ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Την παράδοση κι άλλων εκτάσεων, στη Σητεία, στους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας για να κατασκευαστούν μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, για κερδοφόρες «πράσινες» επενδύσεις, καταψήφισε ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης,  Αλέκος Μαρινάκης, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, καταγγέλλοντας  τον αντιλαϊκό ενεργειακό σχεδιασμό.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης  «Λαϊκή Συσπείρωση» «και για τα 2 έργα των φωτοβολταϊκών οι σύμβουλοι της παράταξης της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ) στην περιφέρεια και της μείζονος αντιπολίτευσης (ΝΔ) υπερψήφισαν τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.  Αυτός είναι ο σεβασμός τους στη λαϊκή βούληση!

Είπαν μαζί το «ναι» στα φωτοβολταϊκά στη Σητεία κόντρα στα αιτήματα του σητειακού λαού, που διεκδικεί να μην παραδοθούν οι κορυφές και ο φυσικός πλούτος της περιοχής του στους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας.  Τέτοια φιλολαϊκή απόφαση! Δεν υπολόγισαν ούτε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σητείας που καταψήφισε το ένα από τα 2 έργα!

Εξηγείται, βέβαια, η στάση της παράταξης του περιφερειάρχη και της αντιπολίτευσης (ΝΔ): εντάσσεται στην αγωνιώδη τους προσπάθεια να προωθήσουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης, της απελευθέρωσης και του πράσινου «new deal», προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών αναγκών.   Πολιτική της ΕΕ, που υπηρέτησαν  όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.

Δίνουν αέρα στα πανιά των «πράσινων» επενδυτών  της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας,  για νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας,  που θα ξεπηδούν το επόμενο διάστημα σαν τα μανιτάρια, μετά και το προχώρημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Λογαριάζουν, όμως,  χωρίς τον «ξενοδόχο»,  τους ίδιους τους Σητειακούς,  που έχουν τεράστια πείρα από τη μετατροπή του τόπου τους σε ενεργειακό κόμβο και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για  το τι σημαίνει η «ενεργειακή ασφάλεια», οι «φιλοπεριβαλλοντικές επενδύσεις» και η «αειφορία», συνθήματα  με τα οποία η κυβέρνηση και η περιφέρεια επιχειρούν  να ντύσουν  τις λεγόμενες «πράσινες επενδύσεις», που ξεκοκαλίζουν τα βουνά του Λασιθιού.

Για τον λαό, επενδύσεις  σαν αυτές, που παίρνουν «πράσινο φως» από την περιφέρεια,  σημαίνουν ακριβό ρεύμα, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, συχνά πιο ρυπογόνες εκμεταλλεύσεις, παράδοση της Ενέργειας στους ιδιώτες».