Λίγα και πανάκριβα τα σπίτια για φοιτητές στο Ηράκλειο
Σε εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση εξελίσσεται η αναζήτηση φοιτητικής στέγης στο Ηράκλειο

Κοντά στα 500 ευρώ το μήνα κοστίζει το μηνιαίο μίσθωμα για το ιδανικό φοιτητικό σπίτι στο Ηράκλειο, όπως διαπιστώνουν οι γονείς που ήρθαν στο νησί μας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων, ψάχνοντας τον χώρο που θα στεγάσει τα παιδιά τους για το διάστημα των σπουδών.

Αν η πρώτη ψυχρολουσία έρχεται από την τιμή, η δεύτερη που ακολουθεί είναι πως τα σπίτια που έχουν μείνει είναι λίγα και σε λίγο δεν θα υπάρχουν καθόλου στις προδιαγραφές που επιθυμούν. Σε αυτό το σημείο η αγωνία εντείνεται και αρχίζουν οι υποχωρήσεις στο θέμα των απαιτήσεων.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε μιλώντας στην “Π” η πρόεδρος των μεσιτών Ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη: “Με την ανακοίνωση των βάσεων τα τηλέφωνα στα μεσιτικά γραφεία πήραν… φωτιά για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης στο Ηράκλειο.

Αυτήν την στιγμή υπάρχουν ακόμα σπίτια στο Ηράκλειο, έστω και αν δεν ικανοποιούν τις αρχικές απαιτήσεις των υποψήφιων ενοικιαστών αλλά δεν ξέρουμε ακόμα για πόσο, καθώς όσο περνούν οι ώρες τα σπίτια ενοικιάζονται”.

Ποιο όμως είναι το ιδανικό σπίτι για ένα φοιτητή στο Ηράκλειο. Όπως προκύπτει, όχι μόνον από τη φετινή εμπειρία, αλλά και διαχρονικά από την αναζήτηση στέγης οι φοιτητές ψάχνουν σπίτι με τις παρακάτω προδιαγραφές:

  •  Να είναι 35 ως 40 τετραγωνικά, δίχωρο, επιπλωμένο και σε καλή κατάσταση
  •  Να βρίσκεται όσο πιο κεντρικά γίνεται στο Ηράκλειο
  •  Αν δεν είναι στο κέντρο να βρίσκεται κοντά στην κεντρική αρτηρία που ξεκινά από το αεροδρόμιο Ηρακλείου που διασχίζει την πόλη και μέσω της Λ.62 Μαρτύρων καταλήγει στις σχολές του ΕΛΜΕΠΑ ή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πόσο όμως κοστίζει ένα τέτοιο διαμέρισμα;

Όπως λέει η κ. Μαυράκη: “ένα σπίτι με αυτές τις προδιαγραφές στο κέντρο του Ηρακλείου κοστίζει από 11 ως 15 ευρώ το τετραγωνικό μηνιαίως. Έτσι ένα φοιτητικό σπίτι, ανάλογα με την κατάστασή του και την τοποθεσία του φθάνει και τα 500 ευρώ”.

Η πρόεδρος των μεσιτών Άρτεμις Μαυράκη

Φυσικά αν οι φοιτητές επιλέξουν για περιοχή που δεν είναι τόσο κεντρική, αλλά ωστόσο έχει συγκοινωνία που εξυπηρετεί για τα πανεπιστήμια μπορούν να βρουν από 8 ως 10 ευρώ το τετραγωνικό, με τις γκαρσονιέρες ανάλογα με την κατάστασή τους να ξεκινούν από 300 ευρώ.

Οι γκαρσονιέρες που βρίσκονται κοντά το Πανεπιστήμιο είναι προτιμητέες κυρίως από πρωτοετείς φοιτητές, αφού όταν μείνουν μια χρονιά και γνωρίσουν καλύτερα την πόλη προτιμούν να μείνουν περισσότερο κεντρικά, ώστε να μην χρειάζονται αυξημένα έξοδα τις βραδινές ώρες που επιστρέφουν στα σπίτια τους από εξόδους και διασκεδάσεις.

Για τις πρωινές ή και απογευματινές ώρες που λειτουργούν τα Πανεπιστήμια κάνουν χρήση της αστικής συγκοινωνίας.

´Ανάσα η εγκατάλειψη των Airbnb

Η κατάσταση στο χώρο της εξεύρεσης φοιτητικής στέγης είναι πιεσμένη όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή τονίζει μιλώντας στην “Π” ο πρόεδρος της ένωσης ιδιοκτητών ακινήτων Κώστας Αράπογλου, επισημαίνοντας ότι γενικότερα υπάρχει έλλειψη σπιτιών στο Ηράκλειο.

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων Κώστας Αράπογλου

Η αναζήτηση για φοιτητική στέγη επιδείνωσε το πρόβλημα ιδιαίτερα στις περιοχές του κέντρου και κοντά στις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Μια ´ανάσαª στην ιστορία αυτή η εγκατάλειψη των Airbnb από κάποιους ιδιοκτήτες, αφού όπως επισημαίνει ο κ. Αράπογλου:

“Είναι παρήγορο το γεγονός πως κάποια διαμερίσματα που είχαν δηλωθεί ως Airbnb μετατρέπονται ξανά σε μακροχρόνιας μίσθωσης καθώς αυτή η ιστορία τελικά δεν πήγε καλά”. Το πρόβλημα εντείνεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ιδιοκτητών ακινήτων, αφού δεν χτίζονται πλέον νέες κατοικίες για ενοικίαση στο Ηράκλειο κυρίως για δύο λόγος.

Ο πρώτος αφορά στην μη επέκταση του σχεδίου πόλης και ο δεύτερος η υπέρογκη φορολογία στο χώρο του ακινήτου, αφού ως τις 12.000 ευρώ από ενοίκια ο ιδιοκτήτης πληρώνει 15%, ως 35.000 35% και πάνω από 35.000 στο 45%.

Αν σε αυτά υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ, οι φθορές του οικήματος κ.λπ. το πραγματικό ποσό που καταλήγει στην τσέπη του ιδιοκτήτη υπολείπεται κατά πολύ του ποσού που εμφανίζεται ως ενοίκιο. Ωστόσο, το ζήτημα που θα επέφερε μια πραγματική ανακούφιση στο πρόβλημα σύμφωνα με τον κ.Αράπογλου:

“ενώ έχουν συμβασιοποιηθεί η ανέγερση φοιτητικών κατοικιών και στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, δεν έχει ξεκινήσει η ανέγερσή τους. Οι κατοικίες αυτές, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα στέγαζαν 3.000 φοιτητές”.

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι την έλλειψη φοιτητικής στέγης στο Ηράκλειο επιδεινώνουν άλλοι δύο παράγοντες: οι αναπληρωτές που επίσης αναζητούν σπίτια αλλά και οι άνθρωποι που ήρθαν από άλλες περιοχές για να δουλέψουν στον τουρισμό στην Κρήτη.

“Πόλεμος” σε εξέλιξη μεταξύ ενοικιαστών – ιδιοκτητών

Η έλλειψη ισορροπίας στην αγορά φοιτητικής στέγης στο Ηράκλειο δημιουργεί έναν ιδιότυπο “πόλεμο” μεταξύ υποψηφίων ενοικιαστών και ιδιοκτητών, καθώς όλοι θεωρούν τους εαυτούς τους αδικημένους.

Οι πρώτοι γιατί καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ενοίκια, και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς όταν μια φοιτητική γκαρσονιέρα κοστίζει πάνω από μισό μισθό, και οι δεύτεροι που επιμένουν ότι τα έξοδα κατασκευής, συντήρησης και φορολογίας ενός σπιτιού είναι τεράστια.

Στην πραγματικότητα έχει σημασία από ποια πλευρά θα το δει κανείς. Πάντως, όπως λέει η κ. Μαυράκη: “Παντού υπάρχουν τα πάντα. Υπάρχουν ιδιοκτήτες που ζητάνε υπέρογκα ενοίκια για σπίτια που δεν είναι σε καλή κατάσταση, υπάρχουν και ενοικιαστές που δεν τηρούν τους όρους των συμβολαίων που υπογράφουν.

Υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες που δίνουν βαρύτητα στην καλή σχέση και την αξιοπιστία των ενοικιαστών σε βάρος του υψηλού ενοικίου που θα πετύχαιναν, χωρίς όμως να είναι ο κανόνας. Σίγουρα οι φοιτητές ως ενοικιαστές είναι προτιμητέοι γιατί η ελληνική οικογένεια θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πληρώσει τα έξοδα του παιδιού της”.

Μια τάση πάντως που υπήρχε παλαιότερα για συγκατοικήσεις φοιτητών σε μεγάλα σπίτια, αν και θα αποτελούσε μια οικονομική λύση έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί στο Ηράκλειο του 2024. Όπως λέει η κ. Μαυράκη: “πλέον έχει αλλάξει ο κόσμος, κάθε παιδί προτιμά να μένει μόνο του είτε για την άνεσή του, είτε γιατί φοβάται όταν δεν γνωρίζει από πριν τους συγκατοίκους του.

Έτσι οι όποιες συγκατοικήσεις γίνονται, αφορούν σε αδέλφια, συγγενείς ή και φίλους από το σχολείο”.