Στη λύση των δύο ΦΟΔΣΑ σε ολόκληρη την Κρήτη φαίνεται να καταλήγει η πολύκροτη υπόθεση της συγκρότησης των νέων Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ), που έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους Δήμους του νησιού. Το όλο θέμα αναμένεται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης στην οποία αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το επίμαχο θέμα.
Το βέβαιο είναι ότι πλέον ο χρόνος μετρά με αφόρητη πίεση στους Δήμους, που έστω και την τελευταία στιγμή θα πρέπει να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση για ένα τόσο κρίσιμο πολιτικό θέμα. Όπως είναι γνωστό, στις 19 του μήνα λήγει οριστικά ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η αυτοδιοίκηση να πάρει τις αποφάσεις της και να συγκροτήσει τα νέα όργανα που ο νόμος προβλέπει. Αν μέχρι τις 19 Ιανουαρίου οι δήμαρχοι δεν έχουν καταλήξει, το όλο θέμα καταλήγει στα χέρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Στο πλαίσιο αυτό τις μέρες που προηγήθηκαν κλιμακώθηκαν οι διεργασίες για να βρεθεί η χρυσή τομή στο κρίσιμο αυτό θέμα που έχει διχάσει το νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» έχει γίνει πιά σαφές ότι είναι ότι είναι αδιανόητο να υπάρξουν τρεις ΦΟΔΣΑ σε όλο το νησί και όλα δείχνουν ότι λειαίνεται το έδαφος για τη δημιουργία δύο φορέων.
Ένας η ΔΕΔΙΣΑ Χανίων και ένας δεύτερος στο υπόλοιπο νησί. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι απίθανο για προφανείς λόγους ισοκατανομής, η ΔΕΔΙΣΑ Χανίων να επεκτείνει το πεδίο ευθύνης της ανατολικότερα και να περιλάβει μεγαλύτερη περιοχή ευθύνης, ώστε να μοιραστεί με πιο δίκαιους όρους η κρίσιμη υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απολύτως σαφές ότι, εάν οι δήμαρχοι αποτύχουν για μια ακόμα φορά να συνεννοηθούν και να βρουν ένα κοινό πλαίσιο σύμπραξης, δεν είναι καθόλου απίθανο να οδηγηθούμε σε έναν και μοναδικό ΦΟΔΣΑ σε ολόκληρο το νησί. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος, ότι στις 19 Ιανουαρίου «όλα τελειώνουν», πράγμα που ξεκαθαρίζει με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν υπάρχει αέναος χρόνος θεωρητικών συζητήσεων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει αφενός οι δήμαρχοι πολιτικά να αποφασίσουν και παράλληλα να τρέξουν τις διαδικασίες που ο νόμος ορίζει σε σχέση με τις οικονομοτεχνικές διαδικασίες που εκκρεμούν να ολοκληρωθούν. Στο πλαίσιο αυτό οι Δήμοι που βρίσκονται στη μέγκενη του χρόνου καλούνται για να πάρουν μια κατεξοχήν πολιτική απόφαση που κρίνει το κεντροβαρές ζήτημα των σκουπιδιών και συνδέεται άρρηκτα με το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τα δημοτικά τέλη.