“Λαοθάλασσα” στη Σητεία για να σωθεί το νοσοκομείο που αφέθηκε στην τύχη του
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ

Η υγεία πνέει τα λοίσθια στην Κρήτη και οι πολίτες αλλά και οι γιατροί στον δημόσιο  και τον ιδιωτικό τομέα κινητοποιούνται προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί.

Οι κάτοικοι της Σητείας βλέπουν το νοσοκομείο τους να διαλύεται χωρίς γιατρούς.  Έκλεισαν χθες τα καταστήματά τους και βγήκαν στους δρόμους, διεκδικώντας το αυτονόητο. Να έχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες περίθαλψης, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουν γιατρούς στο Ηράκλειο.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Σητείας ζήτησε από τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση που διοργανώνουν από κοινού οι φορείς, οι επαγγελματικές οργανώσεις, το Εργατικό κέντρο, ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου Σητείας, ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Νοσοκομείου, διαδηλώνοντας για την υποβάθμιση του νοσοκομείου Σητείας το οποίο σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζόμενων οδηγείται στο κλείσιμο και σύσσωμη η κοινωνία ανταποκρίθηκε.

Το απόγευμα έκλεισαν προειδοποιητικά την εθνική οδό Σητεία-Άγιος Νικόλαος και πραγματοποίησαν  συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Πλατανάρια.

Προειδοποιούν ότι εάν η κυβέρνηση δείξει αδιαλλαξία, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά για την στήριξη του νοσοκομείου, οι κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν άμεσα και σε υψηλότερους τόνους.

«Το νοσοκομείο βρίσκεται σε φάση πλήρους υποβάθμισης, χωρίς μεταξύ άλλων παθολόγους και παιδίατρους και δεν προκηρύσσονται νέες θέσεις» είπε στην «Π» η κ. Έφη Γκαβανόζη, μέλος της Διοίκησης των νοσοκομειακών γιατρών Λασιθίου.Η ίδια τόνισε ότι ο κόσμος της Σητείας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για κινητοποιήσεις και όπως σχολίασε χαρακτηριστικά δεν υπήρχε ανοικτό ούτε περίπτερο.

«Χρειαζόμαστε νοσοκομείο κι εσείς το κάνετε Κέντρο Υγείας»

Χθες το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα παρέδωσε ψήφισμα στην διοικήτρια του νοσοκομείου, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Είναι απόλυτα κατανοητό ότι ένα Νοσοκομείο είναι ζωντανός οργανισμός, ευμετάβλητος, εξαρτώμενος από τη γραφειοκρατία, τον ανθρώπινο αλλά και άλλους, απρόβλεπτους παράγοντες, που επηρεάζουν συχνά την λειτουργία του.

Όμως, το Νοσοκομείο Σητείας, στην παρούσα φάση, δεν έχει απλώς κάποια συνήθη προβλήματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς. Η κατάστασή του είναι τραγική. Υπολειτουργούν βασικές κλινικές, όπως η Παθολογική, η Παιδιατρική, το Ακτινολογικό, που διαθέτουν ένα ή κανένα γιατρό ﮲ και οι άλλες δε κλινικές έχουν μεγάλες ελλείψεις και προβλήματα. Η περίπτωση του Νοσοκομείου μας, θεωρούμε ότι εντάσσεται ναι μεν στη γενικότερη κακή κατάσταση του ΕΣΥ, παράλληλα όμως έχει στοχοποιηθεί, αφού, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον νέο νοσοκομειακό χάρτη που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, όπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων και διοικητικών παραγόντων, είναι η υποβάθμισή του και η μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας.

Δεν υπάρχει  καμιά προοπτική ανάπτυξης χωρίς τις απαραίτητες παροχές υγείας.Να σημειώσουμε ότι ο πληθυσμός του δήμου μας υπερβαίνει πλέον τις 20 χιλιάδες, σύμφωνα με τη τελευταία απογραφή, πολλαπλασιάζεται δε κατά τους θερινούς μήνες.Είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Κρήτης, έχει πολλά ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, εξυπηρετεί δε τα γειτονικά νησιά Κάσο και Κάρπαθο.Παράλληλα, έχει κάκιστο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο και ουσιαστικά είναι απομονωμένος.

Για όλα τα παραπάνω, δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε κανέναν σχεδιασμό που στοχεύει στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας».

Απεργούν οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί

Εντωμεταξύ τα διαγνωστικά κέντρα και πολυιατρεία της Κρήτης, στο πλαίσιο παγκρήτιας απεργιακής κινητοποίησης των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών, διαμαρτύρονται για τις τεράστιες, όπως αναφέρουν, περικοπές αποζημιώσεων από τον ΕΟΠΥΥ και ζητούν «ανάσα» ρευστότητας που θα καθορίσει την επιβίωσή τους.

Από χθες έως και τις 22 Σεπτεμβρίου  δεν πραγματοποιούν εξετάσεις μικροβιολογικές, ακτινολογικές κ.α. μέσω ΕΟΠΥΥ. Αίτημά τους είναι η  κατάργηση κυρίως του «claw back», της υποχρεωτικής δηλαδή, επιστροφής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ λόγω υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού που φθάνει έως και το 70% των δεδουλευμένων τους, γεγονός που όπως τονίζουν   «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής στη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή».