Λουκέτα

   Θα σκληρύνουν κι άλλο  οι έλεγχοι, λένε οι Αρχές

Κύμα αναστάτωσης έχει ξεσηκώσει στα καταστήματα εστίασης, το σαφάρι ελέγχων που ξεκίνησε υπό την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας, τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ και της δημοτικής αστυνομίας, και είχε σαν αποτέλεσμα να μπει  15νθήμερο λουκέτο σε τρία πολυσύχναστα καφέ μπαρ στην καρδιά της πόλης, τα οποία θα κληθούν να καταβάλλουν 10.000 ευρώ πρόστιμο έκαστο, επειδή δεν εφάρμοζαν τα προβλεπόμενα από το νόμο για την προστασία από την πανδημία.

Παράλληλα, μοιράστηκαν και αρκετά πρόστιμα των 150 ευρώ, σε επιχειρήσεις εστίασης που δεν εφάρμοζαν το νόμο σε σχέση με την αναγκαία χρήση μάσκας. Το όλο θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στο σύλλογο καταστηματαρχών εστίασης και διασκέδασης Ηρακλείου, που συγκαλείται εκτάκτως μετά τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων κατά του κοροναϊού, καθώς καταγράφονται έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του.

Την ίδια στιγμή, οι καταστηματάρχες του κέντρου της πόλης που έχουν αιτηθεί στον δήμο τη διάθεση επιπλέον τετραγωνικών μέτρων για να καταφέρουν να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους, καταγράφουν εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά σε σχέση με την αδειοδότηση τους, για την οποία είχε η Λότζια δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσει διαδικασίες express.

Λουκέτα και πρόστιμα

Μόνο δειγματοληπτικοί δεν μπορούν χαρακτηριστούν οι έλεγχοι που έγιναν το Σαββατοκύριακο που πέρασε στα καταστήματα εστίασης, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Π» όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά θα εντατικοποιηθούν υπό την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας που έχει τον πρώτο λόγο.

Τα όσα προηγήθηκαν στο Σαββατοκύριακο ήταν απλώς μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει, όχι μόνο στο κέντρο αλλά και περιφερειακά του Ηρακλείου, όπου αναμένονται εξονυχιστικοί έλεγχοι.

Στην τσιμπίδα των πρώτων ελέγχων υπό την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας έπεσαν πολυσύχναστα καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή των Λιονταριών και της Λότζια, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν γίνεται εφαρμογή των προβλεπόμενων από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μέτρων.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τρία καταστήματα στο κέντρο της πόλης να κλείσουν για ένα 15νθήμερο και να χρεωθούν οι ιδιοκτήτες τους με το ποσό των 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τα μεικτά κλιμάκια η εικόνα που διαμορφώθηκε είναι ότι σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία των καταστημάτων εμφανίζεται πειθαρχημένη σε σχέση με την τήρηση των κανόνων και την εφαρμογή των μέτρων κατά της  πανδημίας.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι έλεγχοι δεν θα συνεχιστούν, διότι υπάρχει σχεδιασμός να γίνει νέα αυτοψία σε σημεία της πόλης που συγκυριακά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έδειξαν επιμέλεια σε σχέση με την τήρηση των μέτρων, ενώ κατά κανόνα δεν δείχνουν και μεγάλη συνέπεια στην εφαρμογή τους.

Τελικά τι ισχύει;

Την ίδια ώρα που εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας, καταγράφεται απίστευτη σύγχυση σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των ελεύθερων χώρων στα καταστήματα εστίασης.

Όπως προκύπτει από τους ελέγχους μπορεί τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, αλλά όχι και τα τετραγωνικά που η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ορίζει ότι αντιστοιχούν ανά πελάτη.

Συγκεκριμένα, όπως έδειξαν οι έλεγχοι από την πρώτη μέρα, οι καταστηματάρχες τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στους πελάτες τους αλλά υπήρχαν ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με τη διαχείριση των τετραγωνικών μέτρων που έχει στη διάθεση του το κάθε κατάστημα, αφού ο νόμος ορίζει ότι ο κάθε πελάτης θα πρέπει να βρίσκεται σε μια οριοθετημένη ζώνη 2 τμ.

Συγκεκριμένα εκείνο το οποίο ξεκαθαρίζεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ότι,  ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών που προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τετραγωνικά μέτρα συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας λειτουργίας.

Αυτό όμως μοιραία μειώνει τη δυναμική των καταστημάτων σε ότι αφορά στον αριθμό των πελατών που μπορεί να εξυπηρετεί.  Όπως έγραψε η «Π» το θέμα «έσκασε» από την πρώτη στιγμή των ελέγχων που φάνηκε ότι πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι με αποτέλεσμα να διαχειρίζονται με λάθος τρόπους τους διαθέσιμους χώρους για τα καταστήματα τους.

Ακόμα περιμένουν απαντήσεις από τη Λότζια

Μόνο express δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι χρόνοι της Λότζια σε ό,τι αφορά στα αντανακλαστικά που έδειξε για να απαντήσει στα αιτήματα των καταστηματαρχών που ζητούν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα για να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματα τους.

Όπως προκύπτει αιτήματα που κατατέθηκαν μέσα στο πρώτο 10ήμερο του μήνα δεν έχουν ακόμα απαντηθεί. Η διαχείριση αυτή αφήνει ακάλυπτους τόσο τους καταστηματάρχες που δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν την ανάπτυξη επιπλέον αριθμού τραπεζοκαθισμάτων, όσο και το δήμο που επιδεικνύει δυσκινησία και αδυναμία συντονισμού στη διαχείριση μιας εξαιρετικά ευαίσθητης υπόθεσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι καταστηματάρχες, οι οποίοι διεκδικούν επιπλέον κοινόχρηστο χώρο έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση στην ιστοσελίδα του δήμου και στη συνέχεια θα γίνεται αυτοψία από μηχανικούς, εάν μπορεί να ικανοποιηθεί εφόσον φυσικά δώσει τη σχετική έγκριση και η αρχαιολογία ( εάν πρόκειται για καταστήματα στο κέντρο της πόλης).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το 2020, όσοι δημότες επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν κοινόχρηστο χώρο της πόλης, έχουν υποχρέωση πριν κάνουν χρήση να υποβάλλουν στον Δήμο Ηρακλείου αίτηση έως την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 προκειμένου να χορηγηθεί άδεια χρήσης.

Η αίτηση υποβάλλεται με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Τμήμα Ελέγχου Προσόδων της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου (Λότζια – Γραφείο  από τις 09:00 ως τις 14:00).