Λότζια καλεί οφειλέτες για ρύθμιση

Τα πρώτα 10.000 ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια έστειλε η Λότζια στους οφειλέτες του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να ενημερωθούν για τη δυνατότητα που έχουν να διαχειριστούν τα χρέη τους στο δημοτικό ταμείο στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης που αρχίζει να ισχύει από 1η Νοεμβρίου και για ένα τρίμηνο.

Ο δρόμος για την ψηφιακή ενημέρωση των οφειλετών, άνοιξε μέσα από την πρόσφατη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσα από το οποίο η Λότζια αποκτά τη δυνατότητα να διασυνδεθεί με τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας.

Έτσι ο Δήμος εντόπισε τους πρώτους 10 χιλιάδες οφειλέτες στους οποίους χτυπάει «καμπανάκι» να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω της ρύθμισης τρίμηνης ρύθμισης ξεκαθαρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 39.000 ΑΦΜ που έχουν καταγραφεί με βεβαιωμένα χρέη.

Από τον πάγκο του δημοτικού ταμείου θα πρέπει να περάσουν όσοι έχουν ανείσπρακτες οφειλές που βεβαιώθηκαν ταμειακά το έτος 2019 καθώς και όσοι έχουν ανείσπρακτα αυτοτελή πρόστιμα που βεβαιώθηκαν από το έτος 2004 έως και το 2018.

Μόνη περίπτωση για να μην ασκηθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, είναι να έχει γίνει διακανονισμός και να εξυπηρετείται κανονικά. Η δημοτική Αρχή απευθύνει κάλεσμα στους δημότες να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που έχουν μέσω της ρύθμισης για να αποφευχθούν οι δυσάρεστοι αιφνιδιασμοί, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Μάλιστα η Λότζια τονίζει ότι το θέμα της ρύθμισης το ανέδειξε και ο Δήμαρχος Ηρακλείου με σχετική πρόταση του από τον Απρίλιο του 2024, και επιμένει να διεκδικεί και το άνοιγμα της πλατφόρμας τακτοποίησης αυθαιρέτων με σκοπό να δοθεί μία τελευταία ευκαιρία ένταξης αυθαιρέτων Κατηγορίας 5.

Πώς θα αποφύγουν οι οφειλέτες την αναγκαστική κατάσχεση

Δύο εναλλακτικές λύσεις που έχουν οι πολίτες καταρχήν για να ενημερωθούν και ασφαλώς για να ρυθμίσουν το χρέος τις. Η πρώτη είναι να επισκεφθούν την οικονομική υπηρεσία και η δεύτερη είναι να αναζητήσουν τις σχετικές πληροφορίες ηλεκτρονικά.

Ο τρόπος για να το κάνουν αυτό είναι να μπουν στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου, με χρήση των κωδικών TaxisNet, ακολουθώντας το σύνδεσμο: https://www.heraklion.gr/e-services/e-pay/e-pay.html, όπου εμφανίζεται η ατομική καρτέλα οφειλών κάθε δημότη. Το δεύτερο βήμα είναι να ανοίξουν την καρτέλα οφειλών και επιλογή οφειλής και το τρίτο είναι να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν.

Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν

Σύμφωνα με τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας είναι σημαντικό στοιχείο το γεγονός ότι σε αυτή τη ρύθμιση μπορούν να μπουν και οφειλές από μισθώματα και εισφορά σε χρήμα, τα οποία δεν έμπαιναν στην πάγια ρύθμιση ΟΤΑ.

Όμως εδώ υπάρχει μια κρίσιμη παράμετρος που αφορά τους οφειλέτες τα χρέη των οποίων είναι παλαιότερα του 2004.

Όπως προκύπτει, τα χρέη μπορεί να έχουν παραγραφεί, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι οφειλέτες έχουν ξεμπερδέψει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν ειδική αίτηση ώστε να διαγραφεί το πρόστιμο.

Τι προβλέπεται το πλαίσιο της οικονομικής ρύθμισης που θα ισχύσει από 1/11/2024 μέχρι 31/1/25

Ο νόμος των 60 δόσεων αντιμετωπίζει με διαφορετικούς όρους τους ευάλωτους οφειλέτες και με άλλο πλαίσιο όσους δεν εντάσσονται στην κατηγορία αυτή. Με βάση το νόμο, στην κατηγορία του «ευάλωτου οφειλέτη» μπορούν να ενταχθούν οι πολίτες όταν το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Αντίστοιχα στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο τέκνο ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Όμως το πλαίσιο είναι απαιτητικό διότι προϋποθέτει ακόμα και αν κάποιος είναι ευάλωτος να το αποδείξει κιόλας. Σύμφωνα με τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας, η βεβαίωση του ευάλωτου δεν είναι άμεση διαδικασία.

Εκδίδεται από το gov.gr και έχει μια χρονοκαθυστέρηση, οπότε καλό θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν αίτηση άμεσα.

Τι θα πληρώσουν οι ευάλωτοι οφειλέτες

Σύμφωνα με το νόμο, κάθε είδους οφειλές προς τους Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα, εφόσον έχουν βεβαιωθεί έως τις 31/10/2024, μπορούν να ρυθμιστούν έπειτα από αίτηση του οφειλέτη (η οποία μπορεί να υποβάλλεται στο Δήμο μετά την 1/11/2024 μέχρι και 31/01/2025 ως εξής:

α) αν εξοφληθούν εφάπαξ τα χρέη, διασφαλίζεται απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό.

β) αν εξοφληθούν σε δύο έως έξι δόσεις, ο οφειλέτης κερδίζει απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό.

γ) αν εξοφληθούν σε επτά έως δώδεκα δόσεις, επιτυγχάνεται απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό.

δ) αν εξοφληθούν σε δεκατρείς έως εξήντα δόσεις, ο οφειλέτης κερδίζει απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό.

Τι θα πληρώσουν οι μη ευάλωτοι οφειλέτες

Κάθε είδους οφειλές προς τους Δήμο και τα νομικά τους πρόσωπα, εφόσον αυτές έχουν βεβαιωθεί έως τις 31/10/2024, μπορούν έπειτα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του Δήμου ή του νομικού του προσώπου, να ρυθμίζονται και να εξοφλούνται σε έως εξήντα δόσεις χωρίς διαγραφή προσαυξήσεων.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Κάθε δόση, πλην της τελευταίας, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πενήντα ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση, οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Ταμειακής Βεβαίωσης στα τηλέφωνα 2813409145, 2813409146, 2813409456, 2813409459 και 2813409257 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Πότε διακόπτεται η ρύθμιση

Σε περίπτωση μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων ή τριών δόσεων συνολικά, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που έχουν διαγραφεί.

Ο προϊστάμενος της ταμειακής υπηρεσίας γνωστοποιεί στην οικεία Δ.Ο.Υ. το συνολικά οφειλόμενο ποσό το οποίο πλέον βεβαιώνεται σε αυτή και εισπράττεται με ευθύνη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Η Α.Α.Δ.Ε. παρακρατά το πέντε τοις εκατό (5%) του ποσού που εισπράττεται και το υπόλοιπο καταβάλλεται στον δικαιούχο δήμο ή νομικό πρόσωπο εντός τριάντα (30) ημερών από την είσπραξή του.