ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ

Και οι 7 ήταν… αδίστακτοι

Στη δημοσιότητα δόθηκαν, όπως άλλωστε αναμενόταν, οι φωτογραφίες και τα πλήρη στοιχεία των επτά κατηγορουμένων στην απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηρακλείου κ. Θανάσης Γαλήνας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απολογιών και την απόφαση προφυλάκισής τους «έτρεξε» την προβλεπόμενη διαδικασία και εξέδωσε τη σχετική διάταξη μετά και από έγκριση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης.

Με τη συγκεκριμένη εισαγγελική διάταξη επιδιώκεται αφενός να σταλεί μήνυμα παραδειγματικής τιμωρίας όσων ενέχονται σε τέτοιου είδους αδικήματα, αφετέρου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι έρευνες για την πολύκροτη υπόθεση συνεχίζονται και είναι σημαντικό να υπάρξουν νεότερες πληροφορίες ή στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στο έργο των αρχών, όπως έχει συμβεί σε άλλες υποθέσεις.

Γι’ αυτό τον λόγο και παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει κάτι σχετικά με τα πρόσωπα που δημοσιοποιούνται να καταθέσει έστω και ανώνυμα τη μαρτυρία του. Αν κάποιος έχει πληροφορία ότι μπορεί να είχαν προβεί στην οποιαδήποτε συναλλαγή, όπως εκμίσθωση οχήματος, διαμερίσματος, οικίας, γκαράζ ή άλλου χώρου κλπ, καλείται να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα 28210-25703 και 28210-25704 της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ενώ υπογραμμίζεται με κατηγορηματικό τρόπο ότι υπάρχει πλήρης διασφάλιση της ανωνυμίας και του απορρήτου της επικοινωνίας.

Θα μιλήσουν τα ευρήματα;

Γίνεται αντιληπτό ότι οι αρχές προσπαθούν διακαώς να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία, τα οποία θα  διαφωτίσουν το έργο τους ως προς τα «κρησφύγετα» στα οποία είχε μετακινηθεί στους έξι μήνες της ομηρείας του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, κυρίως όμως αναζητούν τα στοιχεία εκείνα  που θα «δέσουν» τους ασύλληπτους δράστες. Ακόμα και μία πληροφορία που μπορεί να φαίνεται ασήμαντη σε κάποιον πολίτη, η Αστυνομία μπορεί να την αξιολογήσει διαφορετικά.

ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ

Είναι δεδομένο ότι στην υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη πολλά κομμάτια του παζλ παραμένουν ασυμπλήρωτα. Οι αρχές έχουν ισχυρές ενδείξεις για την εμπλοκή και άλλων προσώπων, όμως τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στη διάθεσή τους δεν είναι ικανά για να στηρίξουν σε βάρος τους κατηγορία για συμμετοχή στην υπόθεση της απαγωγής. Περιμένουν κρίσιμες απαντήσεις από τις άρσεις απορρήτου και το «άνοιγμα» κινητών τηλεφώνων αλλά και από κάμερες ασφαλείας. Στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν αποσταλεί δεκάδες ευρήματα και εκτιμούν ότι κάποια από αυτά θα «μιλήσουν». Ιδιαίτερο βάρος φέρεται μάλιστα να δίνεται στο υλικό που έχει καταγράψει κάμερα ασφαλείας.

Για την ΕΛΑΣ υπήρχαν ξεκάθαρα δύο πυρήνες δραστών, στην πρώτη και στην δεύτερη φάση της απαγωγής, η οποία προσδιορίζεται χρονικά από τις αρχές Αυγούστου, δηλαδή μετά την περιβόητη επιχείρηση στον Βρασκά. Από τους επτά συλληφθέντες, οι τρεις σύμφωνα με την Αστυνομία  τοποθετούνται στον πρώτο πυρήνα,  ενώ ένας εξ αυτών φέρεται να ήταν εκείνος που ενεργοποίησε τον δεύτερο επιχειρησιακό πυρήνα, στον οποίο εντάσσονται τουλάχιστον οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες. Απροσδιόριστοι για την Αστυνομία παραμένουν και οι τέσσερις δράστες, οι οποίοι με υποδειγματική οργάνωση εκτέλεσαν το σχέδιο αρπαγής του επιχειρηματία το μεσημέρι της 30ής Μαρτίου.

Ως προς τους προφυλακισμένους, ο 22χρονος Λευτέρης Γλυνιαδάκης και ο 44χρονος Μανόλης Πολομαρκάκης είναι εκείνοι που αρνούνται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στην υπόθεση της απαγωγής. Είναι οι δύο που μαζί με τον 46χρονο Σταμάτη Πολάκη είχαν προσαχθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου τη νύχτα της 7ης Ιουλίου μετά από τροχονομικό μπλόκο στην περιοχή της Σκαλέτας. Κατά την Αστυνομία ευρισκόμενοι εν κινήσει στο αυτοκίνητο του Πολάκη έστελναν sms στην οικογένεια Λεμπιδάκη. Με το «θαυματουργό» βαλιτσάκι της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν ότι τα sms προς την οικογένεια στέλνονταν από το συγκεκριμένο όχημα, όμως δεν γνώριζαν ποιοι ήταν εκείνοι που επέβαιναν. Μετά την προσαγωγή στο Τμήμα και την επιβολή προστίμου για αλλαγή χρώματος χωρίς την απαιτούμενη άδεια οι αρχές τούς ταυτοποίησαν και οι έρευνες άρχισαν να παίρνουν συγκεκριμένη κατεύθυνση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι αστυνομικοί βρήκαν το σπασμένο κινητό που είχαν πετάξει από το παράθυρο ενόψει του αστυνομικού ελέγχου πάνω στο οποίο εντοπίστηκε και το αποτύπωμα του ενός.

Ο 43χρονος Μανόλης Κλάδος είναι ο ιδιοκτήτης της μάντρας με τα σκραπ που αποτέλεσε και το τελευταίο κρησφύγετο του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Εκεί βρισκόταν αλυσοδεμένος όταν τον απελευθέρωσαν οι αστυνομικοί. Ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να τον κρύψει στη μάντρα του χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, δεν θέλησε όμως να πει περισσότερα, υποστηρίζοντας ότι φοβάται.

Ο 40χρονος Βασίλης Γρηγοριάδης είναι ο τελευταίος φύλακας του επιχειρηματία. Τον είχαν πείσει να έρθει αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη στις 18 Σεπτεμβρίου για να αναλάβει τη φύλαξη του επιχειρηματία με την υπόσχεση ότι θα πάρει μερίδιο 100.000 ευρώ.

Ο 60χρονος Χρήστος Παντρεμένος και ο 45χρονος Μανόλης Σταγογιάννης, εκτός από την εμπλοκή τους στην απαγωγή, ασχολούνταν με δράσεις που στόχευαν στη ματαίωση πλειστηριασμών ακινήτων.

Προκαταρκτική έρευνα

Χθες έγινε γνωστό ότι υπήρξε αυτεπάγγελτη παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ηρακλείου σε σχέση με τη διαρροή στα ΜΜΕ υλικού της δικογραφίας που αφορά προσωπικά δεδομένα του απαχθέντος και μελών της οικογένειάς του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δοθεί παραγγελία για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας κατά παντός υπευθύνου