ΠΩΣ ΕΥΟΔΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ Η Λότζια αποκτά με δωρεά ένα… σπίτι του πολιτισμού

-Ποιο είναι το νεοκλασικό που αγοράστηκε, θα ανακαινιστεί και θα παραδοθεί στον Δήμο έτοιμο προς χρήση

Με μια πρωτόγνωρη στα χρονικά της Λότζια  διαδικασία, ο Δήμος είναι πλέον ιδιοκτήτης ενός σπουδαίου διατηρητέου κτηρίου στον ιστορικό πυρήνα του Ηρακλείου το οποίο προοπτικά θα στεγάσει το ωδείο του Δήμου Ηρακλείου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, χάρη στην εξαιρετικά συγκινητική και ευγενική δωρεά της Μαρίας Λυριτζάκη η οποία ζει στη Γερμανία.

Μέσα από μια απίστευτη σκυταλοδρομία προσφοράς ανθρώπων πολλοί από τους οποίους επιστρατεύτηκαν αφιλοκερδώς έγινε το αδύνατο, δηλαδή σε μία μέρα αγοράστηκε το ακίνητο από την κ. Λυριτζάκη και αυτόματα μεταβιβάστηκε στο Δήμο Ηρακλείου. Όμως η δωρήτρια προχώρησε ένα ακόμα βήμα παραπάνω αναλαμβάνοντας και το κόστος αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου το οποίο θα παραδοθεί στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου με το κλειδί στο χέρι.

Μέσα από αυτή την τόσο συγκινητική δωρεά,  ένα σπουδαίο διατηρητέο κτίσμα στο ιστορικό κέντρο θα πάρει ζωή, και αναμένεται να μετατραπεί σε φυτώριο της τέχνης και του πολιτισμού που τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτός ο τόπος και οι άνθρωποί του.

Το πρωτόγνωρο εγχείρημα

Στο παρασκήνιο της σπουδαίας αυτής δωρεάς βρίσκεται ένας άνθρωπος ο οποίος συντόνισε αθόρυβα μεθοδικά και αποτελεσματικά πρόσωπα πράγματα και καταστάσεις για να γίνει πράξη το αδύνατο. Αγορά και δωρεά ακινήτου την ίδια μέρα! Πρόκειται για τον εξαιρετικά αγαπητό συμπολίτη μας αρχιτέκτονα μηχανικό Ηρακλή Πυργιαννάκη, ο οποίος διατηρεί στενούς οικογενειακούς δεσμούς με τη δωρήτρια η οποία του εξομολογήθηκε τη φλέγουσα επιθυμία της να προσφέρει μια δωρεά στο Δήμο Ηρακλείου στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ο κ. Πυργιαννάκης εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε αδιάλειπτη επαφή με τη δημοτική Αρχή και πιο συγκεκριμένα με τους αντιδημάρχους Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη και το Μανόλη Βασιλάκη, και πέτυχαν το αδύνατο! Είναι η πρώτη φορά που ένα ακίνητο αγοράζεται και δωρίζεται την ίδια μέρα!  Πρόκειται για μια απερίγραπτη σκυταλοδρομία σε δύο από τις πιο βαριά γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως είναι αυτή της αγοράς αλλά και της μεταβίβασης και το γεγονός ότι συντελέστηκαν σε μια μέρα αποτελεί πραγματικό θαύμα.

Έτσι ο Δήμος Ηρακλείου έχει από την Παρασκευή στα χέρια του ένα κτήριο που αποτελεί σπουδαίο ιστορικό κόσμημα για την πόλη το οποίο μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να μετατραπεί σε φυτώριο πολιτισμού για τα παιδιά του Ηρακλείου, καθώς έχουν ένα μόνιμο χώρο για να μαθαίνουν μουσική.

Ο ίδιος με δηλώσεις του στην «Π» εκφράζει δημόσια τα συγχαρητήρια του στη δωρήτρια Μαρία Λυριτζάκη «η οποία σε μια εποχή που τη χαρακτηρίζει η βίαιη αποκτήνωση, και η αγωνία απόκτησης χρημάτων με κάθε τρόπο καταπατώντας όλες τις ανθρώπινες αξίες, αποδεικνύει ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που μας θυμίζουν με τις πράξεις τους ότι δεν έχουν ισοπεδωθεί όλες οι ανθρώπινες αξίες.

Η πράξη αυτή μας φέρνει στο νου παλαιούς μεγάλους δωρητές που βοήθησαν να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα. Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για το πως πρέπει να βοηθάμε την πόλη μας και να μην ξεχνάμε τον τόπο καταγωγής μας αλλά να επιστρέφουμε σαν αντίδωρο στο γενέσιο τόπο μέρος της προσωπικής μας περιουσίας. Από ό,τι γνωρίζω πάνω από 500 παιδιά σπουδάζουν σήμερα στο ωδείο της πόλης που στερείται μόνιμης στέγης.

Το συγκεκριμένο κτήριο εκτός από το ωδείο θα στεγάσει και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου. Η ίδια η κ. Λυριτζάκη ήθελε να δώσει χρήματα για ένα έργο που θα προσφέρει στην καλλιέργεια της  ψυχής των παιδιών και συγχρόνως  θα τους δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις που θα τα βοηθήσουν για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της σημαντικής δωρεάς όπως τη συμβολαιογράφο Νέλλη Βαρβεράκη η οποία εργάστηκε αφιλοκερδώς, και εθελοντικά και με τις γνώσεις της συνέβαλλε τα μέγιστα.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους αντιδημάρχους Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη και Μανόλη Βασιλάκη, τη συμβολαιογράφο Ειρήνη Χατζάκη που συνέταξε το συμβόλαιο, τη δικηγόρο Κατερίνα Σερπετσιδάκη, τους υπαλλήλους του Δήμου της Εφορίας των Τραπεζών και την Περιφερειακή Διοίκηση και όλους τους λοιπούς φορείς που συνέβαλλαν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δωρεάς.

Επίσης ευχαριστώ το Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και την Οικονομική Επιτροπή που αποδέχτηκαν τη δωρεά».  Μάλιστα ο κ. Πυργιαννάκης τονίζει ότι «η κ. Λυριτζάκη έχει κάνει αρκετές δωρεές ως σήμερα σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχει χρηματοδοτήσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές, έχει συμμετάσχει ως χορηγός στην έκδοση βιβλίων και έχει πραγματοποιήσει μια πολύ σημαντική δωρεά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου μια  ενεπίγραφη στήλη που βρέθηκε σε οικόπεδό της στη Χερσόνησο.

Αλλά απ΄ό,τι γνωρίζω προτίθεται να δωρίσει ποσά και σε άλλους φορείς και ιδρύματα της πόλης και του νομού». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Πυργιαννάκης με την κ. Λυριτζάκη συνδέονται και συγγενικά, αφού όπως μας εξηγηγεί, είναι συγγενείς εξ αίματος από τη μητέρα της με τον πεθερό του αείμνηστο Μιχάλη Σερπετσιδάκη τέως επιθεωρητή Ηρακλείου.

Ο κ. Πυργιανάκης και η κ. Λυριτζάκη συνεργάστηκαν πολλά χρόνια πριν καθώς με αμισθί μελέτη που προσέφερε ο αρχιτέκτονας μηχανικός και με τις δαπάνες της δωρήτριας επισκευάστηκε το κτήριο της κατοικίας του τέως Δημάρχου Ηρακλείου Κρασαδάκη στο Πετροκέφαλο το οποίο στη συνέχεια δώρισε στο Δήμο Ηρακλείου. Το κτήριο αυτό σήμερα στεγάζει τον Πολιτιστικό Σύλλογο την Κοινότητα και φορείς της περιοχής και σύντομα θα λειτουργήσει στον ίδιο χώρο και λαογραφικό μουσείο.

ΠΩΣ ΕΥΟΔΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ
Η Λότζια αποκτά με δωρεά ένα… σπίτι του πολιτισμού
Γ. Μιχαλακόπουλος
Η δωρήτρια Μ. Λυριτζάκη

Η έννοια της ανιδιοτελούς προσφοράς ενσαρκώνεται με ένα βαθιά συγκινητικό τρόπο στο πρόσωπο της Διδάκτορος Αρχαιολογίας Μαρίας Λυριτζάκη η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο.

Έχει καταγωγή από τον πατέρα της από τις Αρχάνες και από τη μητέρα της από το  Πετροκέφαλο. Παντρεύτηκε τον διπλωμάτη καριέρας Γερμανό πρέσβη Γιούγκερ Τρουμπφ ο οποίος διατέλεσε Γ.Γ. του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο του Φρανσουά Μιτεράν, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Χέλμουτ Κολ.

Η ιστορία του κτηρίου

Το διατηρητέο κτήριο ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Βασιλάκη από την εποχή της Κρητικής Πολιτείας. Μέσα στο κτήριο υπάρχει ο Ναός του Αγίου Παύλου του Τάγματος Σερβητών που στη συνέχεια πέρασε στο τάγμα Δομηνικανών. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας έγινε τούρκικη κατοικία. Ο ναός και υπολείμματα του υφίστανται ως και σήμερα. Στο υπόγειο τμήμα εσωτερικά του κτίσματος υπάρχει υπόγεια δεξαμενή. Το ακίνητο βρίσκεται στην οδό Θεσσαλονίκης 6 καλύπτει 254 τ.μ.

Το ισόγειο κτίσμα αναπτύσσεται σε 165 τ.μ. και ο ναός σε 37,44τ.μ. Ο όροφος του κτίσματος καλύπτει 136,43 τ.μ. Το κτήριο αγοράστηκε από την οικογένεια Μιχαλίτση με την προοπτική να αξιοποιηθεί ως boutique hotel και μάλιστα είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια για το σκοπό αυτό. Είχαν ξεκινήσει εργασίες διαμόρφωσης του κτηρίου με την επίβλεψη της Αρχαιολογίας, ωστόσο στη συνέχεια διακόπηκαν και το κτήριο πουλήθηκε.