ΛΟΥΚΕΤΑ: Χωρίς… έρωτα  μένει το λιμάνι

Χωρίς «κόκκινα φανάρια» κινδυνεύει να μείνει το Ηράκλειο, καθώς έκλεισαν οι δύο οίκοι ανοχής που λειτουργούν στο λιμάνι και επίκειται η σφράγιση άλλων δύο αφού τελεσιδικήσει η δικαστική προσφυγή τους.  Όπως είναι γνωστό, οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπουν την άδεια λειτουργία των οίκων ανοχής θέτουν αυστηρούς περιορισμούς σε σχέση με την απόσταση που θα πρέπει να απέχουν από εκκλησίες και σχολεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτήρια που απέχουν σε ακτίνα λιγότερο από 200μ. από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, νοσηλευτικά ιδρύματα, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, βιβλιοθήκες, πλατείες, παιδικές χαρές οικοτροφεία…

Όλες αυτές οι περιοριστικές διατάξεις έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό καθεστώς σε σχέση με τη χωροθέτηση της λειτουργίας των οίκων ανοχής, καθώς διαμορφώνεται ένα απαγορευτικό καθεστώς για την αδειοδότησή τους. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι  ο Δήμος να προχωρά στη σφράγισή τους μετά και από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως προκύπτει από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το 2014 είχε καθοριστεί στους είκοσι ο αριθμός των αδειών των «σπιτιών των στεναγμών», ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου απέμειναν συνολικά πέντε οίκοι ανοχής και τώρα μόλις δύο προσπαθούν να εξαντλήσουν τα περιθώρια που υπάρχουν για να παρατείνουν τη λειτουργία τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια που οι οίκοι ανοχής λειτουργούν μέσα στην πόλη δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα, καθώς έχουν ενσωματωθεί  διακριτικά και χωρίς να ενοχλούν το ευρύτερο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή θεωρεί αφενός σημαντικό το γεγονός ότι οι οίκοι ανοχής θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να νομιμοποιήσουν τη λειτουργία τους και αφετέρου να μην απομακρυνθούν από τον αστικό ιστό, καθώς το αντίθετο θα δημιουργούσε συνθήκες γκετοποίησης τους…

ΟΙΚΟΙ ΑΝΟΧΗΣ

Το λουκέτο

Ειδικότερα, όπως τονίζει στην «Π» ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνος Παττακός, στόχος της δημοτικής αρχής είναι να λειτουργήσει υποστηρικτικά  προκειμένου να μην μπει οριστικό λουκέτο στα «κόκκινα φανάρια» της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο μια συγκροτημένη πρόταση, η οποία προωθείται προς τα αρμόδια υπουργεία ώστε να αλλάξει η νομοθεσία που διέπει την αδειοδότηση των οίκων ανοχής. Σύμφωνα με την πρόταση του Σώματος, θα πρέπει το εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο να αποφαίνεται για τη νομιμοποίηση της χωροθέτησής τους εξετάζοντας ανά περίπτωση την κάθε αδειοδότηση ξεχωριστά.

Ο ίδιος σημειώνει ότι πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις. Η προσέγγιση του Δήμου είναι να μην μπει λουκέτο στις επιχειρήσεις αυτές, καθώς επιτελούν σημαντικό ρόλο σε μια πόλη με συνεχώς αυξανόμενα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά. Είναι σημαντικό αυτές οι υπηρεσίες που παρέχουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να γίνονται σε οργανωμένους χώρους που διασφαλίζουν όλες τις υγειονομικές προδιαγραφές.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνει, θα βλέπουμε το θλιβερό θέαμα να εκδίδονται γυναίκες  ανεξέλεγκτα στους δρόμους της πόλης χωρίς κανείς να  μπορεί να προβλέψει το πού μπορούν να οδηγήσουν οι καταστάσεις αυτές. Ο κ. Παττακός τονίζει ότι αυτό το οποίο θα επιδιωχθεί είναι να γίνει προσφυγή από τους ιδιοκτήτες των οίκων ανοχής και να ζητήσουν παράταση της άδειας λειτουργίας τους μέχρι το αρμόδιο υπουργείο να αποφασίσει το αν θα υιοθετήσει ή όχι την πρόταση του Δήμου.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή μπορεί να κερδηθεί, όπως τονίζει, σημαντικός χρόνος  και παράλληλα να υπάρξει μια προσπάθεια διεκδίκησης της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι στην προσέγγιση του είναι αναχρονιστικό και θα πρέπει να αναδιατυπωθεί σε άλλο πλαίσιο.

Όπως εξηγεί, θα πρέπει να γίνει άρση των πολλών περιορισμών που έχουν τεθεί, αφού όλοι κατανοούν ότι στη σημερινή εποχή δεν υπάρχει το κοινωνικό στίγμα που υπήρχε στο παρελθόν για τους οίκους ανοχής, καθώς η κοινωνία τους αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ωριμότητα.