Ο Γιάννης (“Ζωρζ”) Σφακιανάκης είχε μιλήσει στην “Π” από το 2011

«Πού είναι οι ηγέτες  με όραμα, πίστη,  δυνατότητα,  ντομπροσύνη και  πατριωτισμό;
Είμαι κι εγώ  εξοργισμένος»  είχε πει ο κ.  Σφακιανάκης στην  «Π» πριν από  έξι χρόνια

Το 2011 τάραζε τα νερά με άρθρο του στους Financial Times με τίτλο «Η ελληνική κρίση της ευνοιοκρατίας και της διαφθοράς». Χθες από το βήμα της Bουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι υπήρξε το πρόσωπο κλειδί για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Ο κ. Γιάννης Σφακιανάκης (Ζωρζ τον αποκάλεσε εκ παραδρομής ο πρωθυπουργός), με καταγωγή από την Κρήτη, είχε δώσει αποκλειστική συνέντευξη στην «Π» ως  επικεφαλής οικονομολόγος της Banque Saudi Fransi, που εδρεύει στη Σαουδική Αραβία, και είχε αναφερθεί στην κρίση και τις τράπεζες.

«Όλο το πολιτικό σύστημα είναι χρεοκοπημένο στην Ελλάδα. Όλοι έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την κατάντια. Θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί. Πού είναι οι ηγέτες με όραμα, πίστη, δυνατότητα, ντομπροσύνη και πατριωτισμό; Είμαι κι εγώ εξοργισμένος» είχε πει στην «Π» τον Ιούνιο του 2011 ο κ. Σφακιανάκης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα χωριά Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, Σφακιά και Γαλατά. Ο κ. Σφακιανάκης έχει εργαστεί κατά το παρελθόν σε πολλές θέσεις και οργανισμούς σε χώρες της Αραβικής Χερσονήσου αλλά και στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Σήμερα διαβάζει κανείς στο βιογραφικό του ότι είναι μεταξύ άλλων επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στο ίδρυμα Mohammad & Abdullah Al-Subeaei Investment, έχει εργαστεί ως σύμβουλος στο Gulf Research Center, στο υπουργείο Οικονομίας και Σχεδιασμού του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας ενώ τακτικά αρθρογραφεί για οικονομικά ζητήματα της Σαουδικής Αραβίας καθώς επίσης και της ευρύτερης περιοχής του Κόλπου.

Ο Γιάννης (“Ζωρζ”) Σφακιανάκης είχε μιλήσει στην “Π” από το 2011
«Λαϊκιστική πολιτική»

Για τους λόγους που η Ελλάδα οδηγήθηκε στην κρίση, είχε πει στην «Π» πως ««Το πρόβλημα της Ελλάδας, το σημείο δηλαδή που έχουμε φτάσει, δημιουργήθηκε από τις αρχές του 1980. Ήταν η πολιτική που ακολουθήθηκε τότε, η λαϊκιστική πολιτική, που άνοιξε τα ταμεία και έδωσε πολλά λεφτά στην κοινωνία, στο λαό. Έτσι ο λαός συνήθισε να λαμβάνει τα κονδύλια από τους πολιτικούς, οι οποίοι δημιούργησαν ένα κοινωνικό κράτος χωρίς όμως να μπορέσουν παράλληλα να κρατήσουν τις δημόσιες δαπάνες σε ένα σωστό επίπεδο».

«Ανοησία η επιστροφή στη δραχμή»

Η θέση του για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή ήταν ξεκάθαρη: «αυτή τη στιγμή εάν ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα θα γυρίσει στη δραχμή, την επόμενη μέρα οι Έλληνες πολίτες θα σηκώσουν τα λεφτά από τις τράπεζες, θα έχουμε μια καταστροφική τραπεζική κρίση, όπως το 2001 στην Αργεντινή.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, θα ανακοινώσει πλαφόν, θα βάλει ανώτατο όριο στις αναλήψεις. Αν δραχμοποιηθεί το έλλειμμα της Ελλάδος θα γίνει υποτίμηση 40% με 50%, δηλαδή αμέσως θα αυξηθεί το χρέος μας κατά 50%. Θα χρωστάμε 600 δισ. ευρώ, το 400% του ΑΕΠ, το οποίο είναι καταστροφικό για την Ελλάδα και η αξιοπιστία θα κλονιστεί ξανά.

Οι αγορές θα θεωρήσουν ότι δε θα μπορούμε να ξεπληρώσουμε το χρέος, δε θα βγει η χώρα στις αγορές και θα αναγκαστεί να δανειστεί ξανά. Η μόνη δυνατότητα της χώρας ήταν όταν η κυβέρνηση διαπραγματευόταν το μνημόνιο, να διαπραγματευτεί το χρέος της δεκαετίας του 1980. Αν σκεπτόταν τότε την διαδικασία δραχμοποίησης της οικονομίας, θα ήταν καταστροφικό. Τότε ήταν οικονομικώς αδύνατο και όποιος το αναφέρει αυτό, ακουμπάει στην ανοησία» είχε πει στη συνέντευξή του στην «Π».

Για τους πολιτικούς

Χαρακτηριστικά είναι όσα είχε δηλώσει για τους βουλευτές: «πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία. Στο πολιτικό επίπεδο θα ήθελα να είχα τον πλήρη διαχωρισμό των τριών εξουσιών και δε θα γινόταν κανένας από τους βουλευτές υπουργός. Οι βουλευτές θα έμεναν ως βουλευτές για δύο τετραετίες, δε θα υπήρχε κανένας καριερίστας. Η βουλή θα είχε 150 άτομα. Θα έκοβα και τους μισθούς των βουλευτών και τις διευκολύνσεις, όχι ότι θα προσέφερε πολλά στο κράτος αλλά θα ήταν συμβολική κίνηση, θα έδειχνε στο λαό ότι πάσχουμε όλοι μαζί».

Διαβάστε επίσης :