Λάκκος: Αγανάκτηση των κατοίκων για την ανάπλαση της περιοχής με λάθος σειρά προτεραιοτήτων

Σκουπίδια, τρωκτικά που περιφέρονται στους δρόμους και στις αυλές των σπιτιών του Λάκκου καθώς και καμία μέριμνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για τα ετοιμόρροπα καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής η οποίοι ζητούν από τη δημοτική αρχή να μεριμνήσει για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωή τους.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου, μία από τις δράσεις που έγιναν ήταν να βάψουν τα παλιά σπιτάκια, ετοιμόρροπα, αφήνοντας όμως τα σκουπίδια που αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Αναλυτικά η επιστολή της Ομάδας κατοίκων Λάκκου και ευρύτερης περιοχής προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου

Τα τελευταία χρόνια, κάποια άτομα που δεν ήταν κάτοικοι της περιοχής, για τους δικούς τους λόγους, οραματίστηκαν τη μετατροπή της γειτονιάς μας σε εναλλακτική, κάτι αντίστοιχο με το Γκάζι της Αθήνας, που είναι μια περιοχή η οποία μετά το 2000, εμφανίζει δραστήρια νυχτερινή ζωή στην οποία λειτουργούν νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, καφέ, εστιατόρια αλλά και πίστες, δηλαδή τα λεγόμενα μπουζούκια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους. Έτσι, μέσω του “Lakkos Project” σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια, όπως ισχυρίζονται, ξεκίνησαν παρεμβάσεις σε μια προσπάθεια ανάπλασης-αναγέννησης της ευρύτερης περιοχής.

Μια από τις πρώτες δράσης αυτής της ομάδας, ήταν να βάψουν τα παλιά σπιτάκια, -ετοιμόρροπα τα περισσότερα-, με χρώματα, όπου συμβαίνει το εξής απαράδεκτο κατά την άποψή μας: Τα ετοιμόρροπα κτίρια απέξω γέμισαν με Graffiti, αλλά από μέσα, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες, παρέμειναν τα σκουπίδια που αποτελούν εστίες μόλυνσης, πηγαινοέρχονται τα ποντίκια και από πάνω κρέμονται κεραμίδια, παράθυρα, σοβάδες, τοίχοι, μπαλκόνια, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό για τους μονίμους κατοίκους και τους διερχόμενους πολίτες.

Η αναβάθμιση της συνοικίας του Λάκκου με γνώμονα τον πολιτισμό, προϋποθέτει καθαριότητα και ασφάλεια! Αναρωτιόμαστε λοιπόν, γιατί έβαλαν σε λάθος σειρά τις προτεραιότητες; Γιατί ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια, όταν σχεδίαζαν την ανάπλαση της περιοχής, δεν εξασφάλισαν ένα “Lakkos Project” χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να δώσουν κίνητρα στους ιδιοκτήτες των παλιών σπιτιών να τα καθαρίσουν και να τα επισκευάσουν; Και έπειτα, ας δημιουργούσαν τις τοιχογραφίες οι καλλιτέχνες, εθελοντικά, όπως ισχυρίζονται.

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2019 εγκρίθηκε από το Δημοτικό συμβούλιο, με Δήμαρχο τότε τον κ. Λαμπρινό, με την υπ’ αριθμόν 511 απόφαση, ένα έργο οδοποιίας και ανάπλασης με τίτλο: «Ανάπλαση των οδών Γιαννίκου, Βικέλα και Ρωμανού». Έτσι ξεκίνησε να υλοποιείται στην περιοχή μας -που είναι μια κεντρική συνοικία ευρωπαϊκής πόλης- το έργο από το Δήμο Ηρακλείου. Κρίνοντας από το ¨παραδοτέο¨ -επισήμως δεν παραδόθηκε ποτέ-, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σχεδιάστηκε πρόχειρα, γρήγορα, υλοποιήθηκε με φτηνά υλικά και είναι ένα έργο χαμηλής αισθητικής. Τοποθετήθηκαν στους δρόμους και τα κολωνάκια με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά οι θέσεις στάθμευσης, ενώ δεν τοποθετήθηκε η απαραίτητη σήμανση. Στις κάθετους οδούς που διασταυρώνονται με την οδό Γιαννίκου δεν υπάρχει καμία σήμανση που να προειδοποιεί για την είσοδο σε μονόδρομο, με αποτέλεσμα πολλά οχήματα συχνά να κινούνται ανάποδα με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.
Γενικά, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη, κατά την γνώμη μας, από την Υπηρεσία Τεχνικών Έργων του Δήμου, με Αντιδήμαρχο τότε τον κ. Αναστασάκη, για σημαντικά θέματα που θα προέκυπταν και θα δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα στην πορεία. Λόγω των κακοτεχνιών που έγιναν από τον εργολάβο κάποιοι κάτοικοι πλήρωσαν 200 – 300 ευρώ, για να αποκαταστήσουν μόνοι τους τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στις οικίες τους, ενώ αρκετοί περιμένουν ακόμα…

Στην αρχική μελέτη του έργου δεν υπήρχε καμία αναφορά για διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου, στο τρίγωνο των οδών Γιαννίκου, Κουνάλη και Μυλοποτάμου, ενώ στην τεχνική έκθεση πρασίνου με ημερομηνία 10/03/2020, υπήρξε αναφορά για παρτέρι επιφάνειας 4 τ.μ. Στη χορήγηση, με την υπ’ αριθμόν 1224 απόφαση, της 2ης παράτασης εκτέλεσης εργασιών, με ημερομηνία 03/12/21, αναφέρθηκε ότι προέκυψε η ανάγκη για τη διαμόρφωση του προαναφερθέντος κοινόχρηστου χώρου, αλλά όχι ο τρόπος με τον οποίο θα γινόταν.
Και ενώ “Το τσιμέντο πνίγει το Ηράκλειο – Τελευταίο στην «πράσινη» λίστα της Ευρώπης”, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, στην περιοχή του Λάκκου, στον κοινόχρηστο τριγωνικό χώρο που περικλείεται από τις οδούς Γιαννίκου, Μυλοποτάμου και Κουνάλη, στη θέση που προοριζόταν χώρος πρασίνου σύμφωνα με το πολεοδομικό σχέδιο, στο πλαίσιο του έργου οδοποιίας και ανάπλασης, “φύτεψαν” ένα τεράστιο όγκο από τσιμέντο με κερκίδες, με προορισμό να χρησιμοποιηθεί ως θεατρικός χώρος-σημείο συνάντησης! Χωρίς να υπάρξει καμία ενημέρωση από το Δήμο προς τους μονίμους κατοίκους, σχετικά με αυτό!

Η ενεργοποίηση και οι δράσεις των μονίμων κατοίκων

Άμεσα υπήρξε καθολική αντίδραση των μονίμων κατοίκων, που επιθυμούσαν χώρο πρασίνου αντί για τσιμέντο με κερκίδες, αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν κατά τη υλοποίηση του έργου οδοποιίας και ανάπλασης και εύρεση λύσεων για τα προβλήματα που προέκυψαν από αυτή, όπως πχ. το τεράστιο θέμα των θέσεων στάθμευσης των οχημάτων τους. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 95 υπογραφές μονίμων κατοίκων και κατατέθηκαν δύο γραπτές διαμαρτυρίες με συνημμένο φωτογραφικό υλικό στο Δήμο Ηρακλείου, με αρ. πρωτοκόλλου: 98018 και 100498, υπόψη Δημάρχου, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων. Επίσης, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις αντιπροσωπίας μας με τον τότε Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Αναστασάκη, αλλά και συμμετοχές μας σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τέθηκαν ερωτήματα όπως: Προηγήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες πχ. πράξη αναλογισμού και αποζημίωσης, ώστε να περάσει στο Δήμο ένα τμήμα αυτού του χώρου που φαίνεται στο Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία ιδιωτών; Τίνος απόφαση ήταν η δημιουργία του θεατρικού χώρου-σημείου συνάντησης; Σε ποια διοικητική πράξη-απόφαση στηρίχθηκε; Ποια ήταν η σκοπιμότητα, καθώς δίπλα μας στην ίδια γειτονιά υπάρχει το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, με άφθονους χώρους για καλλιτεχνικές δράσεις; Υπήρξε ειδική τεχνική μελέτη που να εγκρίνει ότι ο συγκεκριμένος μικρός χώρος στο Λάκκο -δεν ονομάστηκε τυχαία έτσι η περιοχή- που περιβάλλεται από τρεις πολυκατοικίες με μεγάλο ύψος, ήταν κατάλληλος για τέτοια χρήση; Συζητήθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο και πάρθηκε απόφαση να μπει τσιμέντο αντί πρασίνου;

Στα ερωτήματα αυτά καθώς και σε πολλά άλλα σχετικά με το κυκλοφοριακό, τις πεζοδρομήσεις, τις θέσεις στάθμευσης, τη διαχείριση των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων από τους επιχειρηματίες κλπ. δεν πήραμε ποτέ τις γραπτές απαντήσεις που ζητούσαμε. Μόνο προφορικές υποσχέσεις ότι θα βρεθούν λύσεις στα προβλήματα, θα γίνει ειδική συνεδρίαση για την περιοχή του Λάκκου και ένα έντυπο σχέδιο που έδειχνε τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν τελικά η διαμόρφωση των τσιμεντένιων κερκίδων σε χώρο πρασίνου. Τίποτα από αυτά δεν έγινε έως και σήμερα! (Οι συμμετοχές και οι ομιλίες μας στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι καταγεγραμμένες σε βίντεο στο κανάλι του Δήμου Ηρακλείου.)

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πολύπαθη συνοικία του “Αναγεννημένου” Λάκκου, μιας περιοχής που αποτελείται κατά 90% από οικίες

Σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή του Λάκκου έχουμε επαρκή φωτισμό και ζωγραφισμένους τοίχους στα παλιά σπίτια, έχουν αφαιρεθεί οι στύλοι της ΔΕΗ και τα καλώδια, όμως: παραμένουν τα σκουπίδια, τα τρωκτικά περιφέρονται στους δρόμους και τις αυλές μας, δεν υπάρχει καμία μέριμνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για τα ετοιμόρροπα, δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι πρασίνου, μειώθηκαν δραματικά οι θέσεις στάθμευσης, ενώ αυξάνονται εντυπωσιακά κάθε βράδυ -και κρύβονται επιμελώς την ημέρα- στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων εστίασης και έχει αυξηθεί η μόλυνση της ατμόσφαιρας με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια από τις καμινάδες τους. Επίσης, υπάρχει τεράστια ηχορύπανση από φωνασκίες θαμώνων των προαναφερθέντων επιχειρήσεων, καθώς και από διάφορες δράσεις καλλιτεχνικές και όχι μόνο, που υλοποιούνται είτε στο δρόμο, είτε στο θεατρικό χώρο-σημείο συνάντησης, συνήθως τα Σαββατοκύριακα, μη αδειοδοτούμενες από το Δήμο. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να διαταράσσεται και να επιβαρύνεται η ψυχική και σωματική μας υγεία αντίστοιχα και να υποβαθμίζεται σημαντικά η ποιότητα της ζωής μας!

Ερωτήματα

Στην εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, κ. Σισαμάκη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14/10/2024 για θέματα ηχορύπανσης, ακούσαμε για άλλη μία φορά ότι ο στόχος είναι να βρεθεί η Χρυσή Τομή, ώστε να καταστεί δυνατή η ομαλή συνύπαρξη επιχειρήσεων και κατοίκων. Και στο άρθρο της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ, με ημερομηνία 21/10/2024, και τίτλο: “Οι 4 στόχοι της Λότζια στο τεχνικό πρόγραμμα έργων”, ο κ. Σισαμάκης επίσης, εξηγεί, ότι οι βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος έργων είναι αφενός η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και αφετέρου ο μετασχηματισμός της πόλης.
Λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα της περιοχής: α) τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου και β) τη λειτουργία στο προσεχές μέλλον του νέου Διοικητηρίου της Περιφέρειας Κρήτης, όπου θα στεγαστούν πολλές υπηρεσίες της Περιφέρειας, άρα θα προσέρχεται καθημερινά και μεγάλος αριθμός πολιτών προς εξυπηρέτηση, εκτός από τους/τις εργαζόμενους/ες, διαθέτοντας μόνο 46 θέσεις στάθμευσης συνολικά, εγείρονται ερωτήματα που καλείστε να απαντήσετε:

