώθηκε στο εσωτερικό του την τελευταία 8ετία.
Αντίστοιχα ο Δήμος Χερσονήσου έλαβε το 18% των ποσοτήτων νερού που συγκεντρώθηκαν που μεταφράζεται σε 13,5εκ. κυβικά νερού, ενώ ο Άγιος Νικόλαος άντλησε το 13% της συνολικής ποσότητας του φράγματος που αφορά σε 13εκ. κυβικά νερού.
Είναι μια δύσκολη συνθήκη για όλους μας δήλωσε στην «Π» μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης ο οποίος κάλεσε τους Ηρακλειώτες να αρχίσουν ήδη να κάνουν οικονομίες στο νερό, τονίζοντας ότι παράλληλα και η δημοτική επιχείρηση θα επιτείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να μειώσει όσο το δυνατό περισσότερο τις διαρροές νερού.
Ο ίδιος εξηγεί ότι η ΔΕΥΑΗ έχει στα χέρια της το εναλλακτικό σχέδιο για την κάλυψη των ποσοτήτων του νερού που θα στερηθεί από το φράγμα με την ενεργοποίηση των γεωτρήσεων της Τυλίσου, της Κέρης και των Μαλίων οι οποίες θα μπορούν να επιστρατευθούν τις δύσκολες μέρες του καλοκαιριού.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει ήδη κάποιες διερευνητικές εργασίες στις γεωτρήσεις της Τυλίσου και της Κέρης και υπάρχει προβληματισμός για τη διαχείριση του αγωγού που μεταφέρει νερό στο Ηράκλειο. Ο αγωγός είναι της 10ετίας του 70, όπως εξηγεί ο κ. Βουρεξάκης ο οποίος τονίζει ότι έχει ήδη εντοπιστεί ένα σημείο, στο ύψος που βρίσκεται το Βουλισμένο Αλώνι, στο οποίο εμφανίζει συχνά σπασίματα επειδή το νερό κατεβαίνει με πίεση από μεγάλο υψόμετρο.
Ο ίδιος τονίζει ότι θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις όπου χρειαστεί, ώστε και οι γεωτρήσεις αυτές να μπουν ενεργά στη διαδικασία της ενίσχυσης των υδροδοτικών αναγκών της πόλης.