το φράγμα Αποσελέμη βρίσκεται ήδη λίγο πριν την υπερχείλιση

Τα φερτά υλικά και οι μεγάλες ποσότητες νερού μπλόκαραν τη λειτουργία του

Πριν ακόμα μπούμε στον χειμώνα, το φράγμα Αποσελέμη βρίσκεται ήδη 3,5 μέτρα πριν την υπερχείλιση του, ενώ το Σαββατοκύριακο κυριολεκτικά δοκιμάστηκαν τα όρια του διυλιστηρίου, που βρέθηκε μια ανάσα πριν από τη διακοπή της λειτουργίας του.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής διαχείρισης συγκοινωνιακών και υδραυλικών έργων ΟΑΚ κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τα ξημερώματα της Κυριακής το φράγμα δέχτηκε απίστευτες ποσότητες νερού, το οποίο όμως ήταν θολό και λόγω της καταιγιστικής βροχής έπεφταν συνεχώς φερτά υλικά. «

Είχαμε πολλαπλάσια θολότητα από αυτή που συνήθως αντιμετωπίζουμε  και για να μπορέσει να βγει το νερό καθαρό μας ζόρισε πάρα πολύ σε όλα τα στάδια επεξεργασίας του νερού. Φτάσαμε μια ανάσα πριν από τη διακοπή της λειτουργίας του διυλιστηρίου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το στέλεχος του ΟΑΚ, από την Παρασκευή το βράδυ μπήκαν 5 εκατομμύρια κυβικά νερού, λόγω της δυνατής βροχόπτωσης που σημειώθηκε στην περιοχή, στο οποίο κάνουμε προληπτικά ελεγχόμενη εκκένωση για να χαμηλώσουμε τη στάθμη λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας που άρχισε από χθες το βράδυ να εκδηλώνεται.

Όπως εξηγεί ο κ. Μαμαγκάκης «αφαιρούμε ποσότητα νερού για να μπορέσει ο ταμιευτήρας να αντέξει να μην υπερχειλίσει γρήγορα και να έχουμε ελεγχόμενη υπερχείλιση. Επίσης, έχουμε κλείσει τις ιρλανδικές διαβάσεις στις Ποταμιές, έχουμε ειδοποιήσει τον κόσμο να λαμβάνει μέτρα προστασίας.

Ο ίδιος εξηγεί ότι τα 5 εκατομμύρια κυβικά νερού αντιστοιχεί στο ήμισυ της ποσότητας του νερού ύδρευσης που δώσαμε πέρυσι  στον Άγιο Νικόλαο στη Χερσόνησο και στο Ηράκλειο που αθροιστικά πήραν 10 εκ. κυβικά νερού. Όπως είναι γνωστό το φράγμα χωράει 25,3 εκ κυβικά νερού, σήμερα στο εσωτερικό του βρίσκονται  21 εκ κυβικά νερού και είναι θέμα χρόνου η υπερχείλιση του.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαμαγκάκης, οι μεγαλύτερες ποσότητες νερού δεν κατέβηκαν από το Χώνο από όπου έπεσαν ποσότητες νερού σε μια προσπάθεια να αποφορτιστεί το Οροπέδιο.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες κατέβηκαν από το Κράσι και τις Γωνιες από το φαράγγι της Ρόζας από όπου υπήρχε καταιγιστική ροή  που έφερνε το νερό θολό και γεμάτο φερτά υλικά. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν η διύλιση του νερού να δυσκολέψει απίστευτα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το διυλιστήριο επεξεργάζεται 1400 με 1500 κυβικά την ώρα  και τις δύο συγκεκριμένες μέρες έφτασε κυριολεκτικά στα όρια του.

Όπως εξηγεί ο κ. Μαμαγκάκης το συγκεκριμένο θέμα έχει και άλλη ανάγνωση που συνδέεται με το γεγονός ότι η εντατικοποίηση της σύνθετης διαδικασίας της διύλισης σε κάθε στάδιο της έχει μοιραία ένα αυξημένο κόστος. Για την ακρίβεια, το κόστος της επεξεργασίας είναι δέκα φορές  πιο ακριβό, όχι μόνο σε σχέση με τα χημικά που χρησιμοποιούνται, αλλά και σε σχέση με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που εκτινάσσεται στα ύψη.

Η λάσπη ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με άλλες χρονιές, και είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει τόσο νωρίς πριν ακόμα μπούμε στον χειμώνα. Επίσης, είναι εντυπωσιακό, Νοέμβρη μήνα να γίνεται ελεγχόμενη υπερχείλιση κάτι που γίνεται χρονικά πολύ αργότερα μετά τον Ιανουάριο κατά μέσο όρο.

Είναι η Τρίτη συνεχή χρονιά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια έντονα καιρικά φαινόμενα καταιγιστικής βροχής που μάλιστα ξεκινά τόσο νωρίς. Αυτό είναι μια κρίσιμη παράμετρος και επίσης θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα, το κόστος του νερού ανεβαίνει κατακόρυφα, και καταρρίπτεται κάθε επιχείρημα  για τη δωρεάν παροχή του λόγω υπερχείλισης.