Σε ιστορικό κραχ από τη λειψυδρία η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, όπου οι Δήμοι διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλο, καταθέτουν αιτήματα για την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τη Μεσσαρά να βρίσκεται κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα.
Μετά τους δήμους Φαιστού και Βιάννου που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αντίστοιχο αίτημα κατέθεσαν οι Δήμοι Μινώα και Αρχανών Αστερουσίων. Όμως την ίδια στιγμή και στους υπόλοιπους δήμους η κατάσταση είναι κυριολεκτικά οριακή, αφού οι ανάγκες ζήτησης του νερού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών βρίσκονται στα ύψη και μια πιθανή ζημιά μπορεί να προκαλέσει τρομακτική αποδιοργάνωση.
Έτσι, η μισή Περιφερειακή Ενότητα του Ηρακλείου βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο βασικός λόγος που οι Δήμοι ζητούν να μπουν σε αυτό το καθεστώς, είναι επειδή με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να διασφαλίζουν μια έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσουν σε εργασίες αντικατάστασης δικτύων ή ανόρυξης γεωτρήσεων και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να διαχειριστούν το βάρος των αδειοδοτήσεων που απαιτεί η έκδοση της τυπικής άδειας.
Στο Δήμο Μινώα
Με τα πέντε φράγματα του δήμου Μινώα (Αμουργελών, Καραβάδου, Σχοινιά, Ινίου, Παρτήρων) να είναι σε πλήρη αδυναμία να καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργούμενων εκτάσεων που ποτίζουν και τις ανάγκες ύδρευσης να γίνονται εκρηκτικές, ο δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου καταθέτει αίτημα για την κήρυξη του δήμου του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο ίδιος με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ενιαίος και όπως είναι φυσικό το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν περιορίζεται στα διοικητικά όρια του ενός Δήμου, αλλά επεκτείνεται και συνολικά.
Έτσι παράλληλα με την άρδευση υπάρχουν ισχυρές πιέσεις στην ύδρευση, ειδικά στα χωριά Δεμάτι και Γαλατάς, όπου η γεώτρηση που τροφοδοτεί την περιοχή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πόσιμο επειδή βγάζει ποσότητες γύψου.
Άρα τίθεται ζήτημα χρηματικής ενίσχυσης του Δήμου για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων και παράλληλα για την εγκατάσταση δικτύων που θα μεταφέρουν νερό σε περιοχές που το στερούνται. Χαρακτηριστικά αναφέρει την περίπτωση του Πανοράματος των Αμουργελλών και του Στείρωνα που εδώ και 20 χρόνια παίρνουν νερό με το βυτίο (!).
Αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν τονίζει ο δήμαρχος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν να διαιωνίζονται τέτοιες καταστάσεις σε βάθος χρόνου.
Δήμος Αρχανών Αστερουσίων
Σε κλοιό αφόρητης πίεσης ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων, σύμφωνα με το δήμαρχο Μ. Κοκοσάλη, ο οποίος περιγράφει ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του δήμου είναι απίστευτα πιεσμένη επειδή υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο δίκτυο υδροδότησης και την ίδια στιγμή έχει πέσει η στάθμη του νερού στις υφιστάμενες γεωτρήσεις.
Το πρόβλημα είναι ότι επειδή πέφτει κατακόρυφα η στάθμη του νερού, καίγεται ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός των γεωτρήσεων και το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Μεγάλες πιέσεις λόγω έλλειψης νερού, δέχεται ο Πύργος, ο Χάρακας, το Μελιδοχώρι, ενώ συνεχώς ο Δήμος δέχεται νέα αιτήματα για συνδέσεις άρδευσης από καλλιεργητές της περιοχής.
Στο Δήμο Βιάννου Μετά το Δήμο Φαιστού και ο δήμος Βιάννου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας με απόφαση την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, «από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης και για έναν μήνα, ήτοι έως και 5 Αυγούστου 2024».
Ο κ. Μπαριτάκης, τονίζει ότι όλο το παραλιακό μέτωπο του δήμου δέχεται μεγάλες πιέσεις στους παραλιακούς οικισμούς όπου έχει αυξηθεί η ζήτηση του νερού. Μεγάλες πιέσεις ζήτησης νερού έχει ο Βαχός, ο Άγιος Βασίλειος, ο Κερατόκαμπος, το Λουτράκι… και όπως τονίζει ο δήμαρχος είναι σημαντικό να ανοίξουν νέες γεωτρήσεις νερού άμεσα.
Ο ίδιος καλεί τους δημότες για μια ακόμη φορά να ακολουθήσουν τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί ήδη από τη Δημοτική Αρχή, σε μια προσπάθεια διαχείρισης των υδάτινων πόρων του δήμου και αντιμετώπισης του σοβαρού προβλήματος της λειψυδρίας.