φυλακή

Δικαστήρια

Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν μετά τις απολογίες τους οι τρεις από τους έξι συλληφθέντες για την υπόθεση της παράνομης μεταφοράς μεταναστών από την Αίγυπτο στην περιοχή των Καλών Λιμένων τον περασμένο Μάιο. Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν οι δύο αλλοδαποί που πιάστηκαν στο Ηράκλειο, αλλά και ο κάτοικος της Μεσσαράς. Στους άλλους τρεις κατηγορούμενους από τα Χανιά επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και εγγύηση πέντε χιλιάδων ευρώ και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στο σύνολό τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τα όσα τους αποδίδονται, ενώ και οι δικηγόροι τους ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να ήταν ικανά για την προφυλάκιση των πελατών τους.

Η αποδόμηση του κυκλώματος που έφερνε παράνομα μετανάστες στο νησί, ήταν  αποτέλεσμα ενδελεχούς και πολύμηνης  έρευνας του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Γραφείο Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνης.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς παράτυπων μεταναστών, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 10 άτομα.

Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και διακινούσε παράτυπους μετανάστες από την Αίγυπτο χρησιμοποιώντας την Κρήτη ως ενδιάμεσο σταθμό για την περαιτέρω προώθησή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης τα μέλη του κυκλώματος είχαν συστήσει τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2017, εγκληματική οργάνωση, η όποια διέθετε δομή, οργάνωση και χαρακτηριστικά διεθνικού δικτύου, με σκοπό τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

Ειδικότερα, η οργάνωση αποτελούνταν από τρεις «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων σε Αίγυπτο, Ελλάδα και Ιταλία.

Οι δράσεις του κάθε πυρήνα αφορούσαν – κατά περίπτωση – την προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, τη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και τη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνησή  τους.

Όσον αφορά τον πυρήνα της Αιγύπτου, τα μέλη του προσέλκυαν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς και στη συνέχεια τους επιβίβαζαν σε πλοία και τους μετέφεραν στην Κρήτη. Επίσης συμμετείχαν και στην περαιτέρω  μεταφορά τους στην Ιταλία, διαθέτοντας πλοίο και πλήρωμα για τη μεταφορά των αλλοδαπών.

Μετά την άφιξη των μεταναστών στην Κρήτη ο πυρήνας της Αιγύπτου αναλάμβανε την είσπραξη του συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού μέσω εξωτραπεζικού συστήματος (μέθοδος hawala).

Όσον αφορά τον πυρήνα της Κρήτης, τα μέλη του αναλάμβαναν τον εντοπισμό κατάλληλου σημείου προσέγγισης του πλοίου που μετέφερε τους μετανάστες από την Αίγυπτο, καθώς και την εύρεση  κατάλληλων οχημάτων μεταφοράς και χώρων προσωρινής διαμονής των μεταναστών και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σημειώνεται δε ότι κατά τη φύλαξη των παράτυπων μεταναστών, τα μέλη της οργάνωσης εκτελούσαν χρέη φύλακα με όπλα προκειμένου να μην διαφύγει κανείς πριν την ολοκλήρωση της καταβολής του χρηματικού ποσού που είχε συμφωνηθεί.

Τα ηγετικά στελέχη του πυρήνα της Ιταλίας κατόπιν συνεννοήσεως με τον πυρήνα της Κρήτης αναλάμβαναν την εκ νέου επιβίβαση των αλλοδαπών  σε άλλο πλοίο προκειμένου να αναχωρήσουν από την Κρήτη στην Ιταλία.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για κάθε ενήλικο αλλοδαπό το κύκλωμα λάμβανε -κατά περίπτωση- από 3.500 έως 5.000 ευρώ, το οποίο παρουσίαζε αύξηση ή μείωση σε περιπτώσεις οικογενειών ή ανηλίκων.