ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΑΚΕ

Στην ευθύνη που αναλογεί στην Πολιτεία και στην εκπαιδευτική κοινότητα  όσον αφορά στην αντιμετώπιση των αναγκών των προσφυγόπουλων που βρίσκονται σε μαθητική ηλικία αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, στον χαιρετισμό του, κατά την έναρξη του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΙΑΚΕ (Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών), στο Πολιτιστικό Κέντρο. Κεντρικό θέμα συζήτησης του συνεδρίου ήταν   «Δημοκρατία, δικαιώματα και ανισότητες στην εποχή της κρίσης –  Προκλήσεις στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Β.Λαμπρινός μίλησε για την ιδιαίτερη σημασία του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι αποτελεί γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, καθώς, με τη συμμετοχή πολλών και σημαντικών προσωπικοτήτων, προσεγγίζονται ουσιαστικά ζητήματα της εκπαίδευσης και της έρευνας.

«Στα χρόνια μας, οι δημοκρατικές χώρες, διέπονται από την αντίληψη ότι η μόρφωση αποτελεί δικαίωμα κάθε ανθρώπου, όλων των πολιτών.  Η παιδευτική διαδικασία συνδέεται άμεσα με την πρόοδο, την ανάπτυξη και την κοινωνική ειρήνη. Έτσι, τα προηγμένα κράτη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συμβάλλουν δραστικά προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες εθνικής και διαπολιτισμικής εκπαιδεύσεως.

Σε μιαν εποχή αυξημένης αβεβαιότητας (με πολλά και ανεπίλυτα γεωπολιτικά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή μας), η μακρόχρονη, πολυμέτωπη –οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πνευματική– κρίση έχει επηρεάσει καθοριστικά όλους τους τομείς της χώρας μας. Ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητη και η εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν είναι μόνον η έλλειψη πόρων, η συρρίκνωση και υποστελέχωση των σχολικών και πανεπιστημιακών μονάδων και τα τόσα άλλα, γνωστά από δεκαετίες, προβλήματα της Δημοσίας Διοικήσεως.

Τα τελευταία χρόνια, καίριο θέμα για την Ελλάδα αποτελεί το μεταναστευτικό και η διογκούμενη, εξ αιτίας του, ανθρωπιστική κρίση. Θέμα, που απαιτεί ιδιαίτερη αντιμετώπιση (καθώς δεν φαίνεται ότι θα κοπάσει στο άμεσο μέλλον), και αποφάσεις που θα επιτρέπουν αξιοπρεπείς συνθήκες βίου στον μεταναστευτικό και προσφυγικό πληθυσμό, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην χώρα μας. Στην Πολιτεία και στην εκπαιδευτική κοινότητα αναλογεί η μεγάλη ευθύνη αντιμετώπισης των αναγκών όσων παιδιών βρίσκονται σε μαθητική ηλικία.

Παράλληλα με αυτά τα θέματα, πρέπει να επισημανθεί ότι στον εκπαιδευτικό χώρο, η διαρκής εξέλιξη της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Έρευνας, προσέθεσε στην εποχή μας νέες απαιτήσεις.  Κατ’ ουσίαν: έδειξε την ανεπάρκεια της αρχικής εκπαιδεύσεως και την ανάγκη της «δια βίου μαθήσεως», της συνεχούς ενημερώσεως κι επιμορφώσεως των πολιτών.

Η πολυπλοκότητα των σημερινών κοινωνιών, τα μεγάλα ζητήματα του περιβάλλοντος, απαιτούν από τον πολίτη, υπευθυνότητα, ευαισθησία, γνώση της Ιστορίας και του Πολιτισμού, ενεργό συμμετοχή, μορφωτική επάρκεια. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει ουσιαστικά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στον Δήμο Ηρακλείου, από κοινού με την πολλαπλή υποστήριξη   των σχολικών μονάδων και της εκπαιδευτικής κοινότητας, εντείνουμε τις  ενέργειές μας και προς αυτούς τους τομείς, με σειρά δράσεων και συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής μας. Το  μεγάλο αγαθό της  Παιδείας πρέπει να προστατευθεί και να παραμείνει στο κέντρο της ιστορικής και πολιτισμικής διαδρομής μας».