Μ. Εφίμοβα: Η γυναίκα που τα έβαλε με το σύστημα διαφθοράς μιλάει στην «Π»
Η Μαρία Εφίμοβα, ζει τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο με την οικογένειά της

Η 38χρονη Ρωσίδα Μαρία Εφίμοβα πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια σε ένα πολιτικό και κατασκοπευτικό θρίλερ με διεθνές αντίκτυπο. Είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος αφού προέβη σε σοβαρές  αποκαλύψεις για τη Μαλτέζικη τράπεζα Pilatus Bank στην οποία εργάστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα πριν ανακαλύψει, όπως υποστηρίζει, ότι ξέπλυνε χρήματα για Μαλτέζους πολιτικούς αλλά και πολιτικούς άλλων χωρών ενώ συμμετείχε σε συναλλαγές με το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Η Μ. Εφίμοβα υπήρξε πληροφοριοδότης της δημοσιογράφου Ντάφνι  Καρουάνα Γκαλίζια, η οποία ήδη ερευνούσε τις δραστηριότητες της Pilatus Bank, διαπιστώνοντας ότι η τελευταία διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ. Στις 16 Οκτωβρίου 2017, ενώ οι αποκαλύψεις της είχαν κλονίσει την πολιτική ζωή της Μάλτας, η δημοσιογράφος δολοφονείται. Το αυτοκίνητο της έχει παγιδευτεί με βόμβα.

Η 38χρονη Ρωσίδα συνδέει τη δολοφονία της φίλης δημοσιογράφου με τα όσα ερευνούσε για την σκανδαλώδη υπόθεση. Η Εφίμοβα την τελευταία τριετία ζει με την οικογένεια της στο Ηράκλειο. Στο Ηράκλειο αποφάσισε να κάνει μια νέα αρχή για εκείνη, τον σύζυγο της και τα δύο παιδιά τους.

Άλλαξαν χώρα, δουλειά, φίλους, συνήθειες…  Αυτό είναι όπως λέει το …τίμημα όμως δεν τους πειράζει γιατί η απόφαση της ήταν απόλυτα συνειδητή. Την συναντήσαμε στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης καθώς ο Έλληνας σύζυγος της συνελήφθη με ευρωπαϊκό ένταλμα που διαβιβάστηκε από την Interpol Κύπρου με αίτημα την έκδοση του.

«Δεν έχει κάνει τίποτα. Είναι στημένες κατηγορίες για να εκφοβίσουν εμένα» υποστηρίζει στην «Π». «Δεν είναι εύκολο να μπει κάποιος έστω και για μία νύχτα στη φυλακή. Εγώ που ήμουν στη φυλακή τρεις εβδομάδες μπορώ  να πω ότι είναι βάσανο και πολύ άδικο και ελπίζω με όλη μου την καρδιά ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ούτε με μένα ούτε με τον σύζυγο μου».

Παρά τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της για το σύστημα διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, όπως λέει, δεν αποτελεί προστατευόμενο πρόσωπο. Η Μάλτα για εκείνη αποτελεί πλέον εχθρική χώρα ενώ δεν εμπιστεύεται ούτε την Κύπρο. Απεναντίας δείχνει εμπιστοσύνη στις Ελληνικές Αρχές.

Ο Έλληνας σύζυγος της Εφίμοβα
Ο Έλληνας σύζυγος της Εφίμοβα αρνείται να εκδοθεί στην Κύπρο

«Έχετε μετανιώσει;» την ρωτάμε.

«Το έκανα για να προστατεύσω καταρχήν τον εαυτό μου και είχα κάθε δικαίωμα. Δεν έκανα κάτι παράνομο, δεν συκοφάντησα κανένα. Φυσικά και είναι δύσκολο και έχουμε υποφέρει πάρα πολύ αλλά δεν το μετανιώνω» απάντησε.

Το 2018 παρέμεινε για τρεις εβδομάδες στις φυλακές Κορυδαλλού και Θήβας μέχρι να αποφασιστεί ότι δεν θα εκδοθεί στην Μάλτα όπως ζητούσε η χώρα με δύο εντάλματα σε βάρος της. Η Εφίμοβα που ήδη ζούσε στο Ηράκλειο, ταξίδεψε στην Αθήνα και έθεσε τον εαυτό της στη διάθεση των Αρχών, επιδεικνύοντας για μία ακόμα φορά μεγάλο θάρρος.

Αυτή τη φορά η ηρεμία της οικογένειας διαταράχθηκε από εντάλματα σύλληψης των Κυπριακών Αρχών, τα οποία στρέφονται κατά του 43χρονου  Έλληνα συζύγου της.

Θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών για την έκδοση

Ο Π.Β. προσήχθη χθες το μεσημέρι ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης για την εκτέλεση των ενταλμάτων, δηλώνοντας ότι δεν συναινεί με την έκδοση του στην Κύπρο.

Κατόπιν τούτου αρμόδιο να αποφανθεί για την έκδοση του είναι το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Συνεκτιμώντας ότι ο πρόκειται για οικογενειάρχη με δύο παιδιά, με μόνιμη κατοικία από το 2017 και  μόνιμη εργασία, ο εισαγγελέας Εφετών κ. Νίκος Μαρκάκης αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και συγκεκριμένα επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου και της εμφάνισης κάθε πρώτο πενθήμερο του μήνα στην Ασφάλεια Ηρακλείου.

«Στημένη κατηγορία…»

Ο δικηγόρος της οικογένειας Διονύσης Βέρρας
Ο δικηγόρος της οικογένειας Διονύσης Βέρρας

Να σημειωθεί ότι με βάση την Ελληνική νομοθεσία οι εκτιμώμενες πράξεις για τις οποίες ζητείται να εκδοθεί είναι:

Υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερης μεγάλης αξίας, απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία μετά χρήσεως από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, κλοπή από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Διονύσης Βέρρας εξέφρασε την πεποίθηση του ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ικανά να πείσουν το Συμβούλιο να μην εκδώσει τον εντολέα του στην Κύπρο, σημειώνοντας: «Αυτό το οποίο φαίνεται είναι ότι όλο αυτό το σκηνικό είναι μία στημένη κατηγορία. Κάτω από ποιες περιστάσεις και συνθήκες είναι κάτι που θα διερευνηθεί στην πορεία.

Είναι μία πολύ σοβαρή στην προέκταση της υπόθεση, η οποία όμως δεν έχει σχέση με αυτόν. Νομίζω είναι μια συνέχεια σε μία αλυσίδα τέτοιων ευρωπαϊκών ενταλμάτων που είχαν εκδοθεί σε βάρος της συζύγου του. Από κάποιους σέρνεται αυτή η οικογένεια που εξακολουθεί να δοκιμάζεται».