Περιστοιχισμένος από ανθρώπους – ”ασπί-δα” που τον αγαπούν, όπως τη σύζυγό του, την μητέρα του, τον αδελφό του, φίλους καρδιακούς αλλά και αστυνομικούς που τον πλαισίωναν με διακριτικό τρόπο, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης εισήλθε στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης λίγο μετά τις 9 το πρωί.
Είναι το κεντρικό πρόσωπο της μεγαλύτερης σε διάρκεια απαγωγής στην Ευρώπη, έζησε έξι εφιαλτικούς μήνες στα χέρια των απαγωγέων του, μεγάλα διαστήματα ήταν αλυσοδεμένος σαν το σκυλί, υπήρξαν στιγμές που λύγισε και ίσως φοβήθηκε ότι δεν θα ξαναδεί το φως του ήλιου και τους αγαπημένους του.
Ο άνθρωπος που έζησε όσα δεν έχει ζήσει άλλος σε παρόμοια κατάσταση μπήκε στη δικαστική αίθουσα με ένα πλατύ χαμόγελο.
Κατάφερε να μην δείξει ίχνος νευρικότητας και ας ήταν λίγα μέτρα πιο πέρα οι κατηγορούμενοι για την απαγωγή του.
Συνυπήρξαν στον ίδιο χώρο, όμως αυτή τη φορά οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Εκείνος είναι ελεύθερος, ασφαλής, χαμογελάει, πιάνει το χέρι των αγαπημένων του, τους αγκαλιάζει σφιχτά, δεν είναι αναγκασμένος να φοράει κουκούλα, ούτε αλυσίδα στο χέρι ή στο πόδι. Μπορεί να κοιτάξει ξανά τον ουρανό που… παιχνιδίζει.
Δεν μπορούν να του το στερήσουν πια. Το χαμόγελό του το νιώθεις ότι είναι αληθινό και είναι η δική του «ασπίδα» στην «αναγεννημένη» του ζωή που ξεκίνησε μετά την απελευθέρωσή του εκείνο το ξημέρωμα της 2ας Οκτωβρίου του 2017. Η απόφασή του να μην δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής είναι απολύτως εξηγήσιμη.
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης δεν είναι υπεράνθρωπος, επέλεξε αυτή τη στάση (και το έκανε ξεκάθαρο και κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης) επειδή θέλει να προχωρήσει μπροστά και το παλεύει δυνατά μέσα του με τη στήριξη των δικών του ανθρώπων, απαλλαγμένος από μίση και εκδικητικότητα. Άλλωστε ξέρει ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της.
Η μοναδική φράση που «χάρισε» στους δημοσιογράφους που τον «πολιόρκησαν» κατά την έξοδό του από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου περικλείει όλο το νόημα της ζωής του. Με την χαρακτηριστική ευγένεια που τον διακρίνει και τοποθετώντας το χέρι του στο ύψος της καρδιάς, χαρακτηριστική κίνηση ευγνωμοσύνης, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης τα είπε όλα, μέσα σε μία λιτή φράση: «Για μένα είναι όλα καλά τώρα!». Ο 54χρονος επιχειρηματίας διψά να ζήσει το τώρα και να αφήσει στο παρελθόν το χθες και ας είναι δύσκολο να ξεχάσει.
Διακοπή λόγω διορισμού συνηγόρου
Αυτή τη φορά οι έγκλειστοι είναι εκείνοι που κατηγορούνται για την πολύμηνη ομηρεία του. Οι περισσότεροι αμίλητοι και σκυθρωποί, αποφεύγουν να ανταλλάξουν την παραμικρή κουβέντα μεταξύ τους. Μόλις ένας-δύο δείχνουν πιο… χαλαροί, πού και πού «σκάνε» και ένα χαμόγελο. Κάθονται με πλάτη στο ακροατήριο όπου ήδη βρίσκεται ο Μιχάλης Λεμπιδάκης και ενδιάμεσα στέκονται αστυνομικοί και υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Αλικαρνασσού.
Τα βλέμματά τους δεν ανταμώθηκαν χθες αφού η διαδικασία διακόπηκε για την Πέμπτη οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει με την κατάθεση του 54χρονου επιχειρηματία. Έτσι δεν χρειάστηκε να κατευθυνθεί προς την πλευρά τους, να περάσει «ξυστά» από δίπλα τους και να σταθεί ακριβώς μπροστά τους. Με το που μπήκε στην αίθουσα, κινήθηκε προς τους συγγενείς και φίλους που ήδη βρίσκονταν στο ακροατήριο.
Τους χαιρέτησε, τους φίλησε, συνομίλησε για λίγο μαζί τους και κάθισε σε μία από τις μεσαίες σειρές. Εκεί έσπευσε να τον χαιρετήσει με θερμή χειραψία ο συνήγορος υπεράσπισης του 44χρονου Ρεθυμνιώτη ιδιοκτήτη της μάντρας που αποτέλεσε και το τελευταίο κρησφύγετο της ομηρείας του, Σάκης Κεχαγιόγλου. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ανταπέδωσε την χειραψία με το ίδιο πλατύ χαμόγελο στα χείλη.
Οι δύο είχαν συναντηθεί μήνες πριν στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου όπου υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αποδέχτηκε να συναντήσει τον 44χρονο ιδιοκτήτη της μάντρας, μετά από αίτημα του τελευταίου. Ο 54χρονος επιχειρηματίας φέρεται να είπε στην ανακρίτρια ότι ο 44χρονος «του είχε συμπεριφερθεί ανθρώπινα σε προσωπικό επίπεδο». Ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος κατηγορούμενος με τον οποίο ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είχε αυτό το τετ-α-τετ.
Οι οχτώ προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη δικαστική αίθουσα από την εσωτερική σκάλα που υπάρχει στη δυτική πλευρά του κτηρίου. Εμφανώς αδυνατισμένος μετά την επέμβαση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε ο 44χρονος ιδιοκτήτης της μάντρας. Λίγο αργότερα κλήθηκαν στο εδώλιο και οι τέσσερις κατηγορούμενοι, οι οποίοι βρίσκονται εκτός φυλακής, καθώς τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.
Ένας εξ αυτών, ο 46χρονος Ρεθυμνιώτης, ο οποίος διαμένει στην Αθήνα και στον οποίο το κλητήριο θέσπισμα αποδίδει ηγετικό ρόλο, δήλωσε ότι δεν έχει συνήγορο υπεράσπισης και ζήτησε να του διοριστεί δικηγόρος. Αν και η έδρα απευθύνθηκε κατ’ επανάληψη στους συνηγόρους της υπόθεσης, οι οποίοι ήδη γνωρίζουν τη δικογραφία, να αναλάβουν την υπεράσπισή του προς διευκόλυνση της διαδικασίας, δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση και έτσι το δικαστήριο διόρισε συνήγορο στον οποίο δόθηκε προθεσμία μέχρι την Πέμπτη να μελετήσει (στο μέτρο του δυνατού) την δικογραφία – “μαμούθ”.
Το αίτημα της υπεράσπισης να δοθεί περισσότερος χρόνος δεν έγινε δεκτό, με την έδρα να ξεκαθαρίζει ότι η δίκη θα διεξάγεται απρόσκοπτα στις συνεδριάσεις που θα καθορίζονται, καθώς η εν λόγω αίθουσα, η οποία είναι και η μόνη κατάλληλη, δεν μπορεί να είναι διαθέσιμη όποτε το επιθυμούν οι συνήγοροι.
Στο ακροατήριο χθες βρέθηκαν και συγγενείς κατηγορουμένων, κυρίως από το Ρέθυμνο.