Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου.
Μάλιστα την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε και η πρώτη παρουσίαση της Ομάδας Παιδείας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας σε 236 νηπιαγωγεία από όλη την Ελλάδα, με αφορμή την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας
Ο εορτασμός της ημέρας αυτή ήταν η αφορμή για να συνομιλήσουμε με την Μαρία Χουστουλάκη, η οποία είναι εκπρόσωπος του φιλοζωικού σωματείου Ζωφόρος, και γενικής γραμματέας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με την κα Χουστουλάκη «το μεγαλύτερο στοίχημα που θέλουμε να βάλουμε σήμερα είναι η ανταπόκριση στις αρχές του ανθρωπισμού και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να μπούμε στα σχολεία μέσω 15 προγραμμάτων που έχουμε εκμαιεύσει την έγκριση τους από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας».
Όπως αναφέρει η κα Χουστουλάκη: «Έχουμε ήδη εκπαιδεύσει στο Ηράκλειο 10.000 παιδιά, συνολικά όλη την Ελλάδα έχουν εκπαιδευτεί χιλιάδες παιδιά, γιατί τα μαθήματα γίνονται και μέσω τηλεδιάσκεψης. Καθηγητές μας είναι 4 άνθρωποι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά και από την Αθήνα, οι οποίοι είναι σύμβουλοι εκπαίδευσης που έχουν φτιάξει τα προγράμματα και τα υλοποιούν για τα παιδιά».
«Εκμαιεύσαμε» λέει επίσης η κα Χουστουλάκη «μετά από μεγάλη προσπάθεια, πολλών χρόνων από το Υπουργείο Παιδείας την τελευταία εγκύκλιο που έχει καθιερώσει την Πανελλήνια Ημέρα Φιλοζωίας. Στην συγκεκριμένη εγκύκλιο ο υπογράφων λέει ότι οι πρόσφατες θεωρίες βιοηθικής προβάλλουν την απομάκρυνση από τον ανθρωποκεντρισμό, τονίζουν την εκτίμηση της σημασίας της ζωής όλων των όντων, αναγνωρίζοντας την αξία τους. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε από τη βάση της κοινωνίας που είναι τα παιδιά».
Επιδίωξη της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας είναι η φιλοζωία να γίνει μάθημα μόνιμο στα σχολεία όπως είναι όλα τα υπόλοιπα, γιατί ενισχύει την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση, την αλληλοβοήθεια, τη στήριξη της κοινωνίας του αδύναμου ώστε η κοινωνία να μπορέσει να προχωράει καλύτερα παρακάτω.
Στείρωση ζώων
Το αμέσως προηγούμενο διάστημα ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας πραγματοποίησε δράσεις σε συνεργασία με την οργάνωση Zero Stray Pawject και τον φορέα Förderverein Arche Noah Kreta e. V. / Tierärztepool. Οι δράσεις είχαν ως αποτέλεσμα μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια, να πραγματοποιηθούν μέσα σε συνολικό διάστημα 6 ημερών, 443 ηλεκτρονικές σημάνσεις (microchips), 270 στειρώσεις και 153 λήψεις DNA.
Καθώς η οργάνωση Ζωφόρος συμμετέχει στην επιτροπή για την υπολοποίηση των παραπάνω δράσεων ρωτήσαμε την κα Χουστουλάκη αν έχει γίνει επαφή ώστε και ο Δήμος Ηρακλείου να προχωρήσει σε αντίστοιχες δράσεις. «Κάναμε μια επαφή με την αρμόδια αντιδήμαρχο Ρένα Παπαδάκη» απαντάει η κα Χουστουλάκη «και μας είπε ότι ήδη στο Κυνοκομείο Ηρακλείου πραγματοποιούνται στειρώσεις σε ζώα ευπαθών ομάδων και κτηνοτρόφων».
Η κα Χουστουλάκη αναφέρει όμως ότι η προσπάθεια αυτή από το Κυνοκομείο Ηρακλείου «δεν γίνεται οργανωμένα, στειρώνουν 5 ζώα το δεκαήμερο, στειρώνουν 15-20 ζώα τον μήνα; Είναι πολύ λιγότερα. Αν παραχωρηθεί μια αίθουσα στο Παγκρήτιο Στάδιο για την ομάδα αυτή η οποία διεκπεραιώνει με ταχύτητα και συγκρότηση σε όλο αυτά τα πρότζεκτ όπως αυτό στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, θα μιλάμε για στείρωση 600 ζώων τη φορά».
Για να συμπληρώσει η κα Χουστουλάκη: «Στον Δήμο Ηρακλείου δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι πρέπει να στειρωθούν τα ζώα για να μην έχουμε νέα ζώα στους δρόμους. Διότι από τα δεσποζόμενα βρίσκονται τα ζώα πεταμένα στους δρόμους είτε επειδή δεν έχουν τσιπ, είτε επειδή γέννησαν και τα μωρά δεν τα θέλουν και τα πετάνε στο δρόμο. Όλο αυτό τελικά στρέφεται εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας, των φιλόζωων και όλων μας. Προς το παρόν δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τον Δήμο Ηρακλείου. Εμείς συνεχίζουμε την πίεση και την ενημέρωση μήπως καταλάβουν».
Το Πάρκο Σκύλων (Dog Park)
Το.. μακρινό 2018 είχε εγκαινιαστεί το Πάρκο Σκύλων στον Καράβολα, το οποίο όπως και τα περισσότερα έργα αφέθηκε να μαραζώσει. Όπως περιγράφει η κα Χουστουλάκη «το μόνο dog park το οποίο έχουμε τη δυνατότητα να εκτονώνουμε τα ζώα μας το έχουν καταστρέψει. Ήταν δύο τέλεια παρκάκια (ένα για μικρόσωμα και ένα για μεγαλόσωμα) με τις περιφράξεις τους, με τα παιχνίδια τους μέσα, με την σήμανση τους και τώρα είναι δύο χωματερές και δεν υπάρχουν γύρω γύρω περιφράξεις. Τα ζώα φεύγουν από τις περιφράξεις και βγαίνουν στο δρόμο και τα κυνηγάνε οι ιδιοκτήτες και οι κηδεμόνες μέχρι το Παγκρήτιο».
«Δεν μας σέβονται;» αναρωτιέται με ειλικρινή απορία η κα Χουστουλάκη. «Έχουμε εκφράσει πολλές φορές την απαίτηση να φτιαχτεί το πάρκο. Είναι τα μόνα σημεία που οι φιλόζωοι μπορούν να πάνε με τα ζώα τους μαζί, να είναι και αυτά ελεύθερα και να περάσουν και οι φιλόζωοι καλά. Είμαστε αγανακτισμένοι με τον Δήμο Ηρακλείου».
Κεφάλαιο Κυνοκομείο Ηρακλείου
«Από τον Ιανουάριο δεν υπάρχει κτηνίατρος στον Δήμο Ηρακλείου. Ότι περιστατικό, τροχαίο, αρρώστια ζώου, είναι όλο στα χέρια των εθελοντών. Μα μέχρι πότε;» λέει η κα Χουστουλάκη.
Όπως εξηγεί η κα Χουστουλάκη θα έπρεπε να υπάρχουν δύο κτηνίατροι στον Δήμο, ώστε ο ένας να λειτουργεί σε εξωτερικά περιστατικά και ένας στο Κυνοκομείο.
Για τον κτηνίατρο του Κυνοκομείου Ηρακλείου η κα Χουστουλάκη σημειώνει ότι είναι έκτακτη ανάγκη για πρόσληψη και ότι μπορεί να γίνει με απευθείας ανάθεση. «Ο διαγωνισμός θα κρατήσει πέντε μήνες, θα είναι 100 ζώα χωρίς κτηνίατρο όλο αυτό το διάστημα;» αναρωτιέται η κα Χουστουλάκη.
Το θετικό σημάδι
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούν με την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού οι φιλοζωικές οργανώσεις στο Ηράκλειο, αγκαλιάζονται από τον κόσμο, ο οποίος δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον. «Έχουμε άψογη συνεργασία» με την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού» λέει χαρακτηριστικά η κα Χουστουλάκη.
Σημείωμα για την ομάδα Ζωφόρος
Σκοπός της μη κερδοσκοπικής εταιρείας είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και δημοσιοποίηση δράσεων και ιδεών που συμβάλλουν στην Προστασία του Περιβάλλοντος και στην προαγωγή του Πολιτισμού με έμφαση στις δράσεις που αφορούν στην Ζωοφιλία, μέσω δραστηριοτήτων των μελών της αλλά και μέσω της προώθησης συνεργασιών με Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς, Ιδιώτες και Ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού.
Η Ζωφόρος μέσω της συνεργασίας της με την Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.), τη μεγαλύτερη της χώρας, έχει εκπονήσει μια σειρά επιστημονικών, εμπεριστατωμένων και ρεαλιστικών θέσεων για τα ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τα ζώα γενικώς (συντροφιάς, παραγωγικά, εργασίας, άγριας πανίδας..) και αγωνίζεται συστηματικά για την υλοποίησή τους, παράλληλα με τον αγώνα βιώσιμων λύσεων για το Φυσικό μας Περιβάλλον.(www.pfpo.gr)
Η Ζωφόρος συνεργάζεται με επιστήμονες, διανοούμενους, πολιτικούς, οι οποίοι αναγνωρίζουν και σέβονται τη ζωή στο σύνολό της. Παλεύει με εκείνους, που αντιλαμβάνονται, ότι δεν είμαστε τα μόνα γήινα πλάσματα, τα οποία έχουν δικαιώματα στον Πλανήτη.