τηλεφωνικη απατη
Ενόψει του Εφετείου αναστέλλεται η απόφαση απαγόρευσης εισόδου στου Ι. Σαββίδη στα γήπεδα

Ο τρόπος που εξαπατήθηκε γνωστή γιατρός του Ηρακλείου από μια γυναίκα που της συστήθηκε ως φαρμακοποιός της πόλης με το όνομα Αλεξία δείχνει ότι όσο προσεκτικός και να είναι κάποιος, μπορεί εύκολα να χάσει τις τραπεζικές του καταθέσεις. Η γιατρός που είδε να «πετάνε» 8.500 ευρώ από τον τραπεζικό της λογαριασμό δεν έδωσε κανένα στοιχείο στους δράστες, δεν έδωσε αριθμούς και δεδομένα στα άτομα που την εξαπάτησαν. Η περίπτωσή της είναι χαρακτηριστική και φανερώνει ότι εάν οι απατεώνες θέλουν να σε ξεγελάσουν, δύσκολα βρίσκουν εμπόδιο.

Η γιατρός μίλησε στην «Π» και περιέγραψε πώς μέσα σε λίγα λεπτά έχασε τις οικονομίες που είχε σε συγκεκριμένη τράπεζα. «Πίσω από τη σε βάρος μου απάτη δεν κρύβεται μόνο η γυναίκα που μου τηλεφώνησε. Σίγουρα μιλάμε για κύκλωμα. Υπάρχουν και άλλα άτομα και σίγουρα υπάρχουν και γνώστες των νέων τεχνολογιών» αναφέρει η ίδια.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της, το τηλεφώνημα που δέχτηκε ήταν από μια γυναίκα που της συστήθηκε με το όνομα Αλεξία και ανέφερε ότι εργάζεται σε φαρμακείο του Ηρακλείου. Της ζήτησε να κλείσουν ένα ραντεβού προκειμένου η γιατρός να εξετάσει τον πατέρα της «φαρμακοποιού» που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. «Μιλούσαμε για τρία με τέσσερα λεπτά. Η συζήτησή μας αφορούσε στο υποτιθέμενο πρόβλημα υγείας του πατέρα της και πότε μπορώ να τον εξετάσω. Με ρώτησε με ποια τράπεζα συνεργάζομαι και ήθελε να είναι συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα που στέλνουν τους κωδικούς της τράπεζας μέσω της εφαρμογής viber» σχολίασε.

Η γιατρός αναφέρει ότι όση ώρα μιλούσε μαζί της δεν έβλεπε τον υπολογιστή της εάν έχει κάποιο μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. «Αυτός ήταν και ο αρχικός τους στόχος. Όση ώρα μιλούσα με την συγκεκριμένη γυναίκα, κάποιος συνεργός της μου ακύρωσε το viber, δημιούργησαν έναν νέο και με διαδικασίες που γνωρίζει κάποιος καλός χρήστης της τεχνολογίας, πήραν νέους κωδικούς του e-banking, έχοντας έτσι πρόσβαση στον τραπεζικό μου λογαριασμό. Αμέσως έδωσαν εντολή μεταφοράς χρημάτων σε δικό τους τραπεζικό λογαριασμό»  αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «δεν μπορεις να κάνεις κάτι, είναι τόσο οργανωμένοι και διαβασμένοι οι δράστες που μπορούν να ξεγελάσουν τον οποιονδήποτε».

Η ίδια κατάλαβε λίγη ώρα μετά που έκλεισε το τηλέφωνο ότι είχε πέσει θύμα απάτης. Είδε τα μηνύματά της στο e mail της και αμέσως προσπάθησε να ακυρώσει τη μεταφορά των χρημάτων. «Η τράπεζα όμως δεν δέχτηκε να γίνει δέσμευση του ποσού, παρά το γεγονός ότι είχε γίνει καταγγελία στην αστυνομία».

«Βροχή» οι απάτες

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, δεν περνάει μέρα που να μην γίνει έστω και μια καταγγελία σε κάποιο αστυνομικό τμήμα του νησιού για απάτη. Στα Χανιά πριν λίγες ημέρες ένας ξενοδόχος έχασε περίπου 2.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό. Του τηλεφώνησε ένα άτομο λέγοντας ότι θέλει να κάνει κράτηση, ζήτησε έναν λογαριασμό τράπεζας και μετά που του τον έδωσε ο ξενοδόχος, διαπίστωσε ότι είχαν κάνει «φτερά» τα χρήματά του.

Σε μία άλλη περίπτωση ένας Νιγηριανός, ηλικίας 43 ετών, κατήγγειλε στις Αρχές ότι θέλησε να αγοράσει ένα αγροτικό αυτοκίνητο από έναν 71χρονο από το Ηράκλειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 43χρονος έδωσε τα χρήματα και περίμενε να παραλάβει το αυτοκίνητο. Ο ηλικιωμένος Ηρακλειώτης πήρε τα χρήματα και εξαφανίστηκε.