Λύση για το σύνολο των δημοτικών καταπατημένων ακινήτων στη Ν.Αλικαρνασσό, στο Μασταμπά, τη Χρυσοπηγή, τον Άγιο Βλάσση, τη Σύλλαμο, τον Άγιο Σύλλα, τον Προφήτη Ηλία περιλαμβάνει η τελική πρόταση που έχει διαμορφώσει η Λότζια, που συζητήθηκε χθες στο πλαίσιο σύσκεψης στον Δήμο Ηρακλείου.
Η πρόταση μετά την τελική επεξεργασία της θα παραδοθεί στα χέρια του δημάρχου κ. Β. Λαμπρινού, ο οποίος αναμένεται το επόμενο διάστημα να συγκαλέσει διευρυμένη σύσκεψη με τους τοπικούς βουλευτές από τους οποίους θα ζητήσει να την προωθήσουν στο αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να ενταχθεί στο νομοσχέδιο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους κατέχουν καταπατημένα δημόσια ακίνητα να τα νομιμοποιήσουν, προκειμένου να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους κυριότητας.
Στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στη Λότζια στην οποία συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Δημοτικής Περιουσίας Μ.Βασιλάκης, Παιδείας Στ. Αρχοντάκη – Καλογεράκη, ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Η.Λυγερός, και υπηρεσιακοί παράγοντες, συζητήθηκε η πρόταση που έχει διαμορφωθεί και προτέθηκαν νέες παράμετροι, όπως για παράδειγμα το να έχει λόγο ο Δήμος στην τελική τιμή διαμόρφωσης των προς πώληση δημοτικών ακινήτων.
Για παράδειγμα, όπως είπε ο κ. Λυγερός, εάν τα ακίνητα διατεθούν σε απαγορευτικές τιμές για τους πολίτες τότε δεν θα έχει νόημα η ρύθμιση. Εάν το κόστος της είναι απλησίαστο, τότε κανείς δεν θα μπορεί να αγοράσει. Επίσης ο ίδιος έθεσε και το ζήτημα των κοινωνικών κριτηρίων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν και να προσμετρώνται. Ακόμα αυτό το οποίο τονίσθηκε στη σύσκεψη ήταν ότι θα πρέπει να περιληφθεί ως κριτήριο και ο χρόνος καταπάτησης του ακινήτου, και να αποτιμηθεί και με βάση αυτό η τελική αξία του.
Με δηλώσεις του στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μ.Βασιλάκης τονίζει μεταξύ άλλων ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η τελική πρόταση που έχει διαμορφωθεί, περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις καταπατήσεων οι οποίες δεν περιορίζεται μόνο στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού όπου μεταξύ άλλων ιδιώτες αγόρασαν κληροτεμάχια από το υπουργείο τα οποία είχαν παραχωρηθεί στην πρώην κοινότητα.
Υπάρχουν και άλλες καταπατήσεις που καταγράφονται στην περιοχή του Μασταμπά, του Αγίου Βλάσση, της Συλλάμου, του Αγίου Σύλλα, του Προφήτη Ηλία οι οποίες έχουν περιληφθεί στην πρόταση του Δήμου Ηρακλείου. Τους ανθρώπους αυτούς θέλουμε να αποκαταστήσουμε νομικά και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από το υπό διαμόρφωση σχετικό νομοσχέδιο που αφορά στις καταπατήσεις των δημόσιων ακινήτων.
Συγκεκριμένα ο πρώτος στόχος του Δήμου είναι στο νομοσχέδιο να περιληφθούν και τα δημοτικά ακίνητα και ο δεύτερος στόχος είναι να ενταχθούν πιο εξειδικευμένα οι περιπτώσεις που αφορούν το Ηράκλειο ώστε να δοθεί διέξοδος σε ένα αντικειμενικά κρίσιμο κοινωνικό και πολυεπίπεδο πρόβλημα που αφορά την πόλη.
Ο ίδιος τονίζει ότι με βάση τις διαρροές που έχουν γίνει για το νομοσχέδιο, θα υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας των προβλημάτων που επιλύονται. Για παράδειγμα στη ρύθμιση θα εντάσσονται οι καταπατήσεις που έγιναν μέχρι τη 10ετία του 1980, και η μέγιστη έκταση που θα μπορεί να τακτοποιηθεί δεν μπορεί να ξεπερνά τα 250 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπαίνουν κανόνες και όρια, διότι όπως είναι φανερό δεν μπορεί ένας πολίτης που έχει καταπατήσει μια έκταση 5 στρεμμάτων και έχτισε σε αυτή ένα σπίτι να του αποδοθεί το σύνολο του ακινήτου.
Ο κ. Μ.Βασιλάκης σημειώνει ακόμα ότι η οριστικοποιημένη πλέον πρόταση θα προωθηθεί στο Δήμαρχο κ. Β.Λαμπρινό ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη με τη συμμετοχή των βουλευτών στους οποίους θα την παρουσιάσει και θα ζητήσει τη συνδρομή του προκειμένου να ενταχθεί στο τελικό κείμενο του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου.