Το 2022, ο Ψυχρός Πόλεμος είναι ψηφιακός! Η λέξη «κυβερνοεπίθεση» έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Βλέπουμε χώρες, όπως η Αμερική με τη Ρωσία και η Ουκρανία με την Κίνα να αλληλοκατηγορούνται ότι η μία προχωρά σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της άλλης. Στη χώρα μας, πρόσφατο παράδειγμα είναι ό,τι συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες με τα ΕΛΤΑ, κάτι που προκάλεσε σωρεία προβλημάτων στους πολίτες.
Ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής στο Εργαστήριο Κατανεμημένων Υπολογιστικών Συστημάτων (ΕΠΣ) του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, κ. Ευάγγελος Μαρκάτος, εξηγεί στην «Π» πως η κυβερνοεπίθεση είναι, ουσιαστικά, μία επίθεση σε υπολογιστές και κρίσιμες υποδομές ενός κράτους. Αν καταφέρει κανείς να αχρηστεύσει έναν υπολογιστή, τότε ελέγχει το σύστημα μια χώρας.
«Είναι ένα μέσο πίεσης, ένα μέσο πολέμου», τονίζει.
Σημειώνεται πως η πρώτη χώρα που βρέθηκε στο στόχαστρο μεγάλης κυβερνοεπίθεσης το 2007 ήταν η Εσθονία, οδηγώντας σε παράλυση κυβερνητικών ιστοσελίδων και μεγάλων εταιρειών για αρκετές ημέρες. Η χώρα της Βαλτικής είχε κατηγορήσει τη Μόσχα για την επίθεση, ισχυρισμό που το Κρεμλίνο είχε αρνηθεί. Σε περιόδους ειρήνης, είναι ένα δείγμα εχθρότητας ενός κράτους προς ένα άλλο. Από τη στιγμή που οι κρίσιμες υποδομές συνδέονται με το διαδίκτυο, είναι αναπόφευκτο ότι μπορεί να γίνουν στόχος επιθέσεων, ως εκ τούτου, άνθρωποι εκπαιδεύονται για να προστατεύουν τη χώρα τους όταν μία άλλη της επιτίθεται.
Όσο αφορά στα ΕΛΤΑ, ο κ. Μαρκάτος αναφέρει πως δε γνωρίζουμε ακόμα τι κρύβεται από πίσω. Όπως και να έχει, τα κίνητρα δεν είναι μόνο «πολεμικά» αλλά και οικονομικά.
Σε ερώτηση της «Π» αν μπορούμε να προστατευτούμε στο 100%, αναφέρει πως μπορούμε να γίνουμε όλο και καλύτεροι, όμως, το 100% είναι δύσκολο να το εξασφαλίσουμε.
Είναι όπως ένα σπίτι που θέλουμε να ασφαλίσουμε από κλέφτες, βάζουμε θωρακισμένες πόρτες, θέτουμε σε λειτουργία συναγερμό, όμως, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα εισβάλει κανείς στην οικία μας.
Ο καθηγητής αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει πολλά χρήματα σε αυτό τον τομέα, αναζητά νέους και εξειδικευμένους επιστήμονες, είναι μια διαρκής ανάγκη της Ε.Ε.
Τονίζει πως το «κλειδί» είναι η ενημέρωση και η αφύπνιση, να γνωρίζει κανείς ότι επιθέσεις γίνονται, κάποιος μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρό τους και να προσπαθήσει να προφυλαχθεί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τραπεζικές συναλλαγές, όταν λαμβάνουμε email και μας ζητάνε να δώσουμε κωδικούς, είναι το γνωστό, πια, fishing, στο οποίο πέφτουν θύματα ολοένα και περισσότεροι πολίτες, με αποτέλεσμα να βλέπουν χρήματα από τον λογαριασμό τους να κάνουν «φτερά».
Αν κανείς, όμως, είναι υποψιασμένος, ίσως και να μην πέσει θύμα όσων τον βάζουν στον στόχο τους.
«Στο μέλλον θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να γίνονται τέτοιες επιθέσεις σε καιρό ειρήνης αλλά και πολέμου. Κανείς πρέπει να είναι έτοιμος να τις αποκρούσει, να τις προλαμβάνει με κάποιο τρόπο ή να τις αντιμετωπίζει. Τα κράτη, πλέον, εκπαιδεύουν τους ειδικούς σε αυτή την κατεύθυνση», εξηγεί ο καθηγητής.