«Η αποκατάσταση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι μια πολιτική στάση ευθύνης. Και εμείς στην Κρήτη, κάτω από δύσκολες συνθήκες και παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις, διαλέξαμε τον δρόμο της ευθύνης. Και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε σε αυτόν».
Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός χθες στο πλαίσιο ημερίδας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην οποία συμμετείχαν όλοι οι δήμαρχοι της χώρας που υλοποιούν το πρόγραμμα φιλοξενίας των προσφύγων.
Στα βασικά σημεία της ομιλίας του ο δήμαρχος Ηρακλείου περιέγραψε τις δυσκολίες που προκάλεσε στους Δήμους το γεγονός ότι κλήθηκαν από το 2016 να αναλάβουν ρόλο στο δύσκολο έργο της διαχείρισης του προσφυγικού πληθυσμού στην Ελλάδα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι του νησιού, όπως εκφράστηκαν μέσω της ΠΕΔ Κρήτης της οποίας έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, αποδεχτήκαμε αμέσως την ευθύνη που μας αναλογούσε, καθώς θεωρήσαμε καθήκον μας να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος με εξαιρετικά σύνθετες προεκτάσεις, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.
Από την πρώτη στιγμή όμως, θέσαμε ορισμένους απαράβατους όρους που αφορούσαν τις συνθήκες στέγασης του φιλοξενούμενου πληθυσμού. Και στις αρχικές διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι δεν επρόκειτο να αποδεχτούμε τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων (των λεγόμενων hot – spots) στην Κρήτη ούτε τις συνακόλουθες πρακτικές που θα οδηγούσαν νομοτελειακά στη στοχοποίηση και στην κοινωνική περιθωριοποίηση των αιτούντων άσυλο».
Ο κ. Λαμπρινός ξεκαθάρισε ότι τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του προγράμματος αλλά και η θετική ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς που υπήρξαν, αποτελούν δικαίωση για τις πολιτικές επιλογές που έγιναν. Όπως είπε, «το Πρόγραμμα Στέγασης Αιτούντων Άσυλο στην Κρήτη είναι το τέταρτο κατά σειρά Πρόγραμμα που εφαρμόστηκε από Δήμους της Ελλάδας.
Παρά το γεγονός ότι εστιάζει κυρίως στην παροχή στέγασης, από την πρώτη στιγμή είχε επίσης και τον χαρακτήρα μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης, με ενταξιακό προσανατολισμό».