Ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λότζια με αφορμή τη συγκρότηση του νέου προϋπολογισμού, που αποδεικνύεται δύσκολη εξίσωση, όχι απλά λόγω των στριμωγμένων οικονομικών, αλλά και λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν σε σχέση με τα δρομολογούμενα έργα που επιλέγονται να χρηματοδοτηθούν με δεδομένο το γεγονός, ότι βαίνουμε σε προεκλογική περίοδο.
Το 2023 είναι η τελευταία χρονιά της θητείας της σημερινής δημοτικής Αρχής και τα έργα με τα οποία θα σφραγίσει το πολιτικό αποτύπωμά της, προσλαμβάνουν μεγαλύτερη διάσταση, ειδικά για εκείνους που θέλουν να έχουν συνέχεια στη Λότζια, σε όποια καρέκλα και αν οραματίζονται την προοπτική τους.
Είναι ξεκάθαρη η δυσκολία που υπάρχει στη συνεννόηση και για το λόγο αυτό άλλωστε, εξελίσσονται αλλεπάλληλες συσκέψεις για να υπάρξει ένα πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο μπορεί να κλείσει με τις λιγότερες δυνατές τριβές στο εσωτερικό πεδίο της δημοτικής Αρχής όπου η κάθε πλευρά αναζητά μεγαλύτερο ρόλο και χώρο δράσης.
Κάποιες ενεργές συμβάσεις που συνεχίζονται και την επόμενη χρονιά φαίνεται ότι εκτόπισαν έργα που εν δυνάμει θα μπορούσαν να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο νέο σχεδιασμό, και αυτό δεν πέρασε ανώδυνα παρά την προσπάθεια που γίνεται να κρατηθούν χαμηλόφωνα οι διαφωνίες και οι τόνοι.
Τα οικονομικά δεδομένα για το 2023
Όπως όλα δείχνουν ο προϋπολογισμός για το 2023 θα φτάσει στο ποσό των 238.500.000 ευρώ. Υπάρχουν μια σειρά από οικονομικά δεδομένα που αλληλοεπιδρούν με τον οικονομικό σχεδιασμό του Δήμου για την επόμενη χρονιά όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η ΔΕΗ κατά 2.000.000 ευρώ και οι μισθοδοσίες παραμένουν στα 32.000.000 ευρώ, ο ΕΣΔΑΚ είναι πλέον 7.000.000 ευρώ (από 1.900.000 ) σε ετήσια βάση.
Αντίστοιχα οι δαπάνες covid19 είναι 1.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση (ίδιοι πόροι και χωρίς χρηματοδότηση πλέον), όλες οι συμβάσεις τεχνικών έργων έχουν ανατιμηθεί κατά 50.000 ευρώ τουλάχιστον η καθεμιά. Επίσης το Ταμείο είναι 37.000.000 ευρώ και το 2023 αναμένεται να φτάσει στα 32.000.000 ευρώ. Το ταμείο μειώθηκε κατά 9.000.000 ευρώ (από 46.000.000 ευρώ το 2021 σε 37.000.000 ευρώ το 2022). Τα ανταποδοτικά έσοδα έχουν μειωθεί κατά 5.000.000 ευρώ (από 18.000.000 σε 13.000.000) και επίσης το χρηματικό υπόλοιπο των ανταποδοτικών από 3.000.000 ευρώ που ήταν, μηδενίστηκε το 2023.
Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο οικονομικών Μαρία Καναβάκη, «μετά την υγειονομική κρίση και ό,τι από εκεί επήλθε, άρχισε ήδη να διαμορφώνεται ένα νέο οικονομικό περιβάλλον.
Ακολούθησε το κύμα ακρίβειας, οι ανατιμήσεις και φυσικά η ενεργειακή κρίση. Η μείωση των εσόδων είναι αισθητή στην εισπραξιμότητα των δήμων και στο δικό μας. Η αντίφαση πλέον είναι ότι έχουμε μείωση στα έσοδα λόγω του ότι οι δημότες προσπαθούν να καλύψουν τα βασικά και αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τις υποχρεώσεις προς δήμο.
Επίσης έχουν βάλει σε ρύθμιση το ρεύμα τους ή δεν το εξοφλούν καν με αποτέλεσμα να μην εισπράττουμε δημοτικά τέλη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έχουμε μείωση τακτικών εσόδων και από την μείωση του δημοτικού φόρου που ψηφίστηκε πέρσι από την αντιπολίτευση. Επίσης λόγω κοβιντ κάναμε και άλλες μειώσεις πχ τέλη κοινόχρηστων χωρών. Από την άλλη έχουμε μόνο αυξήσεις δαπανών όπως ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, υλικά προμήθειες, συντηρήσεις ανταλλακτικά κλπ όλα στα ύψη.
Οδεύουμε προς την τελική ευθεία ώστε να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα που είναι η Επιτροπή Διαβούλευσης, η Οικονομική Επιτροπή, το Παρατηρητήριο και το Δημοτικό Συμβούλιο». Σύμφωνα πάντα με την αντιδήμαρχο, «εμείς ως οικονομική υπηρεσία έχουμε λάβει τα αιτήματα των διευθύνσεων όπως διαμορφώνονται τόσο από τις πάγιες ανάγκες όσο και από τις επιλογές των αντιδημάρχων και της δημοτικής αρχής.
Τα νέα δεδομένα οδηγούν φυσικά σε επιλογές και σε προτεραιοποίηση που θα δοθεί από το Δήμαρχο και θα εγκριθεί και από την εκτελεστική επιτροπή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα είναι ένας οραματικός προϋπολογισμός σύμφωνος με το πρόγραμμα μας και έχοντας υπόψη του τις ανάγκες των δημοτών και της πόλης.
Όμως τα νέα δεδομένα επιβάλλουν και επιλογές. Σε ότι με αφορά, έχω ήδη καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και έχουμε μεριμνήσει να περιλαμβάνει τις υποχρεωτικές δαπάνες που δεν έχουν περιθώρια αλλαγής, και τα αιτήματα των υπηρεσιών σε βαθμό τέτοιο ώστε να υπάρχει και το πολιτικό στίγμα σε όλους τους τομείς του δημοτικού έργου: κοινωνικά, πολιτισμός, αθλητικός, τεχνικα έργα, πράσινο, καθημερινότητα, τουρισμός, ψηφιακά κλπ.
Από εκεί και πέρα απομένει η τελική σφραγίδα και επιλογή της πολιτικής ηγεσίας. Ως αντιδήμαρχος οικονομικών επισημαίνω ότι ο προϋπολογισμός μας θα πρέπει να είναι αναπτυξιακός, όμως θα πρέπει να εξασφαλίζει την οικονομική επάρκεια του δήμου και την οικονομική του ασφάλεια. Και το λέω με ευσυνειδησία σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στους δημότες».