1. Υπάρχει πρόβλεψη από το Δήμο Ηρακλείου και είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τα προϋπάρχοντα προβλήματα και τα νέα που θα προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή του Λάκκου;
2. Υπάρχει κάποιο μοντέλο από τους δημόσιους φορείς για την περιοχή ή αφήνεται στις πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών -που στοχεύουν κυρίως στα κέρδη- και κάποιων καλλιτεχνών, με αποτέλεσμα να επέλθει σταδιακά η παρακμή, όπως έγινε και στο Γκάζι στην Αθήνα;
3. Ποια είναι τα μέτρα που θα λάβετε για την επίτευξη της βελτίωσης της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής;
4. Βάσει τίνος πολεοδομικού σχεδίου λειτουργείτε στην περιοχή;
5. Υπάρχει νέο προτεινόμενο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο που θα αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση στο Λάκκο;

Αιτήματα

Σας υπενθυμίζουμε ότι στις 12/12/2022, παρευρεθήκατε σε εκδήλωση 7 Συλλογικοτήτων της πόλης μας, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου, αίθουσα Ανδρόγεω, με θέμα: «Καθημερινά προβλήματα ποιότητας ζωής των κατοίκων του Ηρακλείου», ως υποψήφιος Δήμαρχος τότε. Στο τέλος της εκδήλωσης ζητήσατε να κάνετε μία παρέμβαση, όπου μας δώσατε Συγχαρητήρια για τον πολιτισμένο και τεκμηριωμένο λόγο μας, μάς ενθαρρύνατε να συνεχίσουμε ως ενεργοί πολίτες να διεκδικούμε καλύτερη ποιότητα ζωής και μάς υποσχεθήκατε, ότι θα έχουμε την αμέριστη συμπαράστασή σας και από τη θέση του Δημάρχου -μετά την εκλογή σας-, ώστε μαζί να βρούμε λύσεις για τα προβλήματα που είχαμε αναδείξει.

Σήμερα καλείστε όχι μόνο να διορθώσετε τις αστοχίες και τα λάθη των προκατόχων σας, αλλά και με συγκεκριμένες πράξεις και έργα να μεριμνήσετε για την επίλυση των προβλημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω αιτήματα και τις προτάσεις των κατοίκων της περιοχής:

1. Δημιουργία πλαισίου από το Δήμο Ηρακλείου το οποίο θα στηρίζεται στην υπάρχουσα νομοθεσία, θα τηρείται αυστηρά με συχνούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα καθορίζει: τις χρήσεις γης, -όπως το είδος των επιχειρήσεων που θα εδρεύουν στην περιοχή-, τα ωράρια και τους κανονισμούς λειτουργίας τους, τις χρήσεις των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, κ. ά.
2. Αντιμετώπιση της ηχορύπανσης από όπου κι αν προέρχεται και ειδικά από τις επιχειρήσεις, που λόγω της φύσης λειτουργίας τους δημιουργούν συνθήκες οχλαγωγίας στο δημόσιο χώρο.
3. Αύξηση των θέσεων στάθμευσης για τα οχήματα των μονίμων κατοίκων που να καλύπτουν τις ανάγκες και να ελέγχονται αυστηρά από τη Δημοτική Αστυνομία, ώστε να μην καταλαμβάνονται από οχήματα χωρίς το ειδικό σήμα.
4. Αντιμετώπιση και των υπολοίπων προβλημάτων που προκύπτουν από το Νέο Κυκλοφοριακό, όπως πχ. διέλευση οχημάτων μονίμων κατοίκων, σήμανση στις οδούς, κλπ.
5. Αύξηση των χώρων πρασίνου.
6. Διαμόρφωση του θεατρικού χώρου-σημείου συνάντησης, στο τρίγωνο των οδών Γιαννίκου, Μυλοποτάμου και Κουνάλη σε χώρο πρασίνου, όπως προβλεπόταν από το πολεοδομικό σχέδιο.
7. Μέριμνα για την καθαριότητα και τους κινδύνους από τα ετοιμόρροπα κτήρια.
8. Βελτίωση του ανεπαρκούς δικτύου ομβρίων προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

Αγαπητέ Δήμαρχε, επιδίωξή μας είναι να επιλυθούν τα προβλήματα ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητας της ζωής μας και να αναδειχθεί η ιδιαίτερα πλούσια Ιστορική και Πολιτιστική Κληρονομιά στη συνοικία μας, που περιλαμβάνει τμήμα των Ενετικών Τειχών, τον τάφο του Καζαντζάκη, τμήμα της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, τον Ιερό Ναό του Αγίου Ματθαίου, το Πανάνειο κ.ά..