Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου

Χαρές και αγκαλιές για τον 30χρονο από τον Κρουσώνα, ο οποίος κατά την Αστυνομία φέρεται να εμπλέκεται στην ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε πριν από περίπου 14 μήνες σε βάρος 41χρονου συνιδιοκτήτη πρακτορείου Προ-Πο, στο δρόμο Γαζίου-Κρουσώνα, με λεία 19.200 ευρώ.

Το παλαμικό αποτύπωμα που εντοπίστηκε στο αυτοκίνητο του παθόντα και αποτέλεσε για την ΕΛΑΣ κομβικό εύρημα για την σύλληψη και την παραπομπή του στην Δικαιοσύνη, αξιολογήθηκε διαφορετικά από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας. Μετά την απολογία του χθες ο 30χρονος αφέθηκε ελεύθερος με μοναδικό περιοριστικό όρο αυτόν της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η εξέλιξη αυτή επέφερε μεγάλη ανακούφιση τόσο στον ίδιο όσο και στους συγγενείς και φίλους που είχαν κατακλύσει από νωρίς το Δικαστικό Μέγαρο σε ένδειξη συμπαράστασης. Στην κρίση εισαγγελέα και ανακρίτριας για την ποινική αντιμετώπιση του νεαρού από τον Κρουσώνα φέρεται να «μέτρησαν» η κατάθεση που έδωσε νωρίτερα χθες το πρωί ο παθόντας αλλά και οι καταθέσεις φίλων του κατηγορούμενου με τους οποίους ήταν παρέα την επίμαχη νύχτα.

Με βάση πάντα την δικογραφία, από το Τμήμα Εξερευνήσεων έγινε γνωστό ότι τμήμα παλαμικού αποτυπώματος που βρέθηκε στην εξωτερική επιφάνεια της πίσω αριστερής πόρτας και τμήμα παλαμικού που βρέθηκε στην εξωτερική επιφάνεια τζαμιού της ίδιας πόρτας ταυτίζονται δακτυλοσκοπικά με το αποτύπωμα της αριστερής παλάμης του 30χρονου.

Από την Ασφάλεια Ηρακλείου  έγινε μία τεράστια έρευνα σάρωσης καμερών από διάφορα σημεία της πόλης του Ηρακλείου μέχρι και την περιοχή των Καλεσιών (διαδρομή που ακολούθησε ο 41χρονος επιχειρηματίας) προκειμένου να εξακριβωθεί αν ακολουθούνταν από το αγροτικό όχημα που ενεπλάκη στην ληστεία σε βάρος του. Από την επισκόπηση του οπτικού υλικού ωστόσο διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο του παθόντα δεν ακολουθείται από αγροτικό με τα χαρακτηριστικά του οχήματος των δραστών.

Ουδέν όμως προέκυψε και από την άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του 30χρονου και ενός ακόμα ατόμου (κατονομάζεται) για το οποίο υπήρξε ανώνυμο τηλεφώνημα στην Αστυνομία ως ύποπτου για τη ληστεία.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η κατάθεση που έδωσε χθες ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου ο 41χρονος παθόντας. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο σωματότυπος του κατηγορούμενου, ο οποίος είναι συγχωριανός του, δεν μοιάζει με αυτόν του δράστη που είδε την επίμαχη νύχτα. «Δεν ήταν εύσωμος όπως ο κατηγορούμενος και ήταν σχεδόν πάνω από 1.80».

Περιγράφει ακόμα ότι οι δράστες φορούσαν σίγουρα κουκούλα και σκούρα ρούχα. «Δεν θυμάμαι αν φορούσε γάντια, μάλλον φορούσε γάντια».

Ο 41χρονος στην κατάθεσή του αναφέρει ακόμα ότι τα χρήματα που πήραν οι ληστές δεν ήταν ασφαλισμένα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αντικρούσει κάποιες φήμες ότι δήθεν και καλά η ληστεία ήταν σκηνοθετημένη. Η ένοπλη ληστεία είχε σημειωθεί στην διαδρομή επιστροφής του 41χρονου από το Ηράκλειο στο σπίτι του. Το αγροτικό αυτοκίνητο τον προσπέρασε, «έκοψε» με ταχύτητα, αναγκάζοντάς τον να τεθεί εκτός οδοστρώματος και να πέσει σε παρακείμενη βάγκα.

Όπως έχει γράψει η «Π», ο 30χρονος εξ αρχής επέμεινε στην αθωότητα του, δίνοντας την ακόλουθη εξήγηση για τα αποτυπώματα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του 41χρονου: υποστηρίζει ότι εκείνη τη νύχτα διασκέδαζαν παρέα πολλά άτομα στο μετόχι φίλου του, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου διαπράχθηκε η ληστεία.

Δύο άτομα από την παρέα αναχώρησαν νωρίτερα αφού δεν ήταν από την περιοχή και στον δρόμο είδαν το ντελαπαρισμένο αυτοκίνητο και σκέφτηκαν να ενημερώσουν τους υπόλοιπους που ήταν ντόπιοι.

Ο 30χρονος ήταν από εκείνους (κατονομάζει τους άλλους δύο) που έσπευσαν στο σημείο για να δουν τι έχει συμβεί. Τότε, όπως περιγράφει, έβαλε το χέρι του στην πόρτα για να δει αν ήταν κάποιος μέσα. Αφού βεβαιώθηκε ότι δεν υπήρχε κάποιο άτομο μέσα ή εκτός αυτοκινήτου, επέστρεψε στην παρέα του, εκτιμώντας ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό.

Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι φεύγοντας αργότερα από το μετόχι είδε τον παθόντα με φίλους του στο σημείο όπου είχε εκτραπεί το αυτοκίνητο και έψαχναν με φακούς.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 30χρονου, Γιώργος Κοκοσάλης, εξέφρασε την εδραία πεποίθησή του ότι η υπόθεση δεν θα φθάσει καν στο ακροατήριο. «Αυτός ο περιοριστικός όρος, δηλαδή της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, μπαίνει από τα… αποδυτήρια όταν η δίωξη αφορά σε κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία και καταδεικνύει την ανυπαρξία ενδείξεων ενοχής».