Λεμπιδάκης - κατάθεση

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσουν οι απολογίες των δώδεκα κατηγορουμένων. Με την κατάθεση ουσιώδη μάρτυρα αστυνομικού ολοκληρώθηκε χθες η εξέταση των μαρτύρων του κατηγορητηρίου και πλέον από Δευτέρα θα εξεταστούν οι μάρτυρες υπεράσπισης.

Αν υπάρξουν… εκπλήξεις στις απολογίες (όπως τουλάχιστον είχε προαναγγείλει στην έναρξη της δίκης συνήγορος κατηγορουμένου)  ουδείς το γνωρίζει, φαίνεται όμως μάλλον απίθανο με βάση το πώς έχει εξελιχθεί μέχρι στιγμής η ακροαματική διαδικασία. Παράγοντες της δίκης αλλά και έμπειροι νομικοί που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις από επαγγελματικό ενδιαφέρον τολμούν να την χαρακτηρίσουν ως «άνευρη, άοσμη και άχρωμη».

Μία δίκη που κάποιες στιγμές άγγιξε τα όρια του ανιαρού, υπό την έννοια ότι όλες οι καταθέσεις, ή σχεδόν όλες, κινήθηκαν αυστηρά στο πλαίσιο της δικογραφίας, χωρίς παρεκκλίσεις, σαν να έχει δοθεί ένας «πιλότος» βάσει του οποίου τοποθετήθηκαν όλοι οι εξεταζόμενοι μάρτυρες. Οι όποιες …υπερβάσεις ήταν «ανώδυνες» και επί της ουσίας συντασσόμενες στο γενικότερο κλίμα «δεν ξέρω, δεν απαντώ» ή «δεν μπορώ να κάνω εικασίες, δεν εκφράζω εκτιμήσεις».

Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι οι περισσότεροι μάρτυρες επέλεξαν (προφανώς υπό καθεστώς φόβου) να καταθέσουν τα απολύτως απαραίτητα, κινούμενοι σε ασφαλείς οδούς, αποφεύγοντας να επεκταθούν στην κατάθεση άλλων στοιχείων ή πληροφοριών που ενδεχομένως τους έβαζαν σε άλλες περιπέτειες.

Ελάχιστοι ήταν εκείνοι (αστυνομικοί) που στη ροή του λόγου προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω, εκφράζοντας την προσωπική τους άποψη από την εμπειρία τους στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών, για κάποιους κατηγορούμενους ή ύποπτους που δυστυχώς βρίσκονται εκτός εδωλίου ελλείψει στοιχείων. Ακόμα και η συμμετοχή των συνηγόρων υπεράσπισης στην ακροαματική διαδικασία δεν είναι εκείνη που θα περίμενε κάποιος σε μία τέτοια υπόθεση.

Έμπειροι δικηγόροι που διακρίνονται για τη μαχητικότητά τους στα έδρανα, έχουν επιλέξει μια μάλλον… υποτονική στάση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αποφεύγοντας τις πολλές ερωτήσεις προς τους μάρτυρες. Και αυτό είναι κάτι που λέει πολλά για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Το βασικότερο όμως όλων είναι ότι βασικοί πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας κατάφεραν να παραμείνουν εκτός κατηγορητηρίου. Πρόσωπα με ονοματεπώνυμο που αποδείχτηκαν εξυπνότερα  και γλιστρήσαν σαν χέλια από τα χέρια των διωκτικών Αρχών. Και αυτό είναι κάτι που εξοργίζει δικαστές, εισαγγελείς και αστυνομία. Τους ξέρουν, τους ακούμπησαν αλλά δεν μπόρεσαν να τους στείλουν κατηγορούμενους.

Το drone και το κλάμα του κατηγορούμενου

Χθες με την κατάθεση ουσιώδη μάρτυρα αστυνομικού ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων του κατηγορητηρίου. Ο μάρτυρας αστυνομικός με σαφή και απόλυτο τρόπο περιέγραψε τις κινήσεις των απαγωγέων της ημέρας της αρπαγής και τον άψογο συντονισμό τους.

Μέχρι και σήμερα, όπως είπε, παρά τις έρευνες που έγιναν, δεν έχει εντοπιστεί το τρίτο όχημα που είχε εμπλακεί στην απαγωγή, το μαύρο τζιπ Cherokee. Έγιναν επισταμένως έρευνες για τον εντοπισμό του, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι Αρχές είχαν κινητοποιηθεί και για ένα τζιπ που βρέθηκε καμένο στον Ψηλορείτη, όμως δεν ήταν το εμπλεκόμενο όχημα.

Αναφέρθηκε ακόμα στην παρακολούθηση του 23χρονου κατηγορούμενου από τα Σφακιά, την επομένη της αποτυχημένης επιχείρησης στον Βρασκά. Στις συναντήσεις που είχε με συγκατηγορουμένους  του σε Φραντζεσκιανά Μετόχια και Καλονύχτι, λαμβάνοντας όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις.

Για το περιστατικό στον ΒΟΑΚ που αποτέλεσε την αντίστροφη μέτρηση για την ταυτοποίηση των πρώτων υπόπτων (είναι το περιστατικό με τους τρεις κατηγορούμενους που επέβαιναν σε όχημα και τους αποδίδεται ότι εν  κινήσει έστελναν sms στην οικογένεια του απαχθέντος) ο αστυνομικός ανέφερε ότι από τότε τους θεωρούσαν δράστες της απαγωγής και όχι απλά υπόπτους.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιτήρηση που έκαναν στο τελευταίο κρησφύγετο, στη μάντρα του 44χρονου, στη γέφυρα της Ζουριδας. Όπως περιέγραψε επί  τρεις νύχτες υπό καταρρακτώδη βροχή ήταν κρυμμένοι σε δένδρα και σε σκίνους και «έκοβαν» κίνηση. Ήταν τόσο καλά κρυμμένοι που δεν έγιναν αντιληπτοί ούτε από drone που είχε σηκωθεί στην περιοχή!

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η κατάθεσή του ο αστυνομικός θέλησε να πει στο δικαστήριο ότι την ημέρα απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη και μεταβαίνοντας στο σπίτι του 47χρονου αγρότη από το Ρέθυμνο για να τον συλλάβουν, ο τελευταίος ξέσπασε σε κλάματα στη θέα των αστυνομικών. «Αυτό έγινε και θεωρώ χρέος μου να το αναφέρω» είπε, με τον 47χρονο κατηγορούμενο να σπεύδει να του σφίξει το χέρι σε ένδειξη ευγνωμοσύνης